Masz jeden garnek w domu? To wystarczy, by wyczarować smaczne przepisy na dania jednogarnkowe

W jednym garnku możesz przygotować naprawdę zdrowe posiłki. Poznaj nasze przepisy
Jeden garnek wystarczy, aby wyczarować smaczny, zdrowy i sycący posiłek, fot. Firefly
ikona podziel się
Opublikowano: 26.01.2024 r., 19:00 | Autor: Ewa Cierpiał
Jeden garnek to za mało, aby przygotować smaczny posiłek? Nic bardziej mylnego! Tylko jeden garnek wystarczy, by wyczarować prawdziwe cudo w kuchni! Dania jednogarnkowe mają dwie zalety – robi się je szybko i potrzebujesz tylko jednego garnka. Takie potrawy są również smaczne i sycące. Jeśli więc nie lubisz ogromnego bałaganu w kuchni, masz dostęp do jednego palnika, to koniecznie musisz poznać nasze przepisy.

Kaszotto

Jeśli dania jednogarnkowe kojarzysz z niesmaczną, ubogą w składniki potrawą to nasza pierwsza propozycja absolutnie cię zaskoczy! Przedstawiamy kaszotto z warzywami i borowikami w kremowym śmietankowo-koperkowym sosie! Takie bogactwo smaków i aromatów to prawdziwy strzał w dziesiątkę!

Kaszotto z warzywami i borowikami w kremowym śmietankowo-koperkowym sosie

Kaszotto z borowikami to przepis na świetne danie. Wszystko znajduje się w bardzo kremowym sosie z dodatkiem koperku. Świetna propozycja na wegetariańskie danie.
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
2
Wielkość
jednej porcji
350 g
Kaszotto z warzywami i borowikami w kremowym śmietankowo-koperkowym sosie

Lista składników do przygotowania kaszotta z warzywami i borowikami w kremowym śmietankowo-koperkowym sosie

  • Kasza gryczana 100 g
  • Suszone grzyby 40 g
  • serek topiony śmietankowy 100 g
  • Śmietanka kremowa 30% 250 g
  • Cebula 100 g
  • Czosnek 20 g
  • Kapary 50 g
  • Marchewka 45 g
  • Masło klarowane 10 g

Przygotowanie kaszotta z warzywami i borowikami w kremowym śmietankowo-koperkowym sosie krok po kroku

Zacznij od namoczenia grzybów. Zalej grzyby zimną wodą tak, by zostały całe przykryte i zostaw na całą noc w lodówce. Na następny dzień wodę odlej.

Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją, która jest podana na opakowaniu.

Rozgrzej w garnku masło. Dodaj na rozgrzany tłuszcz marchewkę pokrojoną w niewielką kostkę. Wsyp szczyptę soli. Podsmaż około 10 minut na małym ogniu pod przykryciem. Po tym czasie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną drobno cebulę. Duś wszystko około 3 minuty.

Gdy cebulka się zeszkli dodaj posiekane grzyby oraz kapary. Duś kolejne 10 minut.

Po tym czasie dodaj serek topiony oraz śmietankę. Dodaj także przyprawy i dużą ilość koperku. Gotuj wszystko aż powstanie kremowa konsystencja - zajmie to około 15 minut. Mieszaj często i na niewielkiej mocy palnika, by nie spalić potrawy.

Gdy serek cały się rozpuści a konsystencja będzie już kremowa oraz zredukowana do odpowiedniej konsystencji można dodać do sosu kaszę. Ugotowaną kaszę odcedź, dodaj do sosu i dokładnie wymieszaj. Dopraw jeśli jest taka potrzeba. Gotuj całą potrawę około 5 minut do połączenia smaków.

Gotową potrawę udekoruj świeżym koperkiem.

Paella

Kuchnia hiszpańska niezwykle mocno kojarzy się z wieloma kolorami, zapachami i aromatami. A co jeśli wam powiem, że najbardziej znane hiszpańskie danie – paella z kurczakiem to również danie jednogarnkowe? Hiszpanie najwidoczniej również cenią sobie porządek w kuchni.

Coś dla wegan i nie tylko

To wegańskie danie koniecznie musisz wypróbować w najbliższym czasie. Taki strogonow z boczniaków będzie nie tylko smaczny, szybki i łatwy w przygotowaniu, ale również znacznie zdrowszy niż jego mięsny odpowiednik.

Zupa jest najlepsza

Jakie jest najpopularniejsze danie jednogarnkowe w naszym kraju? Zupa! A jaka zupa będzie najbardziej sycąca? Oczywiście zupa krem! W naszej wersji zupy krem z brokułów z ziemniakami wykorzystasz tylko łatwo dostępne produkty. No, czy może być coś prostszego do przygotowania na obiad?

Jeden garnek, więcej aromatu

Co to jest – jeden garnek, którego nie musisz pilnować, nawet jeśli gotuje się w nim przez całą noc? Wolnowar! Ci, którzy mają taki sprzęt w domu, wiedzą że to prawdziwe ułatwienie codziennego życia. Dodatkowo udowodniono, że takie wolne gotowanie zmniejsza utratę wartości odżywczych, znacznie polepsza smak dań i zużywa mniej prądu niż tradycyjne pieczenie. Dlatego jeśli nawet nie masz wolnowaru, to zerknij, jak prosto wykonasz jednogarnkowy gulasz z karkówki, również w tradycyjnym garnku!

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto