Przepis na wiosenną zupę z botwiny z ziemniakami krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, koper
To będzie niezbędne
garnek, tłuczek do ziemniaków, patelnia

W garnku zagotuj bulion.

Botwinkę dokładnie umyj. Usuń korzonki, odetnij łodygi od buraczków. Pokrój buraczki na mniejsze kawałki, tak samo pokrój łodygi i liście na większe kawałki.

Umytą i pokrojoną botwinę dodaj do zagotowanego bulionu.

Pokrój kiełbasę w ćwierć plastry. Dodaj ją do bulionu z botwiną. Wszystko gotuj do miękkości botwinki - około 20 minut.

W tym czasie ugotuj ziemniaki. Posól je.

Zrób okrasę: boczek pokrój w malutką kosteczkę i usmaż na patelni (nie dodając tłuszczu). Posiekaj też obraną cebulkę i usmaż razem z boczkiem.

Gdy botwinka będzie miękka dodaj do zupy śmietankę oraz sól i pieprz do smaku - dokładnie wymieszaj. Zagotuj jeszcze przez 5 minut.

Ugotowane ziemniaki za pomocą tłuczka utłucz na puree.

Nalej zupę do miseczki.

Ziemniaki podawaj tak jak lubisz. Polej ziemniaki okrasą i posyp koperkiem.

Wiosenna zupa z botwiny z ziemniakami
Wiosenna zupa z botwiny z ziemniakami
Koszt przygotowania dania
26.91 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
420 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
92

Wiosenna zupa z botwiny z ziemniakami - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o wiosennej zupie z botwiny z ziemniakami

Barszczyk z botwinki zabielony śmietanką. Do tego ziemniaki puree okraszone skwarkami i posypane koperkiem to pyszny przepis na sycące danie. Pyszny, szybki i bardzo łatwy przepis.

Wiosenna zupa z botwiny z ziemniakami jest bardzo szybka w wykonaniu. Ziemniaki należy ugotować. Wersja, w jakiej podasz ziemniaki może być różna. Ziemniaki można stłuc dodając okrasę i posypać koperkiem. Możesz podać je na osobnym talerzu bądź dodać do barszczu. Ziemniaki mogą być ugotowane w całości i zrobione jak wyżej. Barszcz ugotuj z kiełbasą dobrej jakości. Będzie to bardzo smaczna zupa botwinkowa.

Wartości odżywcze wiosennej zupy z botwiny z ziemniakami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kalorie)
93.33 kcal
420.00 kcal
Białko
4.09 g
18.39 g

Węglowodany w wiosennej zupie z botwiny z ziemniakami

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany
7.44 g
33.47 g
Węglowodany przyswajalne
6.38 g
28.71 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz
5.38 g
24.21 g
Tłuszcze nasycone
2.67 g
12.04 g
Tłuszcze nienasycone
2.70 g
12.17 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.81 g
3.65 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na wiosenną zupę z botwiny z ziemniakami

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina E
0.44 mg
1.98 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.09 mg
0.38 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.07 mg
0.32 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
1.34 mg
6.03 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na wiosenną zupę z botwiny z ziemniakami

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód
317.47 mg
1428.63 mg
Potas
270.22 mg
1216.00 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
18.28 mg
82.25 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
65.42 mg
294.37 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
26.86 mg
120.88 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.76 mg
3.42 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.47 mg
2.12 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.41 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wiosennej zupy z botwiny z ziemniakami 92
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w wiosennej zupie z botwiny z ziemniakami

Lista alergenów dla wiosennej zupy z botwiny z ziemniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania wiosennej zupy z botwiny z ziemniakami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Botwina
350 g
1 pęczek
6.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 350 g
Bulion drobiowy
500 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 g
Boczek wędzony bez kości
100 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 100 g
Cebula
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Śmietanka kremowa 30%
50 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Ziemniaki młode
600 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
2.40
Za 600 g
Kiełbasa podwawelska
150 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 150 g
Liczba porcji:
Koszt składników
42.50
Jak oceniasz przepis na wiosenną zupę z botwiny z ziemniakami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób