Przepis na polędwiczki z dorsza z piekarnika krok po kroku
- Polędwica z dorsza 500 g
- Pomidory w puszce 800 g
- Cebula 300 g 3 duże sztuki
- Masło klarowane 50 g
- Ser Feta 200 g
Cebulę obierz z łuski i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż cebulę, aż będzie złota. Dodaj pomidory z puszki i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut.
Polędwicę z dorsza pokrój na porcje, dopraw solą i pieprzem. Umieść w naczyniu żaroodpornym i zalej sosem pomidorowym.
Ząbki czosnku wraz z łupinami rozgnieć nożem i dodaj do sosu.
Na wierzch pokrusz ser feta i piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 20-25 minut.
Rybę podawaj z sosem posypanym natką pietruszki.
Często zadawane pytania
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Polędwica w sosie
-
Polędwica w sosie kurkowym
-
Polędwiczki w sosie
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Polędwiczki w sosie kurkowym
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie
-
Polędwica z indyka
-
Stek z polędwicy wołowej
-
Polędwica w sosie musztardowym
-
Polędwica z dorsza
-
Polędwica wołowa
-
Polędwica wellington
-
Polędwica wieprzowa w sosie
-
Polędwica wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczki w sosie grzybowym
-
Polędwica w sosie śmietanowym
-
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami
-
Przepisy na polędwicę

(liczba kalorii)
Polędwiczki z dorsza z piekarnika - cechy przepisu
Więcej o polędwiczkach z dorsza z piekarnika
Polędwiczki z dorsza z piekarnika to pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Pieczone polędwiczki zawierają mniej kalorii i są bardzo soczyste. Przepis na polędwiczki z dorsza z piekarnika jest prosty do zrobienia, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby je przygotować. Zapiekane w sosie polędwiczki z dorsza przygotujesz z następujących produktów spożywczych: pomidory w puszce, czosnek, cebula, natka pietruszki, masło klarowane, polędwica z dorsza, sól, pieprz oraz ser feta.
Jak zrobić polędwiczki z dorsza z piekarnika? Cebulę obierz z łuski i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż cebulę aż będzie złota. Dodaj pomidory z puszki i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut. Polędwicę z dorsza pokrój na porcje, dopraw solą i pieprzem. Umieść w naczyniu żaroodpornym i zalej sosem pomidorowym. Ząbki czosnku wraz z łupinami rozgnieć czosnkiem i dodaj do sosu. Na wierzch pokrusz ser feta i piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 20-25 minut. Rybę podawaj z sosem posypaną natką pietruszki.
Dorsz jest rybą morską. Mięso dorsza zawiera kwasy omega 3 ważnych dla naszego zdrowia i wspomagających pracę układu sercowo-naczyniowego. Jest również źródłem wysokiej jakości pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Białko bierze udział w wielu ważnych reakcjach w naszym organizmie. Jest budulcem naszych komórek, jest substratem do produkcji hormonów białkowych między innymi insulina, prolaktyna czy hormon wzrostu. Ryby morskie zawierają także duże ilości jodu, witaminy A i D. Insulina jest hormonem dzięki któremu glukoza pozyskana z pożywienia może trafić do mięśni.
Ser feta jest źródłem łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka. Feta jest tłustym serem pochodzącym z Grecji, powinna być zrobiona z sera koziego lub owczego, jest doskonałym źródłem wapnia, witamin z grupy B i sodu. Wapń odpowiada za prawidłową budowę naszych kości. Dlatego powinniśmy zwracać uwagę na jego prawidłową podaż w diecie.
Podsumowując już wiesz ile czasu piec dobre polędwice w sosie. Danie jest idealne na święta oraz szybki obiad dla całej rodziny. Pieczone mięso z dorsza jest niskokaloryczne i zawiera cenne składniki mineralne.
Wartości odżywcze polędwiczek z dorsza z piekarnika
Energia i białka
(450g)
Węglowodany w polędwiczkach z dorsza z piekarnika
(450g)
Tłuszcze
(450g)
Witaminy w przepisie na polędwiczki z dorsza z piekarnika
(450g)
Składniki mineralne w przepisie na polędwiczki z dorsza z piekarnika
(450g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w polędwiczkach z dorsza z piekarnika
Lista alergenów dla polędwiczek z dorsza z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Polędwica z dorsza
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
- Ser Feta