Przepis na zapiekankę z chleba krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
papryka słodka, oregano, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, pieprz ziołowy
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, blacha do pieczenia 28x34 cm

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Kromki chleba posmaruj masłem i rozłóż je na blasze.

Pomidora umyj i pokrój w plastry.

Na każdej kromce połóż plasterek salami i plaster pomidora.

Na wierzchu połóż po pół plasterka żółtego sera.

Całość oprósz czosnkiem granulowanym, ziołami prowansalskimi, słodką papryką, pieprzem ziołowym i oregano.

Piecz około 10 minut.

Zapiekanka z chleba
Zapiekanka z chleba
Koszt przygotowania dania
5.51 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
399 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
70

Zapiekanka z chleba - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zapiekance z chleba

Zapiekanka z chleba to smaczne rozwiązanie, jeśli chcesz wykorzystać czerstwy chleb. Pieczony z salami, pomidorem i serem to świetny pomysł na śniadanie, kolację lub na obiad.

Przepis na zapiekanki z chleba to szybkie i tanie rozwiązanie na tzw. sprzątanie kuchni. Jeśli w Twojej kuchni znaleźć można kilkudniowy chleb, kilka plasterków sera, salami i kawałek pomidora to zapiekanki masz już prawie gotowe. Do ich wykonania możesz użyć kromek z chleba tostowego, pszennego lub żytniego.

Jeśli zastanawiacie się jak zrobić zapiekanki z chleba, to najprościej mówiąc wystarczy kanapki podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Dodatkowo warto je posypać ziołami i przyprawami, to spowoduje, że będą jeszcze smaczniejsze. Jest to naprawdę łatwe w przygotowaniu, więc można ten przepis wykorzystać jako pierwsze, poważne zadanie w kuchni dla dzieci.

Chleb otrzymujemy z wypieku ciasta najprościej składającego się z mąki, wody, drożdży lub zakwasu oraz soli. Na rynku znaleźć można również chleb pulchny dzięki obecności proszku do pieczenia lub niespulchniany zbliżony do postaci ciasta kruchego. Każdy z tych wypieków ma swoje początki w starożytności, gdy wykonywano cienkie placki z mąki i wody podobne do macy.

Dodatek zbóż do każdego posiłku jest bardzo ważny, ponieważ pozytywnie wpływa na zdrowie. Według wytycznych zdrowego żywienia prawidłowo zbilansowana dieta w około 60% powinna składać się z węglowodanów, szczególnie tych pochodzących ze zbóż. Może to być w formie kasz, ryżu, makaronu czy właśnie pieczywa. Oprócz węglowodanów wraz z produktami zbożowymi dostarczamy do organizmu cenne witaminy takie jak witamina A, E czy witaminy z grupy B.

Witamina A oprócz znanych pozytywnych właściwości na proces widzenia wspomaga również regenerację komórek. Wskazuje się również, że wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Odpowiada za wygląd i stan naszej skóry, włosów i paznokci.

Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, który spowalnia procesy starