Pomysły na obiad dla zabieganych - przepisy na cały tydzień

Brakuje czasu na codzienne przygotowanie obiadu? Zaplanuj go razem z nami
Ciężko jest wszystko zaplanować, ale warto planować posiłki, fot. Firefly
ikona podziel się
Opublikowano: 26.02.2024 r., 13:00 | Autor: Ewa Cierpiał
Brakuje ci czasu, ale jesteś fanem tradycyjnych obiadów i nie chcesz tracić pieniędzy na jedzenie poza domem? Nic prostszego! Wystarczy dobre zaplanowanie posiłków i czas spędzony w kuchni maksymalnie się skróci!

Niedziela, poniedziałek

Planowanie posiłków to świetny sposób, jeśli chcesz zaoszczędzić czas oraz pieniądze. Takie przemyślenie i rozpisanie posiłków na tydzień spowoduje, że nie będziesz codziennie zastanawiać się co ugotować i co chwilę otwierać lodówki sprawdzając, czy masz potrzebne składniki. Wystarczy zaplanować, zrobić raz zakupy z listą i gotowe. Ile to nerwów odchodzi i niepotrzebnych wycieczek do sklepu!

Niedziela: Zaczniemy sobie od niedzieli, ponieważ jest to dzień, w którym większość z nas ma nieco więcej wolnego czasu, najczęściej też ten dzień spędzamy w domu, więc można sobie pozwolić na nieco dłuższe przygotowanie posiłków. Niedziela to świetny dzień na przygotowanie np. gulaszu, który w niedzielę możesz podać z plackami ziemniaczanymi. Akurat, gdy przez 45 minut gulasz gotuje się na małym ogniu, zetrzyj ziemniaki z cebulą, dodaj jajko i usmaż pyszne placki. Pamiętaj, że gulasz wykorzystasz również w poniedziałek.

Poniedziałek: Dziś wyciągnij gulasz z lodówki i podgrzewaj. W tym czasie ugotuj kaszę gryczaną, najlepiej znacznie więcej niż tylko na jeden dzień. Spokojnie wykorzystasz ją we wtorek do następnego pysznego przepisu.

Gulasz z indyka

Gulasz z indyka jest prosty do przygotowania, a do tego bardzo smaczny. Można go zrobić w wersji ostrej lub łagodniej. Sprawdź, jak wygląda przepis na gulasz z indyka!
W skrócie
Czas przygotowania
55 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
5
Wielkość
jednej porcji
400 g
Gulasz z indyka znajduje się w pomarańczowo-zielonej misce. Obok miski leżą papryczki chili, bułka oraz łyżka.

Lista składników do przygotowania gulaszu z indyka

  • Mięso z piersi indyka bez skóry 600 g
  • Papryka czerwona 440 g (2 sztuki)
  • Cebula 200 g (2 sztuki)
  • Marchewka 140 g (2 średnie marchewki)
  • Czosnek 20 g (4 ząbki czosnku)
  • Olej rzepakowy 36 ml (3 łyżki)
  • Bulion drobiowy 750 g
  • Mąka pszenna typ 500 30 g (2 łyżki)

Przygotowanie gulaszu z indyka krok po kroku

Filet z indyka opłucz, osusz i pokrój w grubszą kostkę. Następnie obsyp mięso solą i pieprzem.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Marchewki obierz, opłucz i pokrój w kostkę lub talarki.

Papryki opłucz, osusz i wytnij z nich części niejadalne. Następnie pokrój paprykę w kostkę lub słupki.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego. Dodaj pokrojone mięso z indyka i obsmaż je z każdej strony (ok. 5-10 min). Mięso przełóż do garnka i zalej bulionem. Dodaj 1 listek laurowy, 2 ziarenka ziela angielskie i 4 ziarenka pieprzu.

Gotuj na małym ogniu, podczas gdy będziesz przygotowywać resztę składników (ok. 15 min).

Na patelnię dodaj 1 łyżkę oleju. Gdy się rozgrzeje, wrzuć cebulę i przesmażają ją ok. 3-4 min. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj i po 1 min dorzuć marchewkę oraz paprykę. Całość przysmażaj ok. 10 min.

Następnie całą zawartość patelni przerzuć do garnka z bulionem i indykiem. Dodaj 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1 łyżeczkę papryki wędzonej, 1/3 łyżeczki chili, 1 łyżeczkę bazylii, 1 łyżeczkę oregano oraz sól i pieprz do smaku. Gotuj pod przykryciem ok. 45 min.

2 łyżki mąki wymieszaj 1/3 szklanki zimnej wody. Mąkę zahartuj gulaszem, a potem wlej do garnka. Po zagotowaniu gulasz jest gotowy do podania.

Wtorek, środa

Kasza z wczoraj jest? To świetnie, na wtorek jak znalazł! Jednak martwisz się, że jest zimna? Tutaj też mam rozwiązanie. Ugotowaną kaszę umieść w misce i zalej wrzątkiem na dosłownie 1,5 minuty. Dzięki temu odzyska ona temperaturę, a nie rozmięknie. Do kaszy przygotuj szybki przepis na kurczaka w sosie pomidorowym. Oczywiście w większej ilości, tak by starczyło sosu również na środę, gdy to podasz go z makaronem! Dzieciaki będą zachwycone.

Czwartek

Chociaż raz w tygodniu w diecie powinna pojawić się ryba i obiad to właśnie idealna okazja na jej spożycie. Dlatego dziś przygotuj pyszną polędwicę z dorsza z piekarnika. Koniecznie wykonaj do niej ulubioną surówkę np. marchewkę z jabłkiem i podaj całość z ziemniakami! Ziemniaki wykorzystasz do przepisu w piątek, więc obierz ich nieco więcej!

Piątek, sobota

Piątek – tygodnia koniec i początek. Dzień, kiedy już mamy nieco mniej siły, ale pociesza nas wizja wolnej soboty. A co gdyby sobota była jeszcze luźniejsza? To możliwe, jeśli wykonasz musakę w piątek i odgrzejesz pozostałą część w sobotę. Ziemniaki przecież już masz. Teraz wystarczy szybkie ogarnięcie pozostałych składników i obiad na dwa dni gotowy!

Musaka

Wypróbuj sprawdzony przepis na grecką musakę. Pyszna zapiekanka pochodząca z kuchni greckiej z pysznym bakłażanem, cukiniami i sosem mięsno-pomidorowym zachwyci swoim smakiem każdego.
W skrócie
Czas przygotowania
25 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
8
Wielkość
jednej porcji
548 g
Musaka podana w czerwonym, ceramicznym naczyniu do pieczenia, na drewnianych deskach, w tle bakłażan i cukinia.

Lista składników do przygotowania musaka

  • Bakłażan 480 g (2 sztuki)
  • Cukinia 1200 g (3 sztuki)
  • Oliwa z oliwek 70 ml (6 łyżek)
  • Cebula 200 g (2 sztuki)
  • Mięso mielone wieprzowo-wołowe 1000 g (2 opakowania)
  • Przecier pomidorowy bez soli 500 g (1 opakowanie)
  • Wino czerwone wytrawne 100 g (0,4 szklanki)
  • Mleko 1,5% 600 ml (2.4 szklanki)
  • Masło 120 g (0.6 opakowania)
  • Mąka pszenna typ 500 100 g (0.8 szklanki)
  • Ser Feta 200 g (1 opakowanie)
  • Żółtko jajka 2 szt.

Przygotowanie musaka krok po kroku

Rozgrzej patelnię grillową.

Bakłażany i cukinię pokrój w plastry, posól i zgrilluj z obu stron.

W garnku rozgrzej oliwę z oliwek.

Dodaj drobno posiekane cebule i zeszklij.

Do cebuli dodaj mięso mielone i dokładnie je podsmaż rozdrabniając łyżką drewnianą.

Dodaj przecier pomidorowy, wino czerwone, szczyptę cynamonu, 1/4 łyżeczki soli i pieprzu oraz żółtka.

Gotuj sos około 20 minut na małym ogniu.

W drugim rondelku rozpuść masło. Dodaj sporą szczyptę gałki muszkatołowej i mąkę.

Mąkę podsmaż aż będzie złota i dolej mleko (koniecznie w temperaturze pokojowej, może być lekko podgrzane). Energicznie mieszaj rózgą aż będzie gładki i gęsty.

Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż wszystkie plastry bakłażana, a na nich cukinii. Wylej sos pomidorowy, a na sos wylej beszamel. Pokrusz ser feta na wierzch.

Musakę piecz 45 mint w temperaturze 180 stopni.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto