Szybkie zapiekanki z cukinią - na stałe zagoszczą w Twoim menu!

Zdrowa zapiekanka z cukinią
Zapiekanki z cukinią to świetny pomysł na zdrowy, szybki i smaczny obiad, fot. Jenifoto
ikona podziel się
Opublikowano: 09.05.2024 r., 17:15 | Autor: Ewa Cierpiał
Zaskakująco delikatna, a zarazem uniwersalna cukinia stanowi kluczowy składnik wielu pysznych i szybkich dań do przygotowania w domu. Czy kiedykolwiek myślałeś o zapiekance z cukinii i mięsa mielonego, której soczystość przełamuje lekka słodycz warzywa? A może o wyrazistej lasagne z cukinii, gdzie warstwy mięsa przeplatają się z delikatnie chrupiącą cukinią? Zapiekanka makaronowa z cukinią to z kolei propozycja dla miłośników połączeń niewymagających, ale pełnych smaku. Oczywiście, nie można pominąć klasycznej zapiekanki z cukinii, która zawsze doskonale sprawdzi się na rodzinny obiad. Dla tych, którzy poszukują nieco innowacyjnych pomysłów, proponuję cukinię faszerowaną mięsem mielonym - danie, które na pewno was zaskoczy. Każde z tych przepisów przekonuje, że cukinia to znakomity kompan do twórczych kulinarnych eksperymentów.

Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego

Wprost z kuchni naszej znanej i cenionej autorki przepisów Magdy Panek, nadchodzi wyśmienite danie, zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego. To smaczne, stosunkowo proste do przygotowania i zdrowe danie kuchni polskiej przypadnie do gustu zarówno smakoszom mięsa, jak i wielbicielom warzyw. Więcej, jest to doskonała propozycja dla osób na diecie bezglutenowej, lekkiej i zrównoważonej.

Co sprawia, że to danie jest tak wyjątkowe? Jak podaje autorka przepisu, Magda Panek, kluczem do wyjątkowego smaku zapiekanki jest skuteczne zastąpienie makaronu cukinią. Ta prosta zmiana sprawia, że zapiekanka nie tylko jest zdrowsza - nadają jej też niepowtarzalny smak, dodatkowo danie staje się idealne dla osób na diecie bezglutenowej.

Poza tym, konieczne składniki to między innymi: ser mozzarella, mięso mielone wieprzowe, pomidory w puszce, olej rzepakowy i cebula. Poprawione są wyselekcjonowanymi przyprawami, takimi jak sól, pieprz, oregano, słodka i ostra papryka - wszystko dla idealnej równowagi smaków.

Gotowiec, zgodnie z przepisem, wygląda następująco: na kromki cukinii, posypujemy mięso mielone już połączone z sosem pomidorowym, układamy również kilka warstw, na samym wierzchu losujemy plastry mozzarelli. Wszystko to pieczemy w piekarniku przez około 30 minut.

Jeśli chodzi o czas przygotowania, jest to około 20 minut, plus dodatkowe 40 minut na smażenie i pieczenie. To definicja szybkiego, ale efektownego dania, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienie. Poza tym, autorka określa stopień trudności wykonania tego przepisu jako łatwy, co powinno zachęcić nawet tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem.

Wśród szerokiej gamy recenzji naszych czytelników serwisu fajnegotowanie.pl, przepis na zapiekankę z cukinii i mięsa mielonego otrzymał ocenę 4,2 na 5 możliwych punktów, co jest znaczącym osiągnięciem.

Nawet dla tych, którzy nie są zaznajomieni z zapiekanką, warto spróbować tego przepisu Magdy Panek, zwłaszcza że jest to proste, zdrowe i niskotłuszczowe danie. Nie tylko dodaje to uroku naczyniu, ale także czyni go zarówno pożywnym, jak i smacznym. W końcu, jak mawia Magda, „jedzenie powinno być zarówno przyjemnością jak i korzyścią dla zdrowia”.

Lasagne z cukinii

Lasagne z cukinii, to sposób na smaczne, zdrowe i niskokaloryczne danie inspirowane kuchnią włoską, które z pewnością zaskoczy posiłkiem nawet największych smakoszy. Autorką tego niebanalnego przepisu jest Aleksandra Dziura. Przygotowanie lasagni z cukinii nie jest może najprostszym zadaniem, ale efekt końcowy na pewno zrekompensuje poświęcony na to czas.

Cukinia jest głównym składnikiem tego przepisu, który jest idealny nie tylko dla miłośników kuchni włoskiej, ale również dla osób na diecie bezglutenowej, niskowęglowodanowej czy warzywnej. Czas przygotowania składników to około 30 minut, a ich pieczenie zajmie do 25 minut.

Oprócz cukinii, do przygotowania tego dania potrzebne są takie składniki jak mięso mielone z indyka, ser mozzarella, cebula, czosnek, marchewka, pomidory w puszce, mleko, masło i mąka. Aby smak był perfekcyjny, danie doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, słodką papryką, oregano i bazylią.

W kuchni przydadzą się piekarnik, duża patelnia, kuchenka, tarka, rondel i naczynie do zapiekania. Najważniejszy etap to odpowiednie przygotowanie wszystkich składników i ich poszczególne ułożenie w naczyniu do zapiekania, a następnie pieczenie w piekarniku.

Przy wymienianiu składników, szczególnie wersja light mozzarelli, można zdecydowanie zmniejszyć kaloryczność potrawy. Co więcej, indeks glikemiczny potrawy wynosi 30, więc jest to idealna propozycja dla osób dbających o linię czy też na diecie o niskim indeksie glikemicznym.

Lasagne z cukinii, to na pewno niecodzienne danie, które idealnie pasuje na obiad czy romantyczną kolację. Jest jednym z tych dań, które na pierwszy rzut oka wydają się dość skomplikowane, ale po przygotowaniu kilka razy, staje się powszedniością. Smak tej lasagni jest niepowtarzalny - słony, ale nieprzesadzony, z subtelnym akcentem warzyw oraz mięsno-pomidorowego sosu.

Potwierdzeniem rewelacyjnego smaku tego dania jest wysoka ocena czytelników serwisu fajnegotowanie.pl. Ocenili oni ten przepis na 4,3/5. Zgadza się – lasagna z cukinii to danie, które zadowoli nawet najbardziej wymagający podniebienia.

Zapiekanka makaronowa z cukinią

Poszukuje się przepisu, który pochyliłby wszystkie smaki kompasu ku pełnej harmonii? Nie szukaj dalej! Przedstawiamy przepis, który łączy w sobie smak słony i umami, doskonały na obiad: Zapiekankę makaronową z cukinią. Autorem przepisu jest nasza utalentowana kucharka, Magda Panek, która przekazała swoje kulinarne umiejętności i tajniki do tego przepisu.

Chociaż przepis może wydawać się na pierwszy rzut oka średnio trudny do przygotowania, to dostępne instrukcje są wystarczająco jasne, aby nawet początkujący kucharz mógł go zrealizować. W sumie, potrzebujesz około 50 minut na przygotowanie i gotowanie, to jest niewielka cena do zapłacenia za tak smaczne danie.

Ta zapiekanka ma swe korzenie we włoskiej kuchni, znanej z tworzenia satysfakcjonujących i smacznych dań. Jednym z głównych składników tej zapiekanki jest makaron świderki, cukinia, a także szynka z piersi kurczaka. Poza tym, przepis zawiera takie przyprawy jak sól, pieprz, świeża natka pietruszki i czosnek, co dodaje temu daniu bogatych aromatów.

Danie jest też dobre dla osób na diecie redukcyjnej, ze względu na użycie cukinii, które są niskokaloryczne, a także makaron, który pomaga sycić. Zważając na indeks glikemiczny tego dania, wynoszący 69, jest to odpowiednia opcja dla osób monitorujących poziom cukru we krwi.

