Przepis na sernik z wiaderka z masą krówkową krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 26 cm, malakser

Herbatniki umieść w malakserze i rozdrobnij na drobną masę.

Do ciastek dodaj masło i wymieszaj do połączenia składników.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż spód masą z herbatników.

Dociśnij ciastka dłonią.

Jajka wbij do miski, dodaj cukier i ubij na białą puszystą masę.

Do jajek dodaj twaróg oraz śmietanę i mąkę ziemniaczaną.

Zmiksuj składniki krótko, aby nie napowietrzać masy.

Wlej masę twarogową na spód z ciastek.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 60 minut.

Wystudź sernik i jego wierzch posmaruj masą kajmakową.

Na patelni upraż orzechy włoskie i posiekaj.

Posyp masę kajmakową orzechami.

Sernik schłodź w lodówce przez 8 godzin i podziel na porcje.

Sernik z wiaderka z masą krówkową podany na telarzyku.
Sernik z wiaderka z masą krówkową
Koszt przygotowania dania
39.78 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
607 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
66

Sernik z wiaderka z masą krówkową - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o serniku z wiaderka z masą krówkową

Sernik z wiaderka z masą krówkową to bardzo dobry pomysł na deser dla całej rodziny. Smaczny sernik jest bardzo kremowy i idealnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty. Sernik jest słodki i dobrze komponuje się z dodatkiem prażonych orzechów włoskich. Przepis na sernik z wiaderka z masą krówkową jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go upiec. Do zrobienia sernika potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: twaróg z wiaderka, masa krówkowa, orzechy włoskie, herbatniki, śmietana kremówka, mąka ziemniaczana, cukier, masło, jajka.

Jak zrobić sernik z wiaderka z masą krówkową? Herbatniki umieść w malakserze i rozdrobnij na drobną masę. Do ciastek dodaj masło i wymieszaj do połączenia składników. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż spód masą z herbatników. Dociśnij ciasta dłonią. Jajka wbij do miski, dodaj cukier i ubij na białą puszystą masę. Do jajek dodaj twaróg oraz śmietanę i mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj składniki krótko, aby nie napowietrzać masy. Wlej masę twarogową na spód z ciastek. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 60 minut. Wystudź sernik i jego wierzch posmaruj masą kajmakową. Na patelni upraż orzechy włoskie i posiekaj. Posyp masę kajmakową orzechami. Sernik schłodź w lodówce przez 8 godzin i podziel na porcje.

Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do sernika najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku, sernik z chudego sera będzie mniej smaczny i nie tak bardzo kremowy, jak z twarogu pełnotłustego. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem białka. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia, czyli podstawowego pierwiastka budującego nasze kości. Niedobór wapnia prowadzi do powstania osteoporozy oraz zaburzeń układu mięśniowo — nerwowego.

Podsumowując pyszny sernik z masą kajmakową jest idealny na deser dla całej rodziny. Smaczny sernik podać można jako dodatek do kawy i herbaty. Sernik jest dobry do spożycia po schłodzeniu w lodówce. Można go przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 3-4 dni.

Wartości odżywcze sernika z wiaderka z masą krówkową

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(240g)
Energia (kalorie)
253.01 kcal
607.23 kcal
Białko
8.59 g
20.61 g

Węglowodany w serniku z wiaderka z masą krówkową

Na 100g
Na porcję
(240g)
Węglowodany
23.13 g
55.50 g
Węglowodany przyswajalne
22.52 g
54.04 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.61 g
1.46 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(240g)
Tłuszcz
14.32 g
34.38 g
Tłuszcze nasycone
8.33 g
20.00 g
Tłuszcze nienasycone
5.99 g
14.38 g
Tłuszcze jednonasycone
3.37 g
8.09 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.62 g
6.28 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
70.15 mg
168.35 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sernik z wiaderka z masą krówkową

Na 100g
Na porcję
(240g)
Witamina A
76.44 µg (mcg)
183.46 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.09 mg
0.22 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.37 µg (mcg)
0.89 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
0.37 mg
0.90 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.33 µg (mcg)
0.78 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.32 mg
0.77 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
75.27 µg (mcg)
180.66 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.10 mg
0.23 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.22 mg
0.52 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
0.65 mg
1.56 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
29.54 µg (mcg)
70.89 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
14.27 µg (mcg)
34.25 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sernik z wiaderka z masą krówkową

Na 100g
Na porcję
(240g)
Sód
290.67 mg
697.60 mg
Potas
145.99 mg
350.37 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
86.76 mg
208.22 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
185.74 mg
445.78 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
17.10 mg
41.04 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.71 mg
1.71 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.61 mg
1.45 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.11 mg
0.26 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z wiaderka z masą krówkową 66
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w serniku z wiaderka z masą krówkową

Lista alergenów dla sernika z wiaderka z masą krówkową przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
    • masa krówkowa
    • Herbatniki
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania sernika z wiaderka z masą krówkową

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Masa krówkowa
200 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
2.61
Za 200 g
Orzechy włoskie
100 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
6.67
Za 100 g
Herbatniki
250 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
3.75
Za 250 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Mąka ziemniaczana
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Masło
120 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Koszt składników
56.00
Jak oceniasz przepis na sernik z wiaderka z masą krówkową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób