Chrupiące placki ziemniaczane - 4 sprawdzone przepisy

0
0,0/5

Zastanawia Cię, w jaki sposób można zrobić placki ziemniaczane, które są naprawdę chrupiące? Ciasto na chrupiące placki ziemniaczane składa się z paru składników, które są tanie i praktycznie zawsze są w domu. Spróbuj proste i szybkie przepisy na placki kartoflane. Zwykłe, tradycyjne placki ziemniaczane smażone to klasyk. Jeśli poszukujesz lżejszej wersji, spróbuj pieczonych placków ziemniaczanych. Gdy masz alergie lub musisz wyeliminować mąkę i jajko – dobry placek ziemniaczany bez jajka i mąki także da się zrobić. Polecam serdecznie także genialną propozycję na obiad – z mięsem, sosem pomidorowym oraz sosem czosnkowym.

Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu najpopularniejsze przepisy.

Placki ziemniaczane na talerzu na stole, a także najlepsze przepisy i sposoby na chrupiące placki ziemniaczane
Porady, jak zrobić najlepsze chrupiące placki ziemniaczane, czyli przepisy oraz praktyczne sposoby

Chrupiące placki ziemniaczane

Najprostszy i najszybszy przepis na tradycyjne chrupiące placki ziemniaczane. Są to idealne placki kartoflane dla dzieci i dorosłych na zwykły, codzienny obiad. Placki ziemniaczane to niskobudżetowy przepis, który jest bardzo łatwy i dobry. Pasują do nich różne dodatki. Same placki kartoflane są pyszne i nie potrzebują dodatków, jednak najczęściej jedzone są po prostu ze śmietaną. Przepis składa się w kilku prostych składników – je na pewno masz akurat w domu. Podawaj tylko i wyłącznie na gorąco – wtedy są najlepsze i najbardziej chrupiące.

Chrupiące placki ziemniaczane

Najprostszy i najszybszy przepis na tradycyjne chrupiące placki ziemniaczane. Są to idealne placki kartoflane dla dzieci i dorosłych na zwykły, codzienny obiad.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
3
Wielkość
jednej porcji
265 g
Chrupiące placki ziemniaczane

Lista składników do przygotowania chrupiących placków ziemniaczanych

  • Ziemniaki późne 600 g
  • Jajko 1 szt.
  • Mąka pszenna typ 500 10 g (1 łyżka)
  • Cebula 100 g
  • Olej rzepakowy 30 ml

Przygotowanie chrupiących placków ziemniaczanych krok po kroku

Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce. Połowę ziemniaków zetrzyj na najdrobniejszych oczkach, a resztę na największych.

Na patelnię wlej olej i dobrze go rozgrzej.

Dodaj do startych ziemniaków pokrojoną bardzo drobno cebulę, mąkę, jajko, sól, pieprz, szczyptę gałki muszkatołowej i bardzo dokładnie zamieszaj.

Jeżeli olej jest bardzo dobrze nagrzany można wykładać ciasto. Na patelni stwórz placki ziemniaczane wybranej przez siebie wielkości.

Smaż placki aż się zetną, przekręć na drugą stronę i smaż na złocisty kolor.

Jedz gorące, podane ze śmietaną.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Chrupiące placki ziemniaczane

Pieczone placki ziemniaczane fit

Dietetyczna odsłona placków ziemniaczanych w wersji pieczonej z pysznym sosem koperkowo-czosnkowym. Spróbuj, jak dobre są te placki kartoflane - i to bez smażenia. Ciasto na pieczone placki ziemniaczane robi się szybko i łatwo. Nie potrzeba skomplikowanych produktów, przyprawy natomiast to klasyka gatunku. Pieczone placki ziemniaczane wychodzą smaczne i są idealnie chrupiące. Najlepsze placki ziemniaczane pieczone są te podane na gorąco z aromatycznym, domowym i lżejszym sosem. Pyszne, zdrowe i fit danie dobre na obiad albo kolację.

Pieczone placki ziemniaczane fit

Dietetyczna odsłona placków ziemniaczanych w wersji pieczonej z pysznym sosem koperkowo-czosnkowym. Spróbuj, jak dobre są te placki kartoflane - i to bez smażenia.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
15 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
4
Wielkość
jednej porcji
340 g
Pieczone placki ziemniaczane fit

Lista składników do przygotowania pieczonych placków ziemniaczanych fit

  • Ziemniaki późne 1000 g
  • Cebula 200 g
  • Jajko 1 szt.
  • Mąka żytnia typ 2000 10 g (1 łyżka)
  • Jogurt naturalny 100 ml

Przygotowanie pieczonych placków ziemniaczanych fit krok po kroku

Rozgrzej piekarnik na 200 stopni Celsjusza. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i lekko posmaruj olejem.

Obierz ziemniaki i umyj je.

Za pomocą tarki zetrzyj ziemniaki na średnich oczkach.

Odciśnij ziemniaki z namiaru wody.

Ziemniaki wymieszaj z jajkiem, mąką, bardzo drobno posiekaną cebulą, solą i pieprzem.

Na papierze formuj placki. Najlepiej niezbyt grube - wtedy szybciej się upieką.

Wstaw placki do piekarnika i piecz około 15 minut (mają być dobrze zarumienione). Po tym czasie przekręć placki na drugą stronę i zrób tak samo - piecz aż będą zarumienione.

Podawaj gorące placki z sosem: jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym koperkiem oraz solą i pieprzem.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Pieczone placki ziemniaczane fit

Chrupiące placki ziemniaczane bez jajka i mąki

Chrupiące placki ziemniaczane można zrobić także bez jajka i bez mąki. Jest to idealne wyjście dla tych, którzy muszą ograniczyć te składniki w swoim codziennym jadłospisie. Łatwy i smaczny przepis, który jest bardzo szybki. Wymaga tylko ziemniaków, cebuli, śmietany, oleju i przypraw. Jest to propozycja na danie bezglutenowe, ponieważ nie dodaje się tu mąki. Skrobia z ziemniaków zastępuje nie tylko mąkę, ale też jajko. Placki należy podawać tylko na gorąco, najlepiej ze śmietaną. Będą pyszne i chrupiące.

Chrupiące placki ziemniaczane bez jajka i mąki

Chrupiące placki ziemniaczane można zrobić także bez jajka i bez mąki. Jest to idealne wyjście dla tych, którzy muszą ograniczyć te składniki w swoim codziennym jadłospisie.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
2
Wielkość
jednej porcji
330 g
Chrupiące placki ziemniaczane bez jajka i mąki

Lista składników do przygotowania chrupiących placków ziemniaczanych bez jajka i mąki

  • Ziemniaki późne 500 g
  • Cebula 100 g
  • Śmietana 12% 25 g (łyżka)
  • Olej rzepakowy 30 ml

Przygotowanie chrupiących placków ziemniaczanych bez jajka i mąki krok po kroku

Obierz ziemniaki. Umyj je i zacznij je ścierać na najmniejszych oczkach na tarce.

Odciśnij wodę z ziemniaków, tak by ściekła z sita do miski.

Gdy ziemniaki będą odciśnięte z miski wylej wodę - na dnie zostanie skrobia z ziemniaków. Dodaj do miski ziemniaki, śmietanę, bardzo drobno pokrojoną cebulę oraz sól i pieprz. Wymieszaj masę dokładnie.

Wylej olej na patelnię, rozgrzej i smaż placki na złoty kolor.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Chrupiące placki ziemniaczane bez jajka i mąki

Placki ziemniaczane z mięsem mielonym w sosie pomidorowym oraz sos czosnkowy

Taki obiad to jest coś. Ogromna porcja złożona z placków ziemniaczanych, mięsnego sosu pomidorowego, sera żółtego i całość dopełniona gęstym sosem czosnkowym. Ta propozycja obiadowa to zdecydowanie bomba. Przepis jest sprawdzony i zdecydowanie lubiany przez domowników. Takim obiadem nie da się nie najeść. Polecam przygotować sos czosnkowy kilka godzin przed jedzeniem. Dzięki temu sos będzie bardzo aromatyczny. Podawaj placki z sosem no gorąco – chłodny sos czosnkowy pięknie zbalansuje smak.

Placki ziemniaczane z mięsem mielonym w sosie pomidorowym oraz sos czosnkowy

Taki obiad to jest coś. Ogromna porcja złożona z placków ziemniaczanych, mięsnego sosu pomidorowego, sera żółtego i całość dopełniona gęstym sosem czosnkowym.
2
5,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
50 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
2
Wielkość
jednej porcji
580 g
Placki ziemniaczane z mięsem mielonym w sosie pomidorowym oraz sos czosnkowy

Lista składników do przygotowania placków ziemniaczanych z mięsem mielonym w sosie pomidorowym oraz sos czosnkowy

  • Ziemniaki późne 400 g
  • Cebula 150 g
  • Jajko 1 szt.
  • Olej rzepakowy 40 ml
  • Mięso mielone wieprzowe 150 g
  • Pieczarki 100 g
  • Śmietana 12% 50 g
  • majonez light 30 g
  • Ser gouda 50 g
  • Przecier pomidorowy bez soli 150 g

Przygotowanie placków ziemniaczanych z mięsem mielonym w sosie pomidorowym oraz sos czosnkowy krok po kroku

Zacznij od przygotowania placków ziemniaczanych.

Na dużej misce umieść sitko. Obrane i umyte ziemniaki zetrzyj na tarce na najdrobniejszych oczkach (puree). Umieść ziemniaki na sicie, odciśnij je z soku.

Rozgrzej 30 g oleju na patelni.

W misce na dnie pod sitem osadziła się skrobia. Odlej płyn zostawiając skrobię na dnie. Dodaj do niej ziemniaki, jajko, bardzo drobno pokrojoną cebulkę (100 g) oraz sól i pieprz. Wymieszaj.

Na gorącym oleju smaż duże placki. Jedna porcja składa się z dwóch placków, więc razem powinny być 4 placki.

Czas na sos pomidorowy. Na 10 g oleju usmaż posiekany czosnek, drobno pokrojone pieczarki oraz resztę cebuli. Jak się zeszkli dodaj mięso mielone i podsmaż parę minut, aż nie będzie surowe. Po tym czasie dodaj przecier pomidorowy, majeranek, paprykę słodką i ostrą, sól oraz pieprz. Całość gotuj parę minut, by sos lekko zgęstniał.

Sos czosnkowy: śmietanę połącz z majonezem, przeciśniętym czosnkiem, solą oraz pieprzem.

Jeden placek połóż na talerzu. Nałóż na niego sos pomidorowy z mięsem, posyp startym serem i przykryj całość drugim plackiem. Po wierzchu polej całość sosem czosnkowym i posyp koperkiem.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Placki ziemniaczane z mięsem mielonym w sosie pomidorowym oraz sos czosnkowy

Chrupiące placki ziemniaczane – przydatne informacje

Placki ziemniaczane to placki w wersji wytrawnej, które w składzie zawierają tylko kilka składników. Ciasto na placki ziemniaczane to ziemniaki, cebula, sól, pieprz, olej i opcjonalnie mąka, jajko, śmietana. Jak widać, produkty są banalne. Są one ponadto bardzo tanie i łatwo dostępne. W każdej chwili można przygotować te danie, gdyż składniki zazwyczaj ma się pod ręką – przeważnie nie trzeba iść do sklepu specjalnie po któryś ze składników. Są więc alternatywą na awaryjny obiad, kiedy to nie ma się akurat pomysłu bądź produktów potrzebnych na przygotowanie innej potrawy.

Zrobienie dobrych placków ziemniaczanych wymaga przestrzegania paru ważnych zasad. By placki ziemniaczane były faktycznie chrupiące, warto zapamiętać kilka rzeczy. Przede wszystkim należy smażyć placki na odpowiedniej mocy palnika. Smażenie placków na zbyt małej mocy palnika będzie powodowało, że placki ziemniaczane nie będą chrupiące. Zrobią się wtedy gumowate. Jeżeli będą się smażyć na zbyt wysokim ogniu, spalą się one z zewnątrz, podczas gdy w środku będą jeszcze surowe. Podczas smażenia nie warto przykrywać patelni przykrywką. To również nie sprzyja powstaniu chrupiących placków. Temperatura oleju jest ważna. Zbyt zimny olej będzie groził tym, że placki nim bardzo nasiąkną i będą tłuste. Sprawdź także ten artykuł z polecanymi przepisami na placki ziemniaczane.

Przygotowanie ciasta warto zacząć od tego, by ziemniaki dobrze rozdrobnić. Najczęściej w tym celu używa się tarki do warzyw. Dobrze sprawdzi się blender lub robot kuchenny. Można zrobić taką konsystencję, jaką najbardziej się lubi: gładka, z dużymi grudkami bądź mieszana. Do placków nie trzeba dodawać wyszukanych przypraw. Najlepsze przyprawy to sól i pieprz. Takie placki są najsmaczniejsze, bo najprostsze.

Placki ziemniaczane będą chrupiące pod warunkiem, że są jedzone na gorąco. Placków ziemniaczanych nie należy odgrzewać, gdyż nie będą one później chrupkie. Jedz je zatem od razu po usmażeniu bądź po upieczeniu.

Chrupiące placki ziemniaczane – z czym podawać

Oczywiście placki ziemniaczane można jeść bez dodatków. W takiej formie są najprostsze. Jeśli lubisz dania z dodatkami, to warto próbować różnych propozycji. Placki ziemniaczane można podawać nie tylko ze śmietaną. Pasują do nich na przykład różnego rodzaju sosy. Taki sos jak pieczarkowy, kurkowy, borowikowy albo czosnkowy to klasyk, który zawsze będzie dobrze smakował. Można zrobić także sos serowy lub koperkowy. Placki ziemniaczane znakomicie smakują w takim daniu jak placki ziemniaczane po węgiersku. Przepysznym daniem, które warto spróbować, są także placki przekładane sosem pomidorowym z mięsem mielonym, a to wszystko podane z sosem czosnkowym. Jak widać, można stworzyć bardzo dużo ciekawych dań, które są pysznymi potrawami.

Polecam przepis na placki ziemniaczane po węgiersku. Te danie to niebo w gębie. Naprawdę są godne polecenia. Jeśli nie jadłeś jeszcze placków ziemniaczanych po węgiersku – musisz to nadrobić.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 0,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny
Skomentuj
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto