Cukierek krówka

Opublikowano: 15.08.2022 r., 7:03 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjny polski cukierek krówka
Cukierek krówka
Cukierek krówka to jeden z tych słodyczy, który zna każdy. Te słodkości są niezwykle słodkie, ale również proste w przygotowaniu. Więc świetnie nadaje się na co dzień.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 30 min
228 kcal
Kcal w porcji
63 g
Wielkość porcji
91
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mleko skondensowane (zagęszczone) (500 g)
  • Cukier (75 g)
  • Masło (55 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, duży garnek, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 30x25 cm, lodówka

Przepis na cukierka krówkę krok po kroku

Do garnka wlej mleko i dodaj cukier.

Całość gotuj 25 minut, cały czas mieszając na małej mocy palnika.

Dodaj masło i gotuj kolejne 15 minut

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozprowadź na niej cienko masę.

Wstaw blaszkę do lodówki na 4 godziny.

Po tym czasie możesz kroić krówki na małe kawałki.

Jak oceniasz przepis na cukierka krówkę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,8% osób

Więcej informacji na temat cukierka krówki

Cukierek krówka to jeden z tych słodyczy, który zna każdy. Te słodkości są niezwykle słodkie, ale również proste w przygotowaniu. Więc świetnie nadaje się na co dzień. Wiąże się z nimi odwieczny spór o to, które z nich są lepsze – te bardziej kruche, czy te ciągnące się po rozgryzieniu. Z tego przepisu przygotujesz obie wersje. W dodatku naprawdę w łatwy i szybki sposób.

Przepis na cukierki krówki to doskonały wybór dla miłośników słodkości. Krówki, inaczej nazywane ciągutkami, charakteryzują się pysznym, śmietankowym smakiem, który na pewno przypadnie do gustu osobom kochającym mleczne słodkości. Historia krówek sięga lat 20. ubiegłego wieku. Krówki zostały stworzone w Polsce, to nasz krajowy przysmak, jednak można znaleźć je również w innych krajach. To dlatego, że ciężko jest się oprzeć ich pysznemu smakowi. Krówki stworzył Feliks Pomorski, który nauczył się je przygotowywać podczas pobytu u swojego wuja w Wołyniu. Krówki zawdzięczają nazwę pierwotnemu opakowaniu. Fabryka Feliksa Pomorskiego owinęła słodycze papierkiem z wizerunkiem krowy – symbolem mleka, głównego składnika produktu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić cukierki krówki, by były domowe, ale również najlepsze, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Można je przygotować w domu, w dodatku jest to niezwykle proste. Choć może się wydawać, że domowa produkcja słodyczy jest skomplikowana, nie jest to prawda, na pewno nie w przypadku krówek. Do ich stworzenia wystarczy naprawdę kilka chwil. W dodatku wszystkie składniki na pewno masz już w domu. Tak naprawdę potrzebujesz tylko 3: cukru, masła i mleka skondensowanego. To słodkości idealne dla dzieci, są przygotowywane w domu, nie mają konserwantów, a ilość cukru w nich nie jest tak duża. To słodkości tak smaczne, że z powodzeniem zastąpią sklepowe gotowce. Są tak ładne, że sprawdzą się świetnie na prezent. To cukierki proste, ale charakteryzują się bogatym, słodkim smakiem. Ciężko się od nich oderwać. Można je również w wersji bezmlecznej, wtedy mleko wystarczy zastąpić napojem sojowym.

Alergeny w cukierku krówce

Lista alergenów dla cukierka krówki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mleko skondensowane (zagęszczone)
    • Masło

Wartości odżywcze cukierka krówki

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(63g)
Energia (kcal)
363.19
228.81
Białko (g)
6.35
4.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(63g)
Węglowodany (g)
55.04
34.67
Węglowodany przyswajalne (g)
55.04
34.67
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(63g)
Tłuszcz (g)
14.02
8.83
Tłuszcze nasycone (g)
9.52
6.00
Tłuszcze nienasycone (g)
4.50
2.84
Cholesterol (mg)
45.75
28.82

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(63g)
Witamina A (µg (mcg))
118.44
74.62
Witamina B6 (mg)
0.04
0.03
Witamina B12 (µg (mcg))
0.36
0.23
Witamina C (mg)
2.06
1.30
Witamina D (µg (mcg))
0.16
0.10
Witamina E (mg)
0.33
0.21
Retinol (µg (mcg))
116.52
73.41
Tiamina (mg)
0.07
0.05
Ryboflawina (mg)
0.34
0.21
Niacyna (mg)
0.17
0.11
Foliany (µg (mcg))
8.99
5.66
Beta karoten (µg (mcg))
24.90
15.69

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(63g)
Sód (mg)
101.87
64.18
Potas (mg)
296.78
186.97
Wapń (mg)
227.61
143.40
Fosfor (mg)
202.89
127.82
Magnez (mg)
20.81
13.11
Żelazo (mg)
0.16
0.10
Cynk (mg)
0.76
0.48
Miedź (mg)
0.02
0.01
Szacunkowy indeks glikemiczny cukierka krówki 91
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania cukierka krówki

Koszt składników
15.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko skondensowane (zagęszczone)
500 g
7.50
Za 530,0 g
Liczba opakowań 1
7.08
Za 500 g
Cukier
75 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 75 g
Masło
55 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.38
Za 55 g
Koszt składników
15.00