Zrób te zapieksy z pieczywa - najlepszy domowy fast food
Jedną z najbardziej popularnych i łatwych do przygotowania przekąsek są zapiekanki z pieczywa. To idealny fast food, który możemy przygotować w domu. Sprawdzą się zarówno na szybki obiad, kolację, a także jako przekąska na imprezie lub spotkaniu ze znajomymi. Wystarczy kilka prostych składników i kreatywność, by stworzyć pyszne i sycące danie, które zachwyci nie tylko smakiem, ale także szybkim czasem przygotowania.
Z tego artykułu dowiesz się:
Zapiekanka na chlebie
Te zapieksy są najprostsze, najszybsze i zawierają najmniej składników. Możesz zrobić te zapiekanki praktycznie w każdej chwili, bo składniki przeważnie większość ludzi ma w domu. W tej wersji znajduje się salami, które jest doskonałe w takim połączeniu. Niestety jest to wysokokaloryczna i tłusta wędlina, więc nie jest to najlepszy sposób na lekki posiłek.
Jeżeli nie masz akurat w domu salami, możesz wybrać każdą inną wędlinę. Jeżeli chcesz mieć niskokaloryczny posiłek, świetnie sprawdzi się wędlina drobiowa. Ma ona także bardzo dużą ilość białka, więc to także dobry sposób na zapewnienie większej sytości, zwłaszcza na diecie odchudzającej.
Zapiekanki z bagietki
Zapieksa bez mięsa jest równie pyszna. Zwłaszcza kiedy jest z pieczarkami i ciągnącym się serem. Taka zapiekanka to super pomysł na pyszne śniadanie albo kolację. Jest banalnie prosta, a jej przygotowanie to kwestia kilku minut.
Zapiekanka na bagietce z podsmażanymi na maśle pieczarkami oraz cebulą to danie, które wszyscy lubią. Takie połączenie sprawdzi się nie tylko w domu podczas zwykłego posiłku. Równie dobrze nada się podczas imprezy. Nie ważne, czy to impreza dla dzieci, czy dla starszych - każda okazja będzie odpowiednia na podanie takich zapiekanek.
Zapiekanka na chlebie tostowym
Kolejna propozycja na podanie zapiekanek bez mięsa - z pieczarkami, serem żółtym i cebulą. Ten przepis różni się nieco od poprzedniej propozycji. Jest trochę bardziej odżywczy. Zrobienie zapieksów z chleba tostowego z pełnego ziarna gwarantuje większą ilość błonnika, który z kolei daje większą sytość.