Obiad dla "starego" - ugotuj mężowi ekstra obiad

Obiad dla starego - ugotuj mężowi ekstra obiad
Obiad dla starego - ugotuj mężowi ekstra obiad, fot. Elnur
ikona podziel się
Opublikowano: 09.01.2024 r., 13:00 | Autor: Paulina Lipińska
Pytasz "starego": „Ej, stary, co na obiad?” i słyszysz wiecznie: „Nie wiem”, „Cokolwiek”, „Obojętne”? Przychodzimy z podpowiedziami na najlepsze propozycje na obiad dla "starego". Każdy mąż będzie zadowolony. Znajdziesz tu między innymi: kotleta schabowego, pieczoną karkówkę kebabową, soczystego steka z polędwicy wołowej oraz kotlety mielone a’la Mamusia.

Soczysty kotlet schabowy w moczony w mleku

Kotlet schabowy to polski klasyk, który zna każdy. Niedzielny obiad kojarzy się właśnie z kotletem schabowym - ogromnym i smażonym na dużej ilości tłuszczu. Właśnie taki obraz kotleta schabowego jest idealny dla "starego". Koniecznie namocz go w mleku i cebuli - nie pożałujesz.

Kotleta schabowego robi się ze schabu wieprzowego, który należy dobrze rozbić tłuczkiem do mięsa. Marynuj mięso, a następnie osusz je. Kolejnym krokiem jest panierowanie mięsa w mące (opcjonalnie), następnie jajku z solą i obtoczenie w bułce tartej. Na gorącym oleju (dla "starego" jeszcze lepiej - na smalcu) smaży się kotlety na złocisty, piękny kolor.

Kotlet schabowy z czym? Oczywiście z tłuczonymi ziemniakami z dodatkiem masła i koperku oraz ulubiona surówka bądź sałatka - na przykład mizeria czy sałata ze śmietaną.

No i taki obiad stary zje z przyjemnością ;)

Pieczona karkówka kebabowa czyli obiad mistrzów

Twój stary lubi karkówkę, ale tradycyjne przepisy się znudziły? Twojemu mężowi na pewno posmakuje ta wersja karkówki z piekarnika. Zacznij dzień wcześniej, by zdążyła się zamarynować. To ważne, ponieważ mięso marynuje się w marynacie, dzięki czemu będzie smaczniejsze i bardziej miękkie.

Plastry mięsa umieszcza się w mieszance z ketchupu, majonezu oraz musztardy i wykłada razem z cebulą w naczyniu żaroodpornym. Zamarynuj, a następnie upiecz.

Do takiej karkówki świetnie pasowałyby pieczone ziemniaki oraz warzywna surówka. Genialny zestaw obiadowy dla "starego" gotowy. Mniam!

Smażony kawał mięsa czyli stek z polędwicy wołowej

Obiad bez mięsa to nie obiad? Twój stary z pewnością podziękuje Ci za ten stek z polędwicy wołowej. Stek jest to mięso (najczęściej wołowe) smażone na tłuszczu. Jest sześć stopni wysmażenia mięsa: bardzo krwisty, krwisty, średnio krwisty, średnio wysmażony, dobrze wysmażony i wysmażony. Który stopień wybiera Twój mąż?

By zrobić stek z polędwicy wołowej należy przed smażeniem mięso ocieplić. Kawałek mięsa smażyć należy na maśle (bądź innym tłuszczu) przez określony czas. Do smaku dodaje się różnego rodzaju przyprawy i dodatki. Czas smażenia zależy od tego, jaki stopień wysmażenia życzy sobie Twój stary.

Po smażeniu odstawia się mięso na 10 minut i można podawać. Z czym? Może frytki lub ziemniaki? Do tego koniecznie jakieś warzywa w formie surówki.

Mielone kotlety, takie jak robi Mamusia

Każdy wie, że Mamusia robi najlepsze jedzenie. Zrób staremu kotlety mielone, takie tradycyjne, jakie pamięta ze swojego domu. To kolejny tradycyjny, polski obiad. Są bardzo pyszne, a zrobienie ich jest łatwe i szybkie. Jest bardzo dużo różnych przepisów, więc wariacji na ich temat jest dużo.

Najprostsze kotlety mielone robi się z mięsa mielonego, jajka, bułki tartej, cebuli i przypraw. Niektórzy do kotletów mielonych dodają czerstwą bułkę, którą moczy się w wodzie albo mleku. Masę dobrze się wyrabia, a następnie robi z niej okrągłe, lekko spłaszczone kotlety. Kolejnym krokiem jest obtoczenie ich w bułce tartej i smażenie na oleju.

Największy dylemat: co wybiera Twój mąż do mielonych? Buraczki czy mizerię? Trudny wybór, wiemy doskonale.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto