Galareta z nóżek i golonki

Opublikowano: 04.09.2023 r., 15:28 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Galareta, nóżki i golonka na sałacie
Galareta z nóżek i golonki
Galareta z nóżek i golonki to doskonała opcja na naprawdę smaczną przekąskę. To przepis, który jest hitem imprez! Koniecznie go wypróbuj, jeśli kochasz mięsne dania.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 90 min
295 kcal
Kcal w porcji
303 g
Wielkość porcji
34
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Nóżki wieprzowe (900 g)
  • Golonka wieprzowa (800 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Czosnek (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na galaretę z nóżek i golonki krok po kroku

Nóżki i golonki dokładnie umyj i oczyścić w zimnej wodzie. Przełóż do garnka i zalej wodą tak, aby je zakryła.

Dodaj kilka liści laurowych, kilka ziarenek ziela, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę, obrane marchewki i doprawić solą. Zagotuj. Zmniejsz gaz i gotuj dalej, gdy marchewki będą miękkie, wyciągnij je z wywaru i wystudź.

Resztę gotuj około 4-5 godzin aż mięso zacznie odchodzić od kości i się rozpadać.

Po tym czasie wyciągnij nóżki i golonkę na talerz i pokrój na małe kawałki. Wywar dopraw solą i pieprzem.

Marchewki pokrój w kostkę. Przygotuj salaterki lub miski, na dno ułóż marchewki, mięso, zalej wywarem i odstaw do wystygnięcia.

Następnie schłodź w lodówce, aż stężeją.

Jak oceniasz przepis na galaretę z nóżek i golonki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,3% osób

Więcej informacji na temat galarety z nóżek i golonki

Galareta z nóżek i golonki to doskonała opcja na naprawdę smaczną przekąskę. To przepis, który jest hitem imprez! Koniecznie go wypróbuj, jeśli kochasz mięsne dania.

Przepis na galaretę z nóżek i golonki to doskonały pomysł na ciekawy dodatek. Galareta to niezwykle popularna przystawka i przekąska. Bardzo często gości na rodzinnych uroczystościach i imprezach. To również świetna opcja na święta. Choć galareta jest daniem dość prostym, wiele osób zastanawia się jak ugotować ją w domu, gdyż zwykle zjadana jest w restauracjach. Nie ma powodu, by ograniczać się tylko do próbowania jej w gotowym wydaniu, gdyż cały proces jest banalnie prosty. Do jej wykonania wystarczy odrobina cierpliwości, gdyż wywar gotuje się dość długo, tak by wszystko to, co najlepsze mogło do niego przejść. Dzięki dość sporej zawartości kolagenu ma dobry wpływ na zdrowie stawów. Na pewno skorzystają z niej również osoby, które mają problemy z jelitami, gdyż kolagen pozwala również na uregulowanie ich pracy i zmniejszanie dyskomfortu jaki występuje na przykład przy zespole jelita drażliwego. Kolagen pozwala zachować również młodszy wygląd na dłużej, dlatego na pewno to danie powinno gościć w menu osób, które chcą zadbać o swoją urodę od wewnątrz.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić galaretę wieprzową, by stworzyć pyszną i dobrą dla początkujących przekąskę, to ten prosty przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Najlepszą galaretę zrobisz z połączenia różnych rodzajów mięs. Nic tak nie pasuje do wszystkich uroczystości, jak pyszna galareta, która nie tylko zachwyca swoim smakiem, ale również cieszy oczy pięknym wyglądem. Z dodatkiem mięsa i marchewki jest wspaniałą przekąską, która idealnie komponuje się z octem jabłkowym lub sokiem z cytryny. To danie, które przyciąga wzrok i nierozerwalnie kojarzy się z polskimi kulinariami. To wszystko zasługa długo gotowanego wywaru i dodatku warzyw. Można do niej dodać również natkę pietruszki. To wpłynie nie tylko na lepszy smak, ale również pozwoli lepiej przyswoić kolagen w niej ukryty.

Alergeny w galarecie z nóżek i golonki

Lista alergenów dla galarety z nóżek i golonki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na galaretę z nóżek i golonki

Wartości odżywcze galarety z nóżek i golonki

na 100g gotowej potrawy

Ta opcja zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(303g)
Węglowodany przyswajalne (g)
0.85
2.56

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(303g)
Tłuszcze nasycone (g)
5.07
15.35
Szacunkowy indeks glikemiczny galarety z nóżek i golonki 34
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania galarety z nóżek i golonki

Koszt składników
57.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Nóżki wieprzowe
900 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 5
27.00
Za 900 g
Golonka wieprzowa
800 g
11.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
17.60
Za 800 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Czosnek
30 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 30 g
Koszt składników
57.50