Ciasto na uszka
- Mąka pszenna typ 500 - 5 szklanek (1000 g)
- Masło (240 g)
- Sól - 1 płaska łyżeczka (5 g)
Przepis na ciasto na uszka krok po kroku
Na stolicę przesiej mąkę pszenną, dodaj sól.
W garnku roztop masło, uważaj, aby się nie spaliło.
Do masła wlej 350 mililitrów wody i wymieszaj.
Wodę z masłem przelej do mąki.
Zagnieć gładkie ciasto, które łatwo odkleja się od dłoni.
Przykryj je lnianą ściereczką i pozwól mu odpocząć przez 30 minut.
Po tym czasie ciasto jest gotowe, aby zrobić z niego uszka.
Ciasto należy cienko rozwałkować i małym kieliszkiem wykrawać okręgi.
Więcej informacji na temat ciasta na uszka
Ciasto na uszka to sprawdzony przepis na pyszne uniwersalne ciasto do faszerowania. Uszka wigilijne tradycyjnie przygotowuje się z farszem grzybowym kilka dni przed wigilią. Dobre ciasto daje gwarancję na pyszne uszka do barszczu. Przepis na ciasto na uszka jest dość prosty do zrobienia, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je zrobić. Do przygotowania ciasta potrzebne Ci będą następujące składniki: mąka pszenna, woda, sól i masło.
Jak zrobić ciasto na uszka? Na stolicę przesiej mąkę pszenną, dodaj sól. W garnku roztop masło, uważaj, aby się nie spaliło. Do masła wlej 350 mililitrów wody i wymieszaj. Wodę z masłem przelej do mąki. Zagnieć gładkie ciasto, które łatwo odkleja się od dłoni. Przykryj je lnianą ściereczką i pozwól mu odpocząć przez 30 minut. Po tym czasie ciasto jest gotowe, aby zrobić z niego uszka. Ciasto należy cienko rozwałkować i małym kieliszkiem wykrawać okręgi. Każdy kawałek ciasta wypełnia się farszem i zwija. Tak przygotowane uszka można ugotować i podać z barszczem lub okrasą z cebuli. Nadają się one także do mrożenia. Pamiętaj, aby przed włożeniem do woreczków zmrozić uszka na desce. Zapobiegnie to sklejaniu.
Ciasto zrobione z mąki pszennej zawiera gluten. Gluten jest białkiem występującym w zbożach takich jak pszenica, orkisz, żyto czy jęczmień. Gluten ma właściwości tworzenia przestrzennych struktur w połączeniu z wodą. Dlatego właśnie wyrabia się ciasto, aby dokładnie połączyć wodę z cząsteczkami glutenu zawartego w mące i nadać mu elastyczną konsystencję. Im mąka zawiera więcej glutenu, tym konsystencja ciasta jest bardziej elastyczna. Dlatego do wyrobu ciasta z mąki razowej dodaje się mąkę oczyszczoną, aby nadać mu właściwej tekstury.
Podsumowując ciasto na uszka jest bardzo proste do zrobienia, należy jedynie przestrzegać dokładnie proporcji składników. Prosty przepis na uszka z grzybami możesz wykorzystać dużo wcześniej i uszka zamrozić. Dobre uszka możesz przygotować z grzybami leśnymi, z pieczarkami lub z kiszoną kapustą i grzybami. Ciasto na uszka można wykorzystać do zrobienia kołdunów z mięsem i podać je z domowym rosołem lub barszczem czerwonym.
Alergeny w cieście na uszka
Lista alergenów dla ciasta na uszka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze ciasta na uszka
Ciasto na uszka jest wyrobem zawierającym bardzo dużą ilość węglowodanów prostych. W dużych ilościach nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Nikt jednak nie je samego ciasta, dodatek farszu sprawia, że zjadamy mniejszą porcję ciasta.
Energia i białka
(1500g)
Węglowodany
(1500g)
Tłuszcze
(1500g)
Witaminy
(1500g)
Składniki mineralne
(1500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.