Zamiast bułki dodałam do kotletów mielonych ten składnik - otrzymałam soczyste mięso na obiad

Kobieta robi soczyste kotlety mielone
Jeżeli dodasz do masy mięsnej to warzywo, twoje kotlety mielone będą pulchne, soczyste i pyszne, fot. Dmitry
ikona podziel się
Opublikowano: 31.03.2024 r., 9:08 | Autor: Paulina Lipińska
Zastanawiasz się, czego dodać do kotletów mielonych, by były bardzo soczyste i pyszne? A może by tak zrezygnować z bułki tartej i zamienić ją na… ziemniaki? To świetny pomysł! Ziemniaki w kotletach mielonych świetnie sprawdzą się jako jej zamiennik. Jeśli nie masz bułki tartej – to nic. Zrobisz świetne mięso do obiadu i każdy będzie zachwycony.

Kotlety mielone - znane polskie danie?

Mięso do obiadu można zrobić w różnych wersjach. Schabowe, pulpety, w sosie, pieczone i... tradycyjne, polskie kotlety mielone. Najlepsze dodatki do nich to ziemniaki oraz buraczki lub mizeria.

Żeby zrobić naprawdę pyszne i soczyste kotlety należy je dobrze przygotować. Zwykle w ich składzie znajduje się mięso (drobiowe, wieprzowe, wieprzowo-wołowe), jajka, bułka tarta (lub czerstwa bułka namoczona w mleku), a do tego warto dodać cebulkę, czosnek, przyprawy.

Do masy na kotlety mielone można dodawać różne dodatki. Jeżeli nie próbowałaś/eś jeszcze tego triku, sprawdź go przy najbliższej okazji Zobacz, jak zrobić kotlety mielone z surowymi ziemniakami!

Jakich składników potrzeba?

  • 500 g mięsa mielonego,
  • 1 jajko,
  • 2 ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżeczka musztardy,
  • łyżeczka majonezu,
  • sól i pieprz (do smaku),
  • opcjonalnie bułka tarta (do obtoczenia),
  • olej (do smażenia).

Jak przygotować kotlety?

Cebulkę drobno pokrój i podsmaż ją razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na oleju na złoty kolor. Ostudź.

Mięso dodaj do miski. Zetrzyj na drobnych oczkach obrane i umyte ziemniaki - dodaj do mięsa. Wbij też jajko, dodaj musztardę, majonez, sól, pieprz oraz podsmażoną cebulkę i czosnek.

Mięso bardzo dokładnie wyrób, by masa była dobrze wymieszana. Formuj z masy kotlety mielone i obtocz je w bułce tartej (opcjonalnie).

Na gorącym oleju smaż kotlety na złoty kolor (około 10 minut na jedną stronę).

Gotowe - podawaj do stołu.

Grillowany kotlet mielony z ziemniakami
Te kotlety są tak smaczne, że już więcej nie zrobisz ich inaczej, fot. LELISAT

Z czym je zjemy?

Kotlety mielone z ziemniakami są ekstra. Wszystkie dodatki nadają super strukturę, no i smak. Teraz podstawowe pytanie: co do nich podasz?

Takie kotlety można przygotować na obiad w gronie rodzinnym. Idealne są nawet na wizytę gości. To świetny pomysł na lekką odmianę dla twoich kotletów mielonych. Spróbuj koniecznie.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto