Przepis na ciasto krówkę krok po kroku

Składniki dla 15 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, stolnica, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia 30x25 cm, sitko, miska

Puszkę mleka skondensowanego włóż do wysokiego garnka i zalej wodą. Gotuj na małym ogniu 3 h.

Na stolnicę przesiej mąkę. Dodaj cukier puder, sodę, proszek do pieczenia i całość wymieszaj. Następnie dodaj 2 jajka, miód oraz 1 kostkę zimnego masła (zetrzyj je na tarce na grubych oczkach lub pokrój w kostkę). Dobrze zagnieć ciasto i podziel je na dwie części.

Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Pierwszy kawałek ciasto nieco rozwałkuj, a potem przełóż do blaszki i uklep po całym spodzie.

Piekarnik nagrzej do 175 stopni (grzanie góra-dół). Piecz ok. 20-25 min. Następnie powtórz czynność z drugim kawałkiem ciasta.

Do garnka wlej 1 szklankę mleka. Dodaj cukier i cukier waniliowy. Wymieszaj i zagotuj.

1/2 szklanki zimnego mleka wymieszaj z budyniami. Cały czas mieszając, wlej całość do gotującego się mleka z rozpuszczonym cukrem. Zagotuj i gotuj ok. 1 min, po czym ściągnij z palnika. Masę pozostał do ostygnięcia.

1 kostkę miękkiego masła przełóż do miski i zmiksuj na gładką masę. Następnie partiami dodawaj wystudzony budyń i całość zmiksuj.

W formie, w które pieczone były ciasta, wyciągnij papier do pieczenia.

Na spód połóż pierwsze ciasto, a następnie rozsmaruj masę budyniową. Przykryj masę drugim ciastem i wysmarują je kajmakiem.

Ciasto krówka znajduje się na małym talerzyku. Obok leży widelec.
Ciasto krówka
Koszt przygotowania dania
27.61 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
494 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
70

Ciasto krówka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście krówce

Jak zrobić ciasto krówkę? Może nie jest to bardzo prosty przepis, bo dla kogoś niewprawionego w pieczeniu ciast może sprawić lekki kłopot, to jednak też nie należy do najtrudniejszych. Istotne jest to, aby dobrze przygotować ciasto, a potem masę budyniową.

Masło, które dodaje się do ciasta, powinno być zimne. Gdy rozwałkujesz i uklepiesz pierwszą część ciasta w blaszce, możesz schować ją do lodówki i dopiero po chwili włożyć do piekarnika. Drugą część ciasta, które czeka na swoją kolej, również warto odłożyć do lodówki. Z kolei drugie masło, które łączy się z budyniem, powinno mieć temperaturę pokojową, aby łatwiej było je zmiksować.

Ciasto możesz przełożyć na kilka sposobów. Jeżeli chcesz, aby było bardziej karmelowe, to możesz je zrobić z kajmakiem także w środku. Wtedy należy wysmarować kajmakiem pierwszą warstwę ciasta, a dopiero na to dać masę budyniową. Przygotowując budyń, pamiętaj o tym, że jeśli dodasz za dużo mleka, masa będzie rzadka. Z kolei, jeżeli chcesz uzyskać ciemne ciasto, dodaj 2 łyżki kakao do mąki. Ciasto krówka możesz wykonać także na biszkopcie.

To ciasto można przygotować na wiele sposób. Odpowiednie będzie z masą budyniową, ale zamiast niej możesz też zdecydować się na masę z serka waniliowego, masła i mleka. Odpowiednia masa do tego ciasta może być również przygotowana ze śmietanki kremówki, żelatyny i cukru pudru.

Możesz przygotować masę kajmakową na dwa sposoby. Pierwszą opcją jest ugotowanie mleka skondensowanego, a drugą to kupienie gotowej masy krówkowej. W przypadku tej drugiej opcji masę wystarczy podgrzać tuż przed wyłożeniem jej na ciasto. Lekko podgrzana masa łatwiej będzie się rozsmarowywać.

Pamiętaj, aby po ugotowaniu masy z mleka skondensowanego poczekać, aż puszka ostygnie lub będzie lekko ciepła. W czasie gotowania sprawdzaj poziom wody. Puszka przez cały czas gotowania powinna być zanurzona w wodzie. W razie potrzeby dolewaj jedynie wrzątek.

To pyszne ciasto możesz podać z bitą śmietaną i pokruszonymi orzechami. Jeżeli chcesz bardzo proste i szybkie ciasto, to jednak ten placek do niego się nie zalicza. Możesz jednak skrócić nieco czas oczekiwania, zamieniają mleko skondensowane na gotową masę krówkową. Ten sprawdzony przepis warto sobie zachować, bo jeszcze może się przydać.

Wartości odżywcze ciasta krówki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kalorie)
Białko
4.83 g
6.76 g

Węglowodany w cieście krówce

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany
45.81 g
64.14 g
Węglowodany przyswajalne
45.42 g
63.59 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.39 g
0.55 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz
17.27 g
24.18 g
Tłuszcze nasycone
11.54 g
16.15 g
Tłuszcze nienasycone
5.74 g
8.03 g
Tłuszcze jednonasycone
4.94 g
6.92 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.80 g
1.12 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
65.01 mg
91.01 mg

Witaminy w przepisie na ciasto krówkę

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina A
158.99 µg (mcg)
222.59 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.04 mg
0.05 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.26 µg (mcg)
0.37 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.64 mg
0.89 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.32 µg (mcg)
0.45 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.51 mg
0.71 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol
156.47 µg (mcg)
219.06 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.22 mg
0.31 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.24 mg
0.33 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.52 mg
2.13 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany
45.35 µg (mcg)
63.50 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten
31.56 µg (mcg)
44.18 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto krówkę

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód
76.17 mg
106.64 mg
Potas
162.15 mg
227.01 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń
101.81 mg
142.53 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor
117.35 mg
164.30 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez
12.20 mg
17.08 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.72 mg
2.41 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk
0.50 mg
0.70 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.06 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta krówki 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście krówce

Lista alergenów dla ciasta krówki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • mleko skondensowane (zagęszczone)
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ciasta krówki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
480 g
3 szklanki
2.30
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 480 g
Masło
400 g
2 kostki
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Miód
75 g
3 łyżki
15.00
Za 350.0 g
Liczba opakowań 1
3.21
Za 75 g
Jajko
2 szt.
2 jajka rozmiar M
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier puder
90 g
3/4 szklanki
2.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 90 g
Soda oczyszczona
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80.0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Mleko skondensowane (zagęszczone)
500 g
1 puszka
7.50
Za 530.0 g
Liczba opakowań 1
7.08
Za 500 g
Cukier wanilinowy
16 g
1 opakowanie
0.60
Za 16.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Cukier
135 g
2/3 szklanki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 135 g
Mleko 2%
375 ml
1 i 1/2 szklanki
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.94
Za 375 ml
Budyń (proszek)
70 g
2 opakowania
1.00
Za 40.0 g
Liczba opakowań 2
1.75
Za 70 g
Koszt składników
52.00
Jak oceniasz przepis na ciasto krówkę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93.0% osób