Kiszona cukinia krok po kroku - 4 sprawdzone przepisy

0
5,0/5

Kwaszona kapusta, ogórki, nawet kiszona marchewka, ale… cukinia? Chociaż może wydawać ci się to zaskakujące, cukinia to wspaniały materiał do zrobienia zdrowych i przepysznych kiszonek. Dowiedz się, jak ją przygotować i do czego możesz ją podawać.

Cukinia w słoikach pokrojona w plastry, a także kiszona cukinia na zimę
Kiszona cukinia na zimę i cukinia małosolna, czyli przepisy na przetwory z cukinii

Kiszona cukinia – podawanie i przygotowanie

Kiszona cukinia – dlaczego warto ją jeść?

Kiszenie to najzdrowszy sposób na przetwory. Nie trzeba dodawać do nich cukru ani octu, a kiszonki są niezwykle zdrowe. Mają wspaniały wpływ na cały organizm, poprawiają odporność, usprawniają działanie układu trawiennego. Kiszona cukinia ma wszystkie te właściwości, a dodatkowo jest naprawdę smaczna. Cukinia kiszona na zimę to świetny pomysł. Można ją przygotować w mniejszych słoikach, na przykład półlitrowych, w sam raz na jeden obiad.

Weki z cukinii są bardzo smaczne, a na dodatek niskokaloryczne. Cukinię kisi się pokrojoną w ćwiartki lub ósemki, razem ze skórką, dlatego jest niezwykle chrupiąca i bardzo smaczna. Przetwory można zostawić na całą zimę, więc w okresie, kiedy owoców i warzyw jest mniej i nie mają zbyt wiele wartości odżywczych, możesz posiłkować się właśnie cukinią. Jest idealna i do kanapki, i jako przystawka do obiadu.

Kiszona cukinia wielu osobom może wydawać się co najmniej zaskakująca. Nie można jednak zapomnieć, że to warzywo dyniowate, tak jak ogórki. Dlatego musi się udać! Z tego samego powodu wspaniale sprawdza się kiszona dynia i kabaczki kiszone z przyprawami. Kiszonki są ostatnio bardzo popularne, możesz zakisić warzywa w dużym słoju, razem z innymi warzywami. Kiszona marchewka, dynia czy kalafior także wspaniale smakują.

Cukinia kiszona

Cukinia kiszona to oryginalny pomysł na przepyszne, zdrowe, domowe przetwory warzywne. To idealny dodatek do kanapek, sałatek i dań obiadowych.
0
5,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
40 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
10
Wielkość
jednej porcji
150 g
Cukinia kiszona

Lista składników do przygotowania cukinii kiszonej

  • Cukinia 1500 g (2 duże sztuki)
  • Sól 15 g (3 łyżeczki)
  • Czosnek 50 g (10 ząbków)
  • Koperek ogrodowy świeży 100 g (4 pęczki)

Przygotowanie cukinii kiszonej krok po kroku

Przygotuj słoiki - dokładnie umyj i wyparz.

Cukinię umyj i pokrój na słupki. Układaj ciasno w słoikach.

Dodaj koper oraz ząbki czosnku.

Zalej słoiki wodą (ok. 2-3 l) wymieszaną z solą. Zakręć słoiki.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Cukinia kiszona

Kiszona cukinia – podstawowy przepis

Najbardziej powszechny jest podstawowy przepis. Cukinię można zakisić tak samo jak ogórki – w solance, z dodatkiem czosnku i kopru. Receptura jest bardzo prosta. W ten sam sposób można przygotować kabaczki kiszone, sprawdzi się także kiszona dynia a nawet kiszone pomidory.

  • 2-3 cukinie,
  • 1 korzeń chrzanu,
  • 4 kwiatostany kopru,
  • 4 ząbki czosnku (lub tyle, ile wyjdzie słoików),
  • 1 l wody,
  • 1 łyżka soli,
  • kuleczki pieprzu.

Przygotowanie kiszonej cukinii warto zacząć od przygotowania słoików. Z podanego przepisu wyjdzie 4-5 słoików o objętości 0,5-0,6 l. Do kiszenia najlepiej wybrać cukinię młodą, o stosunkowo miękkiej skórze, ponieważ ona najlepiej się ukisi.

  1. Cukinię umyj, odetnij górę i pokrój na słupki (na pół w poprzek i każdą połówkę na ćwiartki lub ósemki).
  2. Rozpuść sól w wodzie.
  3. Ułóż słupki cukinii w słoikach. Dodaj kwiatostan kopru, ząbek czosnku i wsyp kilka ziarenek pieprzu.
  4. Zalej słoiki solanką i zakręć.
  5. Ustaw słoiki na ścierce i zakryj je ściereczką. Przez kilka dni słoiki mogą syczeć i puszczać wodę, później należy je przestawić w suche, chłodne miejsce.

