Kaszanka smażona
- Kaszanka z kaszą - 3 sztuki (300 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na kaszankę smażoną krok po kroku
Olej rzepakowy rozgrzej na patelni.
Dodaj drobno pokrojoną cebulkę i krótko zeszklij.
Dodaj kaszanki bez osłonki i delikatnie podgrzewaj.
Więcej informacji na temat kaszanki smażonej
Kaszanka smażona to danie, które się lubi albo nienawidzi. Mimo wszystko ma ona wielu swoich zwolenników, połączenie mięsa z kaszą jest niezwykle pyszne i pożywne.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na smażoną kaszankę, którą przygotujesz w ciągu kilku minut. Będzie to idealny i szybki pomysł na smaczny obiad dla całej Twojej rodziny, gdy zabraknie Ci czasu na przygotowywanie wymagających dań.
Zatem, jak zrobić smażoną kaszankę z cebulką?
Zaopatrz się w kilka gotowych kaszanek, cebulę i odrobinę oleju. Dodatkowo możesz postawić na dodatek czosnku.
Patelnię rozgrzej z olejem rzepakowym i dodaj drobno pokrojoną cebulkę, zeszklij ją krótko, a następnie dodaj farsz z kaszanki.
Podgrzewaj krótko do momentu, aż danie będzie ciepłe. Pomysł na kolacje lub na obiad gotowy. Kaszanka smażona najlepiej smakuje na ciepło, jest wtedy niesamowicie pyszna.
W skład kaszanki oprócz podrobów wchodzi kasza, zazwyczaj jest to kasza gruboziarnista, która jest źródłem wielu witamin z grupy B oraz składników mineralnych fosfor, magnez, wapń, potas, żelazo, a także witamina E i lecytyna, które korzystnie wpływają na naszą pamięć i zapamiętywanie. Dlatego warto włączyć ją do naszej codziennej diety, oczywiście, jeśli nie występują żadne przeciwskazania zdrowotne. Ma ona wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie będzie wskazana w takich ilościach dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.
Skoro już znasz mój przepis na smażoną kaszankę, koniecznie wypróbuj go w swoim domu i przekonaj się, jak pyszna ona jest. Kaszankę możesz przygotować również na grillu, wystarczy, że zawiniesz ją z cebulką w folię aluminiową i włożysz na chwilę na rozgrzany grill. Będzie ona tak samo smaczna, jak ta z patelni. Możesz ja podawać z odrobiną ketchupu lub musztardy i pieczywem.
Przy wyborze ketchupu sprawdź jego skład. Kupne ketchupy zawierają duże ilości przede wszystkim cukru, a także konserwanty czy barwniki. Jeśli masz taką możliwość, przygotuj ketchup w wersji domowej z pomidorów lub z kabaczka. Przepis na ketchup z kabaczka znajdziesz w moich innych przepisach.
Alergeny w kaszance smażonej
Lista alergenów dla kaszanki smażonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kaszanka z kaszą
Wartości odżywcze kaszanki smażonej
Kaszankę możesz podawać z pieczywem posmarowanym masłem.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.