Aby przygotować to danie, będziesz potrzebować standardowych narzędzi kuchennych, które znajdują się prawdopodobnie już w twojej kuchni: piekarnik, duża patelnia, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne i tarka.

Na koniec, chcielibyśmy podkreślić, że czytelnicy naszego serwisu fajnegotowanie.pl dali temu przepisowi ocenę 4,6/5. To tylko potwierdza wysokiej jakości smak, który gwarantuje ten przepis. Więc dlaczego nie spróbujesz zrobić własnej zapiekanki makaronowej z cukinią?

Zapiekanka z cukinią

W kulinariach, nic nie jest bardziej satysfakcjonujące niż odkrywanie nowych, smacznych i zdrowych przepisów. Właśnie dlatego, z wielką przyjemnością prezentujemy przepis autorstwa Magdy Panek na zapiekankę z cukinią. To smaczne i proste danie, idealne na obiad dla całej rodziny.

Przepis jest wartościowy nie tylko z powodu wspaniałego smaku tego dania, ale także z powodu jego bogactwa składników mineralnych oraz witamin zawartych w cukinii i pomidorach. Autorka przepisu, Magda Panek, podkreśla, że jest to doskonała propozycja dla osób poszukujących przepisów na diety zbilansowane.

Składniki na zapiekankę z cukinią nie są skomplikowane. Potrzebne będą: makaron penne, cukinia, pomidory w puszce, piersi kurczaka bez skóry, cebula, czosnek, ser Mozzarella, olej rzepakowy oraz ser żółty. Przyprawy używane w przepisie to sól, pieprz i papryka słodka.

Do przygotowania tego dania niezbędny będzie piekarnik, duża patelnia, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne i tarka. Przygotowanie składników zajmie około 30 minut, podczas gdy smażenie i pieczenie potrawy powinno zająć kolejne 15 minut.

Po ugotowaniu makaronu i przygotowaniu wszystkich warzyw, patelnię z cukinią dodajemy pokrojonego kurczaka oraz pomidory z puszki. Całość dusimy na małej mocy palnika przez około 10 minut. Mozzarellę oraz ser żółty trzemy na tarce o dużych oczkach, a następnie połowę serów wymieszamy z makaronem oraz sosem z cukinią, i kurczakiem. Makaron przełożymy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i posypany zostanie pozostałą mieszanką serów. Zapiekankę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 15 minut.

Nasza zapiekanka z cukinią cechuje się smakiem słonym i umami, a jej indeks glikemiczny wynosi 68. Czytelnicy serwisu fajnegotowanie.pl dali temu przepisowi ocenę 3,9/5. Potrawa ta, w znakomity sposób łączy w sobie prostotę przygotowania z wyrafinowanymi, delikatnymi smakami, które z pewnością przypadną do gustu miłośnikom kuchni polskiej.

Niezależnie od tego, czy jesteś doświadczonym kucharzem, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę w kuchni, zapiekanka z cukinią proponowana przez Magdę Panek jest danie, które warto dodać do swojego repertuaru kulinarnego. Smacznego!

Zapiekanka z cukinią

Zapiekanka z cukinią to doskonały pomysł na pyszny obiad, który możesz podać dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na danie obiadowe z wykorzystaniem cukinii.
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
5
Wielkość
jednej porcji
500 g
Zapiekanka z cukinią na stole.

Lista składników do przygotowania zapiekanki z cukinią

  • Makaron penne 400 g
  • Cukinia 500 g (2 małe sztuki)
  • pomidory w puszce 800 g (2 puszki)
  • Piersi kurczaka bez skóry 300 g
  • Cebula 70 g (1 średnia sztuka)
  • Czosnek 20 g (4 ząbki)
  • Ser Mozzarella 240 g
  • Olej rzepakowy 30 ml (3 łyżki stołowe)
  • Ser żółty 150 g

Przygotowanie zapiekanki z cukinią krok po kroku

Makaron ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju rzepakowego.

Czosnek obierz i drobno posiekaj. Cebulę również obierz i pokrój w kostkę.

Cukinię dokładnie umyj i pokrój w kostkę.

Na pozostałym oleju zeszklij cebulę z czosnkiem.

Następnie dodaj pokrojoną cukinię i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz papryką słodką.

Kurczaka pokrój w kostkę.

Na patelnię z cukinią dodaj pokrojonego kurczaka oraz pomidory z puszki. Całość duś na małej mocy palnika przez około 10 minut.

Mozzarellę oraz ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Połowę serów wymieszaj z makaronem oraz sosem z cukinią, oraz kurczakiem.

Makaron przełóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i posyp go pozostałą mieszanką serów.

Zapiekankę z cukinią piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 15 minut.

Gotową zapiekankę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Zapiekanka z cukinii

Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, jak przyrządzić zdrową, pyszną i szybką potrawę z cukinii? Oliwia Gawron, znana nie tylko z serwisu fajnegotowanie.pl, ma na to świetny przepis - zapiekanka z cukinii, cebuli, ziemniaków i sera mozzarella. Przepis ten zdobył u czytelników serwisu wyjątkowe uznanie, osiągając wysoką ocenę 4,6 na 5 punktów. Jest to danie idealne na każdą okazję - obiad, kolację, a nawet szybką przekąskę.

Podstawą przepisu, oprócz cukinii, są ziemniaki późne, jajka, cebula i ser mozzarella. Potrzebne są także przyprawy takie jak sól, pieprz oraz papryka wędzona, które nadają potrawie wyjątkowego smaku i aromatu. Całość przygotowuje się w piekarniku, w naczyniu żaroodpornym. Cukinię i ziemniaki, po umyciu i obraniu ze skóry, trzeba zetrzeć na tarce na grubych oczkach.

Czas przygotowania składników do zapiekanki z cukinii wynosi zaledwie 25 minut, a pieczenie i mieszanie to kolejne 30 minut. Przepis ten jest niezwykle łatwy do wykonania, a imponujący efekt końcowy na pewno zaskoczy niejednego gościa.

Zapiekanka z cukinii Oliwii Gawron jest bezglutenowa, co czyni ją idealnym wyborem dla osób z nietolerancją glutenu. Dodatkowo, danie to ma niski indeks glikemiczny - tylko 30, co jest istotne dla osób na diecie o niskim indeksie glikemicznym. Ów przepis jest także świetnym wyborem dla wegetarian.

Oliwia Gawron podkreśla, że choć zapiekanka z cukinii jest prosta w przygotowaniu, to nie traci na smaku, wręcz przeciwnie - składniki doskonale komponują się ze sobą, tworząc danie pełne smaku i aromatu.

Zapraszamy do wypróbowania przepisu na zapiekankę z cukinii od Oliwii Gawron. Na pewno nie pożałujecie. Smacznego!

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Pieczone warzywa nadziewane smacznym farszem z mięsa mielonego to jedno z tych dań, które stanowią esencję domowego gotowania. Są proste do wykonania, a jednocześnie nadają się na eleganckie obiady. Przepis na cukinię faszerowaną mięsem mielonym, autorstwa Joanny Karyś, to danie ekspresowe, pyszne i zdrowe, które zadowoli każde podniebienie - od miłośników tradycyjnej kuchni po osoby na diecie bezglutenowej czy o niskim indeksie glikemicznym.

Zgodnie z przepisem, istotne jest staranne wydrążenie cukinii, aby możliwe było wypełnienie jej farszem. Aromatyczny farsz to połączenie mięsa mielonego z duszoną cebulą, czosnkiem, pieczarkami, papryką oraz miąższem z cukinii. Całość doprawiona jest solą, pieprzem, oregano, słodką papryką i odrobiną ostrej papryki. Następnie dodawane są pomidory z puszki oraz ser mozzarella, który doskonale stapia wszystkie składniki.

Przygotowanie wszystkich składników zgodnie z przepisem zajmuje około 60 minut, ale efekt jest tego wart. Smażenie trwa około 30 minut, podczas których składniki nabierają intensywniejszych smaków. Do tego dochodzi czas pieczenia w piekarniku, który pozwala cukinii nasiąknąć aromatem farszu i zmięknąć do perfekcji.

Poziom trudności przepisu jest łatwy, co sprawia, że jest on dostępny dla każdego miłośnika gotowania, niezależnie od poziomu umiejętności kulinarnych. Dodatkowo, danie ma indeks glikemiczny na poziomie 20, co sprawia, że jest odpowiednie dla osób dbających o linię czy na diecie o niskim indeksie glikemicznym.

Danie doskonale sprawdzi się jako obiad, ale również jako sycąca kolacja. To właśnie dlatego to przepis na faszerowaną cukinię cieszy się tak dużym uznaniem czytelników serwisu fajnegotowanie.pl, którzy ocenili go na 4,5 na 5 punktów.

Pieczone, faszerowane cukinie to danie, które sprawia, że kuchnia polska jest tak ceniona za swoją prostotę i naturalność. Ten przepis łączy w sobie tradycję polskiego gotowania z nutą nowoczesności, co stanowi jego unikalny urok.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Cukinia faszerowana mięsem mielonym jest prosta do przygotowania. Powinna być pieczona w piekarniku. Sprawdź, jak wygląda cały przepis na faszerowaną cukinię!
W skrócie
Czas przygotowania
60 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
6
Wielkość
jednej porcji
360 g
Cukinia nadziewana mięsem mielonym

Lista składników do przygotowania cukinii faszerowanej mięsem mielonym

  • Cukinia 900 g (3 sztuki)
  • Mięso mielone wieprzowe 400 g
  • Czosnek 15 g (3 ząbki)
  • Papryka czerwona 220 g (1 sztuka)
  • Cebula 100 g (1 sztuka)
  • pomidory w puszce 400 g (1 puszka, pomidory krojone bez skórki)
  • Ser Mozzarella 125 g (1 małe opakowanie)
  • Ser parmezan 50 g
  • Oliwa z oliwek 40 ml (4 łyżki)
  • Pieczarki 120 g (6 sztuk)

Przygotowanie cukinii faszerowanej mięsem mielonym krok po kroku

Cebulę obierz, opłucz i pokrój w kostkę.

Cukinie przykrój na pół. Najpierw wydrąż z nich gniazda nasienne (one są niepotrzebne). Następnie wydrąż miąższ i pokrój go w kostkę. Wnętrze cukinii posyp solą i pieprzem. Oliwą z oliwek natrzyj zarówno środek, jak i drugą stronę.

Pieczarki oczyść i pokrój na małe kawałki.

Czosnek przeciśnij przez praskę.

Z papryki wytnij części niejadalne. Pozostałą część pokój w kostkę.

Ser mozzarella pokrój w małą kostkę. Parmezan zetrzyj na tarce.

Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Następnie wrzuć tam cebulę i przesmażaj do momentu, aż się zeszkli.

Dodaj mięso mielone i smaż ok. 8-10 min. Następnie dodaj pieczarki, paprykę i miąższ z cukinii. Smaż tak długo, aż wszystko stanie się miękkie.

Dodaj sól, świeżo mielony pieprz, oregano, słodką paprykę i ostrą paprykę. Wymieszaj.

Dodaj krojone pomidory bez skórki (w puszcze), przeciśnięty przez praskę czosnek i całość ponownie zamieszaj.

Dodaj ser mozzarella. Co jakiś czas mieszaj. Poczekaj, aż cały ser się roztopi.

Gotowy farsz przełóż do wydrążonych cukinii. Cukinie ułóż na blaszce z piekarnika.

Piekarnik rozgrzej do 175 stopni Celsjusza. Zapiekaj je przez ok. 30 min. Parę minuty przed końcem dodaj na farsz starty ser.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto