Dodała go do sałatki - wyszła obłędnie pyszna i zdrowa

Dolewanie oleju do sałatki warzywnej z jajkiem, a także jakie właściwości zdrowotne przynosi spożywanie oleju lnianego
Ten olej jest zaliczany do jednego z najzdrowszych olejów roślinnych na świecie, głównie przez odpowiedni stosunek kwasów omega-3 do omega-6, fot. LumenSt
ikona podziel się
Opublikowano: 18.03.2024 r., 13:02 | Autor: Paulina Lipińska
Warzywa, źródło białka, trochę węglowodanów oraz… zdrowe tłuszcze. Są podstawą odpowiedniej, wartościowej diety. Zobacz, jakiego składnika do sałatki użyć, by wzbogacić ją o wiele cennych właściwości, a przy okazji nadać świetny smak. Taką sałatką nie pogardzi nikt, komu zależy na zdrowiu.

Czego użyć do sałatki, by była ona pyszna i odżywcza?

Olej lniany, bo o tym teraz mowa, jest tym sekretnym składnikiem, który został użyty do przygotowania sałatki. Jest to jeden z najzdrowszych olejów świata. Ma piękny, złoty kolor oraz cudowny, lekko orzechowo-lniany zapach i smak.

Produkowany jest z nasion lnu, czyli z siemienia lnianego. Najlepszy to ten, który jest tłoczony na zimno. Ma najwięcej wartości, a jego stosunek kwasów nienasyconych omega-3 do omega-6 jest bardzo korzystny. Ze względu na to, że występuje u niego przewaga tych kwasów n-3, jest ogromnie pożądany w diecie ludzi.

Sprawdź, dlaczego taki olej znakomicie nadaje się do sałatki. Zaczniesz go używać codziennie!

Jakie cenne wartości ma olej lniany?

Olej lniany tłoczony na zimno, jak wcześniej wspomniano, ma bardzo dobry stosunek kwasów omega-3 do omega-6. Jest to szczególnie ważne, ponieważ odpowiedni stosunek tych obu kwasów odpowiada za ogólny stan zdrowia człowieka.

W oleju lnianym są takie kwasy tłuszczowe, jak: kwas linolenowy, oleinowy, linolowy, plamitynowy oraz stearynowy. Są w nim także takie związki, jak beta-sitosterol, kampesterol, stigmasterol, brasikasterol, alfa-tokoferol oraz gamma-tokoferol.

Znajdziesz w nim witaminy: A, z grupy B, C, E. Dostarcza cynku, fosforu, miedzi, wapnia i magnezu.

O co zadbasz, wprowadzając olej lniany do diety?

Przede wszystkim olej lniany świetnie poprawia wygląd i kondycję włosów, skóry oraz paznokci. To ważne, zwłaszcza dla każdej kobiety (oczywiście nie tylko). Za to odpowiadają w głównej mierze właśnie kwasy omega-3, witamina A, E, z grupy B oraz cynk.

Poza tym, olej lniany ma wpływ na regulację poziomu cholesterolu we krwi. To z kolei prowadzi do obniżenia ciśnienia krwi, więc to świetny produkt dla wszystkich, którzy mają problem ze zbyt wysokim poziomem ciśnienia tętniczego krwi. Zapobiega się tym samym wystąpieniu zawału serca, miażdżycy czy udaru.

Dodatkowo, olej lniany redukuje stan zapalny dzięki obecności kwasów omega-3 oraz kwasu linolenowego.

Co więcej, wspiera on pracę metabolizmu - ulepsza trawienie, przyspiesza tempo metabolizmu i może wpływać na utrzymanie prawidłowej masy ciała.

Zadbasz o pracę swojego mózgu, pamięć oraz koncentrację. Olej lniany ma ogromny wpływ na te kwestie.

W dodatku możesz zapobiegać powstawaniu chorób nowotworowych! Zawiera on mnóstwo antyoksydantów.

Jak zrobić dobrą sałatkę?

Zastanawiasz się pewnie, jaki jest przepis na tę pyszną, a jednocześnie niezwykle zdrową sałatkę? Już spieszymy z podpowiedzią. Oto i on!

Składniki:

  • rukola - 50 g
  • mix sałat z roszponką - 150 g
  • pomidory koktajlowe - 150 g
  • papryka żółta - 100 g
  • oliwki czarne - 50 g
  • ser feta - 280 g
  • orzechy nerkowca - 30 g
  • olej lniany - 30 g
  • pieprz, kurkuma, suszone pomidory z chilli, majeranek - do smaku

Wykonanie:

Sałatę i rukolę wyłóż do miski. Pokrój warzywa, oliwki oraz ser według uznania. Umieść wszystkie składniki w misce, wymieszaj i jedz!

Opcjonalnie można dodać upieczoną pierś z kurczaka i podawać sałatkę wraz z tostowanym pieczywem.

Prosto, zdrowo, szybko i PYSZNIE.

I co? Przekonaliśmy?

Taka sałatka naprawdę jest smaczna, więc przygotuj ją i się przekonaj. Możesz zjeść ją na każdy posiłek lub potraktować jako przekąskę. Ma ogromną ilość zdrowych tłuszczy i dzięki temu wywiera bardzo dobry wpływ na zdrowie.

Olej lniany - ten tłoczony na zimno - używaj codziennie. Jest jeden warunek! Nie można go poddawać obróbce cieplnej. Można stosować go wyłącznie do potraw na zimno - czyli na przykład do takiej sałatki. Jeżeli będziesz go stosować do smażenia, gotowania itp., straci swoje wszystkie ważne właściwości.

Korzystaj na zdrowie!

Nasiona siemienia lnianego w drewnianej miseczce oraz na drewnianej łyżeczce, olej lniany w szklanej miseczce oraz w szklanej butelce, wkoło leżą rozsypane ziarna siemienia lnianego, a także jaki jest przepis na sałatkę, która jest bardzo zdrowa i smaczna
Siemię lniane w formie oleju lnianego to źródło bardzo cennych kwasów tłuszczowych nienasyconych, a także witamin i minerałów, fot. Yulia Furman

Źrodła:

  • Somaia A.l.-Madhagy, Naglaa S. Ashmawy, Ayat Mamdouh, Omayma A. Eldahshan, Mohamed A. Farag, A comprehensive review of the health benefits of flaxseed oil in relation to its chemical composition and comparison with other omega-3-rich oils, Eur J Med Res, 2023 Jul 18;28(1):240.
  • Anna H Skoczyńska, Ewa Gluza, Anna Wojakowska, Barbara Turczyn, Marta Skoczyńska, Linseed oil increases HDL3 cholesterol and decreases blood pressure in patients diagnosed with mild hypercholesterolaemia, 2018;76(8):1242-1250.
ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto