Dania jednogarnkowe idealne na obiad - poznaj 5 sprawdzonych przepisów

Jednogarnkowe mięso z warzywami
Pyszne danie jednogarnkowe idealne na obiad
ikona podziel się
Opublikowano: 28.03.2024 r., 17:01 | Autor: Magda Panek
Dania jednogarnkowe to doskonały pomysł na smaczne obiady, po których nie trzeba zbyt dużo zmywać. Niektóre z proponowanych potraw na pewno przygotowywała twoja babcia lub mama - nic dziwnego, to klasyki kuchni polskiej. Potrawy jednogarnkowe warto podać z dodatkiem pieczywa zamiast ziemniaków czy kaszy. Koniecznie sprawdź nasze propozycje na pyszne dania obiadowe, które możesz przygotować dla całej rodziny.

Gotowana kapusta siekana

Przepisy na przygotowanie bigosu są bardzo różne w zależności od regionu. Można przygotować go z kapusty białej, kapusty kiszonej lub z połączenia obu tych składników. Możemy dodać do niego suszone owoce lub konfiturę. Bigos świetnie sprawdzi się do czyszczenia lodówki z resztek mięs - możesz dodać do niego boczek wędzony, łopatkę czy kiełbasę. Koniecznie wypróbuj ten prosty przepis.

Leczo

Kolejną propozycją na jednogarnkowy obiad stanowi leczo. Możesz zrobić je z różnymi dodatkami, my stawiamy na kiełbasę, paprykę oraz pieczarki. To uniwersalne danie możesz przygotować w wersji wegańskiej oraz wegetariańskiej. Koniecznie podaj je z dodatkiem świeżego pieczywa.

Leczo z cukinią kiełbasą papryką i pieczarkami

Leczo z cukinią, kiełbasą, papryką i pieczarkami jest proste do przygotowania. Idealnie nadaje się na obiad. Sprawdź, jak wygląda przepis na pyszne domowe leczo!
W skrócie
Czas przygotowania
40 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
6
Wielkość
jednej porcji
350 g
Domowe leczo z warzywami

Lista składników do przygotowania lecza z cukinią kiełbasą papryką i pieczarkami

  • Cukinia 450 g (1 i 1/2 cukinii)
  • Kiełbasa polska 300 g
  • Papryka zielona 220 g (1 sztuka)
  • Papryka czerwona 220 g (1 sztuka)
  • papryka żółta 220 g (1 sztuka)
  • Pieczarki 300 g (15 sztuk)
  • Cebula 100 g (1 sztuka)
  • Koncentrat pomidorowy 50 g (2 łyżki)
  • pomidory w puszce 400 g (1 puszka krojonych pomidorów bez skórki)
  • Olej rzepakowy 30 ml (3 łyżki)

Przygotowanie lecza z cukinią kiełbasą papryką i pieczarkami krok po kroku

Kiełbasę pokrój w kostkę lub w krążki.

Cukinię opłucz, obierz i wydrąż z niej nasiona. Pozostałą część pokrój w kostkę.

Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki.

Z papryk pozbądź się części niejadalnych. Resztę papryki pokrój w kostkę.

Cebulę obierz, opłucz i pokrój w kostkę lub w piórka.

Olej wlej do garnka i rozgrzej. Wrzuć kiełbasę i podsmażaj ok. 10 min, a potem dodaj cebulę. Poczekaj, aż cebula się zeszkli.

Dodaj pieczarki i dłuższą chwilę podsmażaj.

Dodaj papryki i cukinię. Wymieszaj i duś pod przykryciem przed 20 min.

Dodaj krojone pomidory w puszcze i koncentrat. Wymieszaj i duś 5 minut.

Dodaj 1 łyżkę oregano, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, 1 łyżeczkę ostrej papryki, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego oraz nieco soli i pieprzu do smaku. Wymieszaj i duś ostatnie 5 minut.

Gulasz z ziemniakami

Gulasz najczęściej podawany jest z kaszą i ogórkami kiszonymi, dlatego pewnie zastanawiasz się jak zrobić danie w formie jednogarnkowej? Koniecznie do przygotowania jego wykorzystaj ziemniaki. Tak przygotowany gulasz świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny.

Gyros na obiad

Gyros najpewniej kojarzysz z sałatką przygotowaną na bazie kapusty pekińskiej z delikatnie podsmażonym mięsem z kurczaka. A co powiesz na zupę w trochę innej odsłonie? Żeby danie było jednogarnkowe, mięso podsmaż w garnku, w którym będziesz gotować zupę.

Fasola w pomidorach

Ostatnią propozycję stanowi smaczna fasolka po bretońsku. Danie możesz wzbogacić o cebulę oraz kiełbasę, jeśli jadasz mięso. Przepis ten stanowi doskonały pomysł na włączenie do diety większej ilości nasion roślin strączkowych. Fasolkę koniecznie podaj z dodatkiem pieczywa lub z gotowanymi ziemniakami, jeśli masz na nie ochotę.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto