Botwina do słoika

Opublikowano: 08.06.2022 r., 14:57 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Botwina do słoika podana na drewnianej deseczce.
Botwina do słoika
Botwina do słoika to świetna opcja dla wszystkich miłośników kochających to warzywo. Świetnie sprawdzi się jako baza do zupy, czy różnych miłych sosów.
Przygotowanie 25 min
Gotowanie 25 min
98 kcal
Kcal w porcji
265 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Botwina (840 g)
  • Czosnek (70 g)
  • Sól (30 g)
  • Cukier (30 g)
  • Ocet spirytusowy (90 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, tarka, słoiki

Przepis na botwinę do słoika krok po kroku

Do dużego garnka wlej 2,5 l wody, dodaj cukier, sól i ocet. Całość zamieszaj. Gotuj przez 15 minut.

Buraczki obierz i zetrzyj na tarce, a liście pokój bardzo drobno. Całość włóż do słoików.

Czosnek obierz i podziel na ząbki. Powrzucaj go do słoików.

Słoiki zalej zalewą i zakręć.

W garnku zagrzej wodę i ustaw w nim słoiki, podgrzewaj przez 30 minut, a następnie ostudź.

Jak oceniasz przepis na botwinę do słoika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,6% osób

Więcej informacji na temat botwiny do słoika

Botwina do słoika to świetna opcja dla wszystkich miłośników kochających to warzywo. Świetnie sprawdzi się jako baza do zupy, czy różnych miłych sosów.

Przepis na botwinę do słoika to doskonała opcja dla każdego miłośnika zdrowych domowych przetworów. Ich przygotowanie jest bardzo łatwe. To fantastyczny pomysł na dodatek do zupy. Ma niewiele kalorii, więc świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej, czy dla osób dbających o sylwetkę. Jest też idealna dla osób na diecie wegetariańskiej. Można go przechowywać na później i podgrzewać. To świetny pomysł dla osób zabieganych, które nie mają czasu na długie przesiadywanie w kuchni. Jest również świetnym patentem na zimę, kiedy brakuje świeżych warzyw i ciężko jest przygotować pyszne i aromatyczne danie na jej bazie. Taka botwinka nie traci zbyt wielu wartości odżywczych, więc będzie super dodatkiem do zdrowej diety.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić botwinę do słoika na zimę, by były smaczne i łatwe, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Pasteryzowane domowe przetwory to doskonała opcja przechowywania warzyw, zwłaszcza tych sezonowych. Dzięki temu przepisowi wcale nie trzeba żegnać się z botwinką pod koniec wiosny, można z niej korzystać nawet zimą. W dodatku zalewa do nich jest niezwykle prosta i można ją przygotować w kilka chwil. Botwinka, która jest jej podstawą, świetnie smakuje, zwłaszcza w zupie, a przy tym jest niezwykle zdrowa. Botwina to inaczej młode liście i korzenie buraka ćwikłowego, który idealnie sprawdza się we wszelkich przetworach. Zawiera mnóstwo barwników, które są antyoksydantami dbającymi o ochronę organizmu przed wpływem szkodliwych czynników zewnętrznych. Botwina jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych, dzięki czemu będzie świetnym składnikiem diety. Zaskakuje pysznym kwaskowo słodkim aromatem ze względu na dodatek octu jabłkowego. Warto wybierać właśnie taką wersję octu, gdyż jest zdrowsza i łagodniejsza. Do zalewy dobrze jest dodać szczyptę cukru, by przełamać kwasowość i wzmocnić słodki smak buraków i ziemniaków.

Alergeny w botwinie do słoika

Lista alergenów dla botwiny do słoika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na botwinę do słoika

Wartości odżywcze botwiny do słoika

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która zawiera sporo witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(265g)
Energia (kcal)
37.32
98.90
Białko (g)
1.85
4.89
Fenyloalanina (mg)
0.14
0.37

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(265g)
Węglowodany (g)
7.97
21.13
Węglowodany przyswajalne (g)
6.57
17.40
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.41
3.73

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(265g)
Tłuszcz (g)
0.20
0.53
Tłuszcze nasycone (g)
0.10
0.25
Tłuszcze nienasycone (g)
0.10
0.28
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(265g)
Witamina A (µg (mcg))
242.49
642.60
Witamina B6 (mg)
0.16
0.43
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
25.83
68.46
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.50
3.98
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.12
Ryboflawina (mg)
0.08
0.21
Niacyna (mg)
0.36
0.96
Foliany (µg (mcg))
11.29
29.93
Beta karoten (µg (mcg))
2892.78
7665.88

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(265g)
Sód (mg)
1268.23
3360.80
Potas (mg)
327.27
867.28
Wapń (mg)
53.58
142.00
Fosfor (mg)
46.90
124.28
Magnez (mg)
65.95
174.78
Żelazo (mg)
1.55
4.11
Cynk (mg)
0.37
0.97
Miedź (mg)
0.16
0.44
Mangan (mg)
0.41
1.09
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny botwiny do słoika 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania botwiny do słoika

Koszt składników
30.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Botwina
840 g
6.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 3
14.40
Za 840 g
Czosnek
70 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
4.20
Za 70 g
Sól
30 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 30 g
Cukier
30 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Ocet spirytusowy
90 ml
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.54
Za 90 ml
Koszt składników
30.50