Ciasto z masą krówkową

Opublikowano: 16.08.2022 r., 8:39 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto z masą krówkową podane na białym talerzu.
Ciasto z masą krówkową
Ciasto z masą krówkową to doskonały pomysł na smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Ciasto świetnie sprawdzi się podczas spotkań rodzinnych. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 30 min
526 kcal
Kcal w porcji
145 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Cukier (150 g)
  • Kakao 16% (proszek) 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
  • Proszek do pieczenia (10 g)
  • Olej rzepakowy pół szklanki (125 ml)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mleko 3,2% (200 ml)
  • Kajmak (400 g)
  • Orzechy włoskie posiekane (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 30x25 cm

Przepis na ciasto z masą krówkową krok po kroku

W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz kakao.

Do drugiej miski wbij jajka i dodaj do nich olej oraz mleko.

Dodaj mokre składniki do suchych i przy pomocy miksera zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.

Masą przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Na wierzch masy czekoladowej łyżką nakładaj masę kajmakową.

Wierzch ciasta posyp posiekanymi orzechami włoskimi.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około 30 minut (do suchego patyczka).

Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.

Jak oceniasz przepis na ciasto z masą krówkową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,0% osób

Więcej informacji na temat ciasta z masą krówkową

Ciasto z masą krówkową to doskonały pomysł na smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Pyszne ciasto świetnie sprawdzi się jako słodka przekąska podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Sprawdzony przepis na ciasto z masą krówkową jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta niezbędne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, kakao, proszek do pieczenia, olej rzepakowy, jajka, mleko, masa krówkowa (kajmak), orzechy włoskie oraz sól. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić ciasto z masą krówkową? W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz kakao. Do drugiej miski wbij jajka i dodaj do nich olej oraz mleko. Dodaj mokre składniki do suchych i przy pomocy miksera zmiksuj do uzyskania jednolitej masy. Masą przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch masy czekoladowej łyżką nakładaj masę kajmakową. Wierzch ciasta posyp posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 30 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.

Orzechy włoskie są dobrym źródłem jednonienasyconych oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Stanowią doskonałe źródło kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 w diecie wegetariańskiej. Spożywanie orzechów włoskich korzystnie wypływa na układ sercowo-naczyniowy - zawdzięczamy to między innymi dużej zawartości przeciwutleniaczy. Orzechy włoskie zawierają spore ilości wapnia, potasu i magnezu. Magnez bierze udział w procesie skurczu mięśni, jest substratem dla wielu enzymów, dzięki czemu wpływa na nasz metabolizm.

Podsumowując smaczne ciasto z masą krówkową świetnie sprawdzi się na deser. Najlepsze ciasto jest dobre do spożycia po ostygnięciu. Przed podaniem możesz posypać je cukrem pudrem, jednak ciasto jest już dość słodkie. Dodatek orzechów włoskich do ciasta wzbogaca je w wiele cennych substancji odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.

Alergeny w cieście z masą krówkową

Lista alergenów dla ciasta z masą krówkową przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • kajmak
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze ciasta z masą krówkową

na 100g gotowej potrawy

Ciasto z masą krówkową to doskonała propozycja na smaczny deser. Ciasto jest dość kaloryczne, dlatego warto ograniczyć jego ilość w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(145g)
Energia (kcal)
363.44
526.99
Białko (g)
8.24
11.95

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(145g)
Węglowodany (g)
43.73
63.40
Węglowodany przyswajalne (g)
41.80
60.61
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.92
2.79
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(145g)
Tłuszcz (g)
18.82
27.29
Tłuszcze nasycone (g)
4.05
5.88
Tłuszcze nienasycone (g)
14.77
21.41
Cholesterol (mg)
36.74
53.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(145g)
Witamina A (µg (mcg))
35.95
52.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
0.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.87
1.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.35
0.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.16
0.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
35.45
51.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.24
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.28
0.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.58
2.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
47.16
68.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
5.89
8.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(145g)
Sód (mg)
52.25
75.77
Potas (mg)
312.33
452.88
Wapń (mg)
134.74
195.37
Fosfor (mg)
209.81
304.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
48.31
70.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.10
3.05
Cynk (mg)
1.12
1.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.33
0.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z masą krówkową 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z masą krówkową

Koszt składników
42.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Proszek do pieczenia
10 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Olej rzepakowy
125 ml
pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 3,2%
200 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Kajmak
400 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
5.22
Za 400 g
Orzechy włoskie
150 g
posiekane
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 150 g
Koszt składników
42.60