Zupa z rzodkiewki

Opublikowano: 15.10.2023 r., 13:49 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa z rzodkiewki podana w białej miseczce.
Zupa z rzodkiewki
Zupa z rzodkiewki to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na niebanalną, wiosenną zupę.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
127 kcal
Kcal w porcji
490 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Bulion warzywny - 6 szklanek (1500 ml)
  • Rzodkiewka - 1 pęczek (150 g)
  • Ziemniaki średnie - 2 średnie sztuki (200 g)
  • Ogórek (60 g)
  • Oliwa z oliwek (10 ml)
  • Masło (10 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - 3 łyżki stołowe (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, tarka

Przepis na zupę z rzodkiewki krok po kroku

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

W garnku rozgrzej oliwę oraz masło. Na tłuszczu podsmaż ziemniaki przez około 5 minut.

Rzodkiewki umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Następnie dodaj ją do garnka z ziemniakami i duś kilka minut.

Ziemniaki oraz rzodkiew zalej wywarem i gotuj do miękkości ziemniaków (około 20 minut).

Ogórka umyj, zetrzyj na ratce o grubych oczkach i dodaj do ugotowanego wywaru. Składniki wymieszaj i gotuj kilka minut.

Śmietanę zahartuj kilkoma łyżkami wrzącego wywaru i dodaj ją do garnka z zupą.

Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Gotową zupę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Jak oceniasz przepis na zupę z rzodkiewki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,0% osób

Więcej informacji na temat zupy z rzodkiewki

Zupa z rzodkiewki to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Pyszna zupa najlepiej smakuje na gorąco, dlatego warto podać ją bezpośrednio po przygotowaniu. Zupę warto przygotować z samodzielnie wyhodowanych rzodkiewek. Sprawdzony przepis na zupę z rzodkiewki jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania zupy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: bulion warzywny, rzodkiew, ziemniaki, ogórek, oliwa z oliwek, masło, śmietanka 30%, sól oraz pieprz.

A jak zrobić zupę z rzodkiewki? Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej oliwę oraz masło. Na tłuszczu podsmaż ziemniaki przez około 5 minut. Rzodkiewki umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Następnie dodaj ją do garnka z ziemniakami i duś kilka minut. Ziemniaki oraz rzodkiew zalej wywarem i gotuj do miękkości ziemniaków (około 20 minut). Ogórka umyj, zetrzyj na ratce o grubych oczkach i dodaj do ugotowanego wywaru. Składniki wymieszaj i gotuj kilka minut. Śmietanę zahartuj kilkoma łyżkami wrzącego wywaru i dodaj ją do garnka z zupą. Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Rzodkiewki są warzywem o wysokiej wartości odżywczej, ponieważ znajdziemy w nich spore ilości witamin i składników mineralnych, do których możemy zaliczyć witaminę C, B1, B2, K, potas, wapń, miedź, mangan, żelazo, cynk oraz magnez. Jest to warzywo niskokaloryczne, ponieważ w 95% składa się z wody - dlatego chętnie wybierają je osoby odchudzające się. Rzodkiewki zawierają również sporej ilości błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę przewodu pokarmowego.

Podsumowując smaczna zupa z rzodkiewki to doskonała propozycja na niebanalne danie obiadowe dla całej rodziny. Wiosenna zupa jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Produkty niezbędne do jej wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych, jednak warto wykorzystać samodzielnie wyhodowane rzodkiewki. Zupę można wzbogacić także o liście rzodkiewki, jednak warto je dokładnie umyć oraz poszatkować.

Alergeny w zupie z rzodkiewki

Lista alergenów dla zupy z rzodkiewki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze zupy z rzodkiewki

na 100g gotowej potrawy

Zupa z rzodkiewki to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Rzodkiewki wykorzystane do przygotowania zupy stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do jadłospisu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(490g)
Energia (kcal)
26.01
127.42
Białko (g)
0.50
2.46

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(490g)
Węglowodany (g)
2.92
14.31
Węglowodany przyswajalne (g)
2.57
12.58
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.35
1.73

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(490g)
Tłuszcz (g)
1.46
7.14
Tłuszcze nasycone (g)
0.88
4.30
Tłuszcze nienasycone (g)
0.58
2.84
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.50
2.46
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.08
0.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
1.10
5.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(490g)
Witamina A (µg (mcg))
12.83
62.85
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.53
17.32
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.09
0.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
3.42
16.77
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.02
0.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.21
1.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
3.67
18.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
87.88
430.60
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(490g)
Sód (mg)
230.26
1128.25
Potas (mg)
80.37
393.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
6.05
29.65
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
10.50
51.45
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
4.29
21.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.17
0.81
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.08
0.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.02
0.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z rzodkiewki 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy z rzodkiewki

Koszt składników
83.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion warzywny
1500 ml
6 szklanek
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Rzodkiewka
150 g
1 pęczek
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 150 g
Ziemniaki średnie
200 g
2 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 200 g
Ogórek
60 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 60 g
Oliwa z oliwek
10 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Masło
10 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Śmietanka kremowa 30%
30 g
3 łyżki stołowe
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 30 g
Koszt składników
83.00