Kiszona cukinia: przepis na cukinię małosolną

A może by tak przygotować cukinię małosolną? To naprawdę niezwykły przysmak, smak jest podobny nieco do małosolnych ogórków, ale delikatniejszy. Cukinia małosolna jest świetną przekąską, można robić z niej sałatki, podawać do obiadu albo po prostu chrupać w ciągu dnia – to niskokaloryczne warzywo, więc nie ma obaw o dietę.

  • 4 młode cukinie,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 kwiatostan kopru,
  • 1 l wody,
  • 1 łyżka soli.

Przygotowanie cukinii małosolnej nie jest trudne. Wystarczy wstawić ją do litrowego słoja na 3-4 dni i będzie gotowa do zjedzenia. Do cukinii możesz dodać także liście porzeczki lub wiśni, żeby cukinia miała przyjemny, intensywny aromat.

Paszteciki z soczewicą, pieczarkami i cebulą znajdują się na jasnym blacie.
Paszteciki z soczewicą
  1. Umyj cukinie, odetnij końcówki.
  2. W razie potrzeb pokrój cukinię wzdłuż, następnie przełóż do słoja i ułóż ciasno.
  3. Dodaj do słoika koper, czosnek i liść laurowy.
  4. Wymieszaj wodę z solą i zalej słoik solanką.
  5. Zamknij słoik i odstaw do ukiszenia na 3-4 dni i cukinia małosolna gotowa.

Cukinia kiszona na zimę z dodatkami

Kiszona cukinia z imbirem – prosty przepis

Czasami przygotowuje się weki z cukinii z imbirem. Dzięki przyprawie mają one wyjątkowy, trochę ostrzejszy smak. Co prawda cukinia z imbirem raczej jest marynowana w occie, jednakże w kiszonej wersji także można ją przygotować.

  • 2-3 cukinie,
  • 4-5 cm korzenia imbiru,
  • 4 kwiatostany kopru,
  • 4 ząbki czosnku (lub tyle, ile wyjdzie słoików),
  • 1 l wody,
  • 1 łyżka soli,
  • 4 kuleczki ziela angielskiego.

Przygotowanie dania nie jest trudne. Przetwory mogą być przechowywane przez całą zimę, a kwaszona cukinia z imbirem może być podawana jako przystawka do bardzo wielu różnych dań. Można dodawać ją także do azjatyckich potraw, wspaniale będzie do nich pasowała.

  1. Umyj cukinie, odetnij końce i pokrój w słupki, tak by zmieściły się do słoików na wysokość.
  2. Obierz imbir łyżeczką, obierz ząbki czosnku.
  3. Wymieszaj wodę z solą.
  4. Włóż do słoików cukinię, na wierzch włóż koper, czosnek, ziele angielskie i pokrojone korzenie imbiru.
  5. Zalej słoiki solanką i od razu zakręć.

Marynowana i kwaszona cukinia z curry

Curry bardzo często dodaje się do różnych weków. Dzięki przyprawie dania się lekko zabarwione i mają niezwykły, egzotyczny smak. Cukinia i curry bardzo się lubią – w końcu w kuchni azjatyckiej bardzo często wykorzystuje się warzywo do różnego rodzaju zup i dań jednogarnkowych. Kiszona cukinia, podobnie jak kiszone pomidory, także można przygotować z dodatkiem aromatycznego proszku. Przyprawę dodaje się po prostu do zalewy do kiszenia, ale o wiele lepiej smakują marynowane cukinie z curry.

  • 2,5 kg młodych cukinii,
  • 1 biała cebula,
  • 4 liście selera,
  • nasiona gorczycy białej (łyżeczka),
  • Zalewa: 4 szklanka wody, 1 szklanka octu 10% 1,5 łyżki soli, 2 łyżeczki curry, opcjonalnie 2-3 łyżki cukru.

Zalewę można przygotować do wielu różnych marynat, nie tylko do cukinii. W ten sam sposób marynuje się ogórki – krokodylki lub pikle, można także zamarynować inne warzywa, na przykład dynię lub marchew.

  1. Umyj cukinię, odkrój końce i podziel na części.
  2. Obierz cebule i pokrój ją w grube plastry.
  3. Umyj liście selera.
  4. Przygotuj zalewę – wodę, ocet, sól, curry i cukier zagotuj razem.
  5. Do umytych słoików włóż plasterki cebuli, liść selera i wsyp trochę nasion gorczycy. Włóż cukinię, ułóż ją gęsto.
  6. Zalej słoiki gorącą zalewą i od razu zakręcaj.

Sałatka z cukinii do słoików

Pyszna, kolorowa sałatka z cukinii, papryki i kabaczków, marynowana w zalewie octowej. Idealna dla osób rozpoczynających przygodę z własnej roboty domowymi przetworami.
0
5,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
10
Wielkość
jednej porcji
140 g
Sałatka z cukinii do słoików

Lista składników do przygotowania sałatki z cukinii do słoików

  • Cukinia 400 g (1 sztuka)
  • Papryka czerwona 250 g (1 sztuka)
  • Cebula 70 g (1 sztuka)
  • Czosnek 15 g (3 ząbki)
  • Ocet winny 150 ml

Przygotowanie sałatki z cukinii do słoików krok po kroku

Cukinię i paprykę umyj.

Cukinię przekrój na pół i usuń miąższ za pomocą łyżki.

Wydrążoną cukinię pokrój w cienkie plastry lub słupki.

Paprykę pokrój w paski.

Czosnek obierz z łupinek i pokrój w plastry

W misce wymieszaj wszystkie warzywa.

Do garnka wlej wodę (2 szklanki), ocet, przyprawy i zagotuj.

Pokrojone warzywa ciasno ułóż w słoikach.

Warzywa zalej zalewą i zawekuj póki gorące.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Sałatka z cukinii do słoików

Zupa krem z cukinii i marchewki

Delikatna, kremowa, lekko słodka z kleksem kwaśnej śmietany – to właśnie jest zupa krem z cukinii i marchewki. Wypróbuj najlepszy przepis na klasyczną zupę krem.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
6
Wielkość
jednej porcji
250 g
Zupa krem z cukinii i marchewki

Lista składników do przygotowania zupy krem z cukinii i marchewki

  • bulion warzywny 1000 ml
  • Cukinia 600 g (2 średnie)
  • Marchewka 180 g (4 średnie)
  • Śmietana 18% 150 g (6 łyżek)
  • Cebula 50 g (jedna średnia)
  • Natka pietruszki 6 g (łyżeczka)
  • Koperek 4 g (łyżeczka)
  • Olej rzepakowy 12 ml (łyżka)
  • Czosnek 10 g (2 ząbki)

Przygotowanie zupy krem z cukinii i marchewki krok po kroku

Marchew oraz cukinię dokładnie umyj, usuń końce i ewentualne uszkodzenia. Pokrój w średnią kostkę, na przykład 1 cm x 1 cm.

W około 3 litrowym garnku rozgrzej olej, dodaj drobno posiekaną cebulę, rozgniecione ząbki czosnku oraz pokrojone warzywa. Duś pod przykryciem 2-3 minuty następnie zalej bulionem.

Dopraw dużą szczyptą soli oraz pieprzu. Dodaj szczyptę tymianku, papryki słodkiej, kminku mielonego i kurkumy. Gotuj 20 minut.

Zupę zmiksuj na gładko. Dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz koperek. Zupę podawaj z łyżką śmietany.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Zupa krem z cukinii i marchewki

Leczo z cukinii

Leczo z cukinii jest pysznym i soczystym daniem, które świetnie sprawdzi się jako pożywna kolacja, czy obiad. Jest niezwykle kolorowe i pełne zdrowych warzyw.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
7
Wielkość
jednej porcji
446 g
leczo z cukinii

Lista składników do przygotowania lecza z cukinii

  • Cukinia 900 g (3 duże sztuki)
  • Cebula 200 g (2 szt)
  • Kiełbasa polska 400 g (4 szt)
  • Papryka czerwona 480 g (2 średnie papryki)
  • papryka żółta 240 g (1 średnia papryka)
  • Pomidor 850 g (5 średnich pomidorów)
  • Koncentrat pomidorowy 50 g (2 łyżki)
  • Oliwa z oliwek 30 ml (2 duże łyżki)

Przygotowanie lecza z cukinii krok po kroku

W dużym garnku rozgrzej olej wrzuć do niego obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smaż przez chwilę, tak by cebula lekko się zarumieniła.

Kiełbasę pokrój w plasterki i dodaj do garnka z cebulą.

Papryki umyj i pokrój w małą kostkę. Dodaj do pozostałych składników i smaż przez 5 minut.

Cukinię dokładnie umyj i pokrój w dość sporą kostkę. Dodaj do garnka i dopraw solą, pieprzem, czosnkiem, ostrą papryką i koprem. Porządnie zamieszaj i zalej szklanką wody.

Pomidory sparz porządnie i obierz ze skóry. Pokrój je w dużą kostkę i dodaj do garnka z resztą składników. Dodaj także koncentrat pomidorowy i porządnie przemieszaj. Przykryj garnek i gotuj całość na małym ogniu przez około 15 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Leczo z cukinii
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 100,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny
Skomentuj
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto