Sernik z wiaderka z masą krówkową

Opublikowano: 18.08.2022 r., 8:53 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik z wiaderka z masą krówkową podany na telarzyku.
Sernik z wiaderka z masą krówkową
Sernik z wiaderka to wspaniała propozycja na pyszny deser dla całej rodziny. Sernik jest bardzo wilgotny i kremowy. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszny sernik z dodatkiem masy kajmakowej.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie i Miksowanie 60 min
607 kcal
Kcal w porcji
240 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Twaróg sernikowy (1000 g)
  • Masa krówkowa (200 g)
  • Orzechy włoskie (100 g)
  • Herbatniki (250 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
  • Mąka ziemniaczana 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
  • Cukier 1 szklanka (200 g)
  • Masło (120 g)
  • Jajko (6 szt.)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 26 cm, malakser

Przepis na sernik z wiaderka z masą krówkową krok po kroku

Herbatniki umieść w malakserze i rozdrobnij na drobną masę.

Do ciastek dodaj masło i wymieszaj do połączenia składników.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż spód masą z herbatników.

Dociśnij ciastka dłonią.

Jajka wbij do miski, dodaj cukier i ubij na białą puszystą masę.

Do jajek dodaj twaróg oraz śmietanę i mąkę ziemniaczaną.

Zmiksuj składniki krótko, aby nie napowietrzać masy.

Wlej masę twarogową na spód z ciastek.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 60 minut.

Wystudź sernik i jego wierzch posmaruj masą kajmakową.

Na patelni upraż orzechy włoskie i posiekaj.

Posyp masę kajmakową orzechami.

Sernik schłodź w lodówce przez 8 godzin i podziel na porcje.

Jak oceniasz przepis na sernik z wiaderka z masą krówkową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,8% osób

Więcej informacji na temat sernika z wiaderka z masą krówkową

Sernik z wiaderka z masą krówkową to bardzo dobry pomysł na deser dla całej rodziny. Smaczny sernik jest bardzo kremowy i idealnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty. Sernik jest słodki i dobrze komponuje się z dodatkiem prażonych orzechów włoskich. Przepis na sernik z wiaderka z masą krówkową jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go upiec. Do zrobienia sernika potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: twaróg z wiaderka, masa krówkowa, orzechy włoskie, herbatniki, śmietana kremówka, mąka ziemniaczana, cukier, masło, jajka.

Jak zrobić sernik z wiaderka z masą krówkową? Herbatniki umieść w malakserze i rozdrobnij na drobną masę. Do ciastek dodaj masło i wymieszaj do połączenia składników. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż spód masą z herbatników. Dociśnij ciasta dłonią. Jajka wbij do miski, dodaj cukier i ubij na białą puszystą masę. Do jajek dodaj twaróg oraz śmietanę i mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj składniki krótko, aby nie napowietrzać masy. Wlej masę twarogową na spód z ciastek. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 60 minut. Wystudź sernik i jego wierzch posmaruj masą kajmakową. Na patelni upraż orzechy włoskie i posiekaj. Posyp masę kajmakową orzechami. Sernik schłodź w lodówce przez 8 godzin i podziel na porcje.

Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do sernika najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku, sernik z chudego sera będzie mniej smaczny i nie tak bardzo kremowy, jak z twarogu pełnotłustego. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem białka. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia, czyli podstawowego pierwiastka budującego nasze kości. Niedobór wapnia prowadzi do powstania osteoporozy oraz zaburzeń układu mięśniowo — nerwowego.

Podsumowując pyszny sernik z masą kajmakową jest idealny na deser dla całej rodziny. Smaczny sernik podać można jako dodatek do kawy i herbaty. Sernik jest dobry do spożycia po schłodzeniu w lodówce. Można go przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 3-4 dni.

Alergeny w serniku z wiaderka z masą krówkową

Lista alergenów dla sernika z wiaderka z masą krówkową przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
    • masa krówkowa
    • Herbatniki
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze sernika z wiaderka z masą krówkową

na 100g gotowej potrawy

Sernik z wiaderka z masą krówkową to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Sernik zawiera sporą ilość cukru i nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę oraz walczące z nadmierną masą ciała.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(240g)
Energia (kcal)
253.01
607.23
Białko (g)
8.59
20.61

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(240g)
Węglowodany (g)
23.13
55.50
Węglowodany przyswajalne (g)
22.52
54.04
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.61
1.46

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(240g)
Tłuszcz (g)
14.32
34.38
Tłuszcze nasycone (g)
8.33
20.00
Tłuszcze nienasycone (g)
5.99
14.38
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.37
8.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.62
6.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
70.15
168.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(240g)
Witamina A (µg (mcg))
76.44
183.46
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.37
0.89
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.37
0.90
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.33
0.78
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.32
0.77
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
75.27
180.66
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.52
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.65
1.56
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
29.54
70.89
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
14.27
34.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(240g)
Sód (mg)
290.67
697.60
Potas (mg)
145.99
350.37
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
86.76
208.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
185.74
445.78
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.10
41.04
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.71
1.71
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.61
1.45
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z wiaderka z masą krówkową 66
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika z wiaderka z masą krówkową

Koszt składników
56.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Masa krówkowa
200 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
2.61
Za 200 g
Orzechy włoskie
100 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
6.67
Za 100 g
Herbatniki
250 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
3.75
Za 250 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Mąka ziemniaczana
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Masło
120 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Koszt składników
56.00