Pomysł na pyszny obiad? Warzywa w roli głównej!

Warzywa coraz częściej stają się głównymi bohaterami naszych dań, nie tylko ze względu na ich właściwości, ale również z powodu ich wyjątkowego smaku i wszechstronnych możliwości. Z udziałem bukietu warzyw można wyczarować kreatywne potrawy o zróżnicowanym charakterze — od lekkich i orzeźwiających aż po te najbardziej sycące.

Kolorowa marchewka, papryka czy brokuł mogą stać się składnikiem pysznego sosu, makaronu, czy bowla, a nawet słodkiego deseru. Przyrządzając posiłki, warto eksperymentować z różnymi rodzajami warzyw, by stworzyć niebanalne i pełne aromatu dania, które zachwycą każde podniebienie. Skąd brać pomysły na obiad z warzywami? Już spieszymy z podpowiedziami!

Zacznijmy od czegoś lekkiego i rześkiego, idealnego na lunch, czyli bowla. Do miski możesz wrzucić dosłownie wszystkie ulubione warzywa — szparagi, sałatę, rzodkiewki, dynię, pomidory w każdej postaci zarówno w wersji świeżej, jak i przetworzonej (np. na ciepło). Dodatkowo bowl może zostać wzbogacony o owoce (np. winogrona czy truskawki), sery, kaszę, ryż, jajka, a nawet ukochany rodzaj kotlecików. Całość polej aromatycznym sosem lub dipem do maczania i gotowe!

Warzywa znakomicie sprawdzają się na zimno, podane w przeróżnych sałatkach, ale równie dobrze smakują w wersji podgrzanej, w przeróżnych sosach oraz zapiekankach. Cienko pokrojone plastry ziemniaków ułożone w naczyniu żaroodpornym i przykryte kremowym sosem z dodatkiem ziół i suszonych pomidorów, zapiekane z serem (np. parmezanem lub camembertem) rozgrzeją Twoje podniebienie. Taka zapiekanka to rewelacyjny pomysł na danie główne, jak i szybką przekąskę.

Przepadasz za kuchnią śródziemnomorską? Powinieneś koniecznie spróbować dwóch przepisów: włoskiego dyniowego gnocchi z maślanym sosem i ziołami oraz greckiej musaki. Domowe gnocchi z dyni to eleganckie i aromatyczne danie, które zaskoczy Cię wyjątkowym smakiem i delikatną konsystencją oraz prostotą przygotowania. Musaka z kolei to grecka wariacja na temat zapiekanki z dodatkiem bakłażana, ziemniaków i soczystych pomidorów o wyrazistym smaku, która idealnie oddaje ducha tamtejszej kuchni.

Lubujesz się w potrawach kuchni azjatyckiej? Postaw na makaron z warzywami stir fry w gęstym, ostrym sosie. Soczyste warzywa, pikantny sos i makaron tworzą połączenie, które rozkocha w sobie każdego amatora kuchni orientalnej. To szybki, prosty i pełen smaku pomysł na letni obiad czy błyskawiczną kolację po pracy.

Warzywa na deser? Czemu nie!

Desery na bazie warzyw to świetny sposób na to, by zaskoczyć gości swoją kreatywnością. Jarzyny takie jak marchew, dynia, bataty, ziemniaki czy cukinia mogą stać się głównym składnikiem wyjątkowych wypieków, takich jak niezwykle pyszne i cieszące się olbrzymią popularnością ciasto marchewkowe o korzennym aromacie, ale nie tylko! Z batatów i mango może powstać równie pyszne ciasto o zniewalającym tropikalnym aromacie i delikatnej strukturze.

Szukasz pomysłu na drobne ciastka lub inne słodkie przekąski? Idealnym rozwiązaniem mogą okazać się pralinki w polewie z białej czekolady przygotowane z ugotowanej dyni! Te słodkie kuleczki sprawdzą się idealnie jako elegancki dodatek do kawy. A jeśli wolisz coś bardziej treściwego, spróbuj wykorzystać dynię do przyrządzenia kluseczek z dodatkiem wanilii i cynamonu. Taki słodki poczęstunek podaj z dodatkiem jogurtu lub bitej śmietany i świeżymi owocami, a na pewno zaskarbisz sobie sympatię wszystkich domowników!

Jeśli już jesteśmy przy warzywnych deserach, to nie możemy nie wspomnieć o wykorzystaniu ich jako bazy do domowych lodów! Burak, marchew, pomidor czy słodka kukurydza rewelacyjnie sprawdzi się jako baza do domowych sorbetów i lodów na bazie mleka, czy śmietanki. Lody z dodatkiem jarzyn stanowią doskonałą alternatywę dla wersji tradycyjnej — musisz koniecznie ich spróbować!

ikona podziel się Przekaż dalej