Twaróg z rzodkiewką

Opublikowano: 03.03.2022 r., 20:28 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Twaróg z rzodkiewką na chlebie
Twaróg z rzodkiewką
Wypróbuj sprawdzony przepis na najlepszy, domowy twaróg z rzodkiewką. Wyśmienity ser twarogowy z dodatkiem pysznej rzodkiewki jest fajną propozycją na kanapki.
Przygotowanie 20 min
77 kcal
Kcal w porcji
92 g
Wielkość porcji
29
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ser twarogowy półtłusty - kostka (250 g)
  • Rzodkiewka - 5 sztuk (75 g)
  • Szczypiorek - 1 łyżka (5 g)
  • Śmietana 12% - 2 łyżki (38 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
miska, widelec

Przepis na twaróg z rzodkiewką krok po kroku

Twaróg przełóż do miski.

Dodaj śmietanę do twarogów oraz sporą szczyptę soli i pieprzu.

Dokładnie połącz twaróg ze śmietaną, za pomocą widelca, na gładką masę.

Rzodkiewkę pokrój w kostkę, szczypiorek posiekaj i dodaj do twarogu. Dokładnie wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na twaróg z rzodkiewką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób

Więcej informacji na temat twarogu z rzodkiewką

Twaróg z rzodkiewką to jedna z najpopularniejszych propozycji przygotowania sera twarogowego białego w wersji słonej. Twarożek świetnie sprawdzi się jako zdrowa pasta kanapkowa na śniadanie lub kolację.

Twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką to popularna i pyszna propozycja śniadaniowa. Najczęściej podawany na śniadanie, w formie kanapki lub dodatku do dania. Twarożek ze śmietaną jest nie tylko prostą, szybką i pyszną pastą, ale także bardzo zdrową. Ser biały to źródło pełnowartościowego białka zawiera wiele aminokwasów egzogennych, czyli takich, których nasz organizm nie potrafi sam wytworzyć. Ser twarogowy to źródło magnezu, wapnia, fosforu, potasu, żelaza i cynku. Jest także źródłem witamin z gruby B, witaminy D, witaminy A, oraz witaminy E. Dzięki zawartości witaminy D, wapń jest lepiej przyswajalny. Spożywanie nabiału pomaga w spalaniu tłuszczu trzewnego, który jest niebezpieczny dla naszego zdrowia. Dobry ser biały jest źródłem bakterii kwasu mlekowego, które mają działanie probiotyczne i są korzystne dla naszego zdrowia. Rzodkiewka jest niskokalorycznym warzywem o wielu właściwościach zdrowotnych. Rzodkiewka jest bardzo dobrym źródłem witaminy C, witaminy B6, kwasu foliowego, a także manganu, potasu i wapnia. Rzodkiewki są źródłem błonnika, który reguluje pracę układu trawiennego, pomaga obniżyć poziom cholesterolu i glukozy we krwi oraz utrzymuje sytość. Dzięki zawartości potasu pomaga obniżać ciśnienie krwi. Pozostałe substancje zawarte w rzodkiewkę wpływają na silną detoksykację organizmu poprzez pozytywny wpływ na pracę wątroby. Antocyjany zawarte w rzodkiewce wpływają na obniżenie ryzyka rozwoju nowotworu nerek, okrężnicy, jelit, żołądka i jamy ustnej. Rzodkiewka ma silne właściwości moczopędne, dzięki czemu pomaga osobom chorującym na artretyzm, inaczej nazywany dną moczanową. Zarówno rzodkiewka, jak i ser twarogowy posiadają niski indeks glikemiczny, dlatego mogą być spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę czy insulinooporność.

Przepis na twarożek z rzodkiewką jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się na szybki posiłek. Jak zrobić twarożek z rzodkiewką dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wyjaśniony.

Alergeny w twarogu z rzodkiewką

Lista alergenów dla twarogu z rzodkiewką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty
    • Śmietana 12%

Wartości odżywcze twarogu z rzodkiewką

na 100g gotowej potrawy

Twaróg z rzodkiewką to pyszna i zdrowa propozycja na pastę kanapkową.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(92g)
Energia (kcal)
84.29
77.54
Białko (g)
8.09
7.44
Fenyloalanina (mg)
0.40
0.37
Brak danych dla: śmietana 12%.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(92g)
Węglowodany (g)
3.78
3.48
Węglowodany przyswajalne (g)
3.42
3.15
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.36
0.33

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(92g)
Tłuszcz (g)
4.05
3.72
Tłuszcze nasycone (g)
3.05
2.80
Tłuszcze nienasycone (g)
1.00
0.92
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.86
0.79
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.14
0.13
Cholesterol (mg)
15.16
13.95

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(92g)
Witamina A (µg (mcg))
37.39
34.40
Witamina B6 (mg)
0.05
0.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.34
0.31
Witamina C (mg)
3.90
3.59
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.08
Witamina E (mg)
0.09
0.08
Retinol (µg (mcg))
33.54
30.86
Tiamina (mg)
0.03
0.03
Ryboflawina (mg)
0.13
0.12
Niacyna (mg)
0.13
0.12
Foliany (µg (mcg))
15.81
14.54
Beta karoten (µg (mcg))
46.60
42.87

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(92g)
Sód (mg)
230.55
212.11
Potas (mg)
144.05
132.53
Wapń (mg)
77.29
71.11
Fosfor (mg)
120.21
110.59
Magnez (mg)
10.01
9.21
Żelazo (mg)
0.15
0.13
Cynk (mg)
0.39
0.36
Miedź (mg)
0.03
0.03
Mangan (mg)
0.02
0.02
Brak danych dla: śmietana 12%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny twarogu z rzodkiewką 29
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania twarogu z rzodkiewką

Koszt składników
10.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy półtłusty
250 g
kostka
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 250 g
Rzodkiewka
75 g
5 sztuk
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 75 g
Szczypiorek
5 g
1 łyżka
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 5 g
Śmietana 12%
38 g
2 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 38 g
Koszt składników
10.70