Z rzodkiewki jesz tylko bulwę? To błąd! Zobacz, co pysznego przygotujesz z rzodkiewek

Rzodkiewka jadalna w całości
Rzodkiewka to nie tylko różowa bulwa, ale także zdrowe bogate w witaminy liście, które warto spożywać, fot. GreenArt Photography
ikona podziel się
Opublikowano: 14.04.2024 r., 13:10 | Autor: Ewa Cierpiał
Rzodkiewka ceniona jest za swój pikantny smak, który świetnie współgra z lekkimi, smacznymi posiłkami jak śniadanie czy kolacja. Jednak nie tylko jej okrągła, różowa bulwa nadaje się do jedzenia. Przekonaj się, że całą rzodkiewkę łącznie z liśćmi z powodzeniem wykorzystasz w swojej kuchni, tworząc prawdziwe rarytasy.
Z tego artykułu dowiesz się:
  1. Twarożek
  2. Surówka
  3. Chłodnik
  4. Zupa rzodkiewkowa
  5. Pesto

Twarożek

To jest taki klasyk śniadaniowy, który na pewno każdy z was kiedyś próbował. W końcu w letnie, wakacyjne poranki nie ma nic lepszego na śniadanie niż jeszcze chłodny twarożek z dodatkiem pikantnej rzodkiewki i szczypiorku. Może być lepiej tylko wtedy, gdy jesz go na świeżym powietrzu.

Surówka

Rzodkiewka równie świetnie odnajduje się w obiadowych surówkach. Nie musisz nic trzeć na tarce, wystarczy ostry nóż i chwila precyzyjnego cięcia, a twój obiad wzbogaci się o prawdziwą bombę witaminową. O tak, wiosenny obiad nie obejdzie się bez tego dodatku.

Chłodnik

Uciekając myślami do gorącego lata, nie wolno zapomnieć o najlepszym obiedzie, jaki możesz zaserwować w gorące dni. Oczywiście mowa tu o chłodniku, czyli zupie przygotowanej na zimno z użyciem młodych, jędrnych warzyw (w tym oczywiście rzodkiewek) z dodatkiem kefiru. Najlepsza ochłoda, jaką możesz sobie zaserwować.

Chłodnik z botwiny ogórka i rzodkiewki

Chłodnik z botwiny, ogórka i rzodkiewki to doskonała propozycja na orzeźwiające danie obiadowe. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis w sezonie letnim.
W skrócie
Czas przygotowania
60 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
4
Wielkość
jednej porcji
395 g
Chłodnik w brązowej miseczce

Lista składników do przygotowania chłodnika z botwiny ogórka i rzodkiewki

  • Kefir 400 g
  • Jogurt naturalny 2% 180 g (1 małe opakowanie)
  • Botwina 600 g (2 pęczki)
  • Ogórek 100 g
  • Rzodkiewka 160 g (1 pęczek)
  • Koperek 40 g (1 pęczek)
  • Jajko 2 szt. (ugotowane na twardo)
  • Czosnek 10 g (2 małe ząbki)
  • Cukier 3 g (pół łyżeczki)

Przygotowanie chłodnika z botwiny ogórka i rzodkiewki krok po kroku

Botwinkę oczyść, opłucz i drobno posiekaj. Małe buraczki odetnij i obierz.

Do garnka wlej szklankę wody, dodaj szczyptę soli, cukier oraz botwinkę, składniki zagotuj.

Buraki zetrzyj na tarce i dodaj do garnka z botwinką i gotuj kilka minut.

Rzodkiewki oczyść, umyj i pokrój w drobną kostkę.

Ogórki umyj, przekrój na pół i pozbaw gniazd nasiennych. Następnie ogórki pokrój w drobną kostkę.

Koper opłucz, osusz i drobno posiekaj.

W dużej misce wymieszaj kefir, jogurt oraz dwie łyżki ugotowanej botwinki.

Następnie do miski dodaj pozostałą botwinkę, posiekany czosnek, rzodkiew, ogórki oraz połowę posiekanego koperku.

Składniki dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny.

Składniki wymieszaj i wstaw do lodówki do schłodzenia.

Ugotowane jajka obierz ze skorupki, podziel na 4 części i ułóż po dwie w talerzach.

Następnie do talerzy wlej schłodzony chłodnik i udekoruj go pozostałym koperkiem.

Zupa rzodkiewkowa

Jeśli lubisz ciepłe zupy, to musisz koniecznie spróbować zupy rzodkiewkowej przygotowanej na bulionie z dodatkiem ziemniaków i ogórka. W tej zupie znajdziesz wszystkie walory płynące z jedzenia rzodkiewek w dość niespotykanej wersji. W końcu zupę ogórkową każdy zna, jednak zupa rzodkiewkowa nie jest już tak popularna.

Pesto

Teraz coś, na co wszyscy czekali, czyli idealne do makaronu pesto z rzodkiewki! I nie mowa tu o bulwach, lecz pięknie zielonych listkach, które również mają specyficzną dla rzodkiewki pikantność z dodatkiem lekkiej goryczki. Wystarczą liście (które na pewno zawsze wyrzucasz), parmezan, oliwa, orzechy włoskie i kilka liści bazylii a prosty i smaczny sos powstanie w kilka minut.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto