Schab w mleku i cebuli

Opublikowano: 16.02.2022 r., 9:28 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Schab w mleku i cebuli podany na kapuście kiszonej.
Schab w mleku i cebuli
Schab w mleku i cebuli jest doskonałym wyborem dla wszystkich, którzy kochają smaczne mięsne dania. Ten kotlet odznacza się naprawdę wyjątkowym smakiem i delikatnością.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 50 min
439 kcal
Kcal w porcji
303 g
Wielkość porcji
10
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (400 g)
  • Cebula (150 g)
  • Mleko 2% (500 ml)
  • Jajko (2 szt.)
  • Bułka tarta (60 g)
  • Oliwa z oliwek (60 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duża miska, tłuczek do mięsa

Przepis na schab w mleku i cebuli krok po kroku

Mięso pokrój w cienkie plastry i nieco rozbij tłuczkiem.

Do miski wlej mleko i dodaj sól, także pieprz.

Cebulę obierz i pokrój w plastry, dodaj całość do miski z mlekiem.

Mięso włóż do mleka i odstaw na 3 godziny (a najlepiej na całą noc).

Każdy kotlet maczaj w rozkłóconym jajku i bułce tartej.

Na patelni rozgrzej oliwę i smaż kotlety po 6 minut z każdej strony (na złoty kolor).

Jak oceniasz przepis na schab w mleku i cebuli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób

Więcej informacji na temat schabu w mleku i cebuli

Schab w mleku i cebuli jest doskonałym wyborem dla wszystkich, którzy kochają smaczne mięsne dania. Ten kotlet odznacza się naprawdę wyjątkowym smakiem i delikatnością. Będzie doskonałym wyborem na pyszny niedzielny obiad. Kotlet w takiej formie nabiera wspaniałego smaku, który idealnie komponuje się z dodatkiem ziemniaków i świeżych warzyw.

Przepis na schab w mleku i cebuli będzie idealnym wyborem dla każdego, kto szuka ciekawego sposobu na przygotowanie kotleta schabowego. Ta wersja mięsnego klasyka jest dużo delikatniejsza, a mięso jest znacznie bardziej kruche. To zasługa maczania go w mleku. Dzięki temu mięso ma również dużo lepszy smak. Na pewno zasmakuje wszystkim, którzy kochają potrawy naprawdę łagodne. Moczenie powinno potrwać dość sporo czasu, by dobrze wpłynąć na strukturę mięsa. Można zostawić mięso nawet na cały dzień, dzięki czemu kotlety będą naprawdę fantastyczne. Mleko w tym przepisie stanowi rodzaj marynaty. Choć można oczywiście zamarynować mięso, również w oleju to mleko doskonale kruszy mięso. Warto spróbować przygotować kotlety w takiej właśnie formie, by przekonać się na własnym przypadku, jak aromatyczny staje się schab.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić schab w mleku i cebuli, który będzie naprawdę smaczny i łatwy w przygotowaniu, to ten przepis przypadnie ci do gustu. Całość jest prosta, a przy okazji naprawdę szybka. Należy tylko pamiętać o wcześniejszym moczeniu mięsa, bez tego nie będzie możliwe jego dobre wykorzystanie. Do mleka oprócz cebuli można dodać wiele różnych przypraw. Sprawdzi się zarówno majeranek, jak i kminek czy ostra papryka. Wszystko w zależności od tego, jak mocny aromat ma posiadać mięso.

To doskonałe rozwiązanie na obiad dla całej rodziny. Ten moczony kotlet jest niezwykle smaczny. Kotlety schabowe stanowią jeden z najpopularniejszych wyborów na rodzinne dania, dlatego warto skorzystać z tego prostego przepisu, który sprawia, że są po prostu pyszne. Dowiesz się z niego jak moczyć schab w mleku, by był miękki, delikatny, po prostu fantastyczny.

Alergeny w schabie w mleku i cebuli

Lista alergenów dla schabu w mleku i cebuli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze schabu w mleku i cebuli

na 100g gotowej potrawy

Schab nie powinien gościć w diecie częściej niż dwa razy w tygodniu, ze względu na negatywny wpływ na układ krwionośny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(303g)
Energia (kcal)
144.90
439.04
Białko (g)
9.90
29.98

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(303g)
Węglowodany (g)
6.45
19.54
Węglowodany przyswajalne (g)
6.04
18.30
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.41
1.24

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(303g)
Tłuszcz (g)
8.68
26.29
Tłuszcze nasycone (g)
2.75
8.33
Tłuszcze nienasycone (g)
5.93
17.96
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.87
14.76
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.05
3.19
Cholesterol (mg)
56.03
169.77

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(303g)
Witamina A (µg (mcg))
46.48
140.85
Witamina B6 (mg)
0.29
0.87
Witamina B12 (µg (mcg))
0.47
1.43
Witamina C (mg)
0.95
2.86
Witamina D (µg (mcg))
0.73
2.20
Witamina E (mg)
0.86
2.60
Retinol (µg (mcg))
46.48
140.85
Tiamina (mg)
0.29
0.87
Ryboflawina (mg)
0.18
0.53
Niacyna (mg)
2.87
8.70
Foliany (µg (mcg))
12.06
36.55
Beta karoten (µg (mcg))
1.29
3.91

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(303g)
Sód (mg)
77.31
234.26
Potas (mg)
216.88
657.13
Wapń (mg)
67.54
204.64
Fosfor (mg)
139.01
421.19
Magnez (mg)
17.03
51.60
Żelazo (mg)
0.58
1.77
Cynk (mg)
0.85
2.58
Miedź (mg)
0.04
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu w mleku i cebuli 10
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabu w mleku i cebuli

Koszt składników
52.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
400 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Cebula
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Mleko 2%
500 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Bułka tarta
60 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 60 g
Oliwa z oliwek
60 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Koszt składników
52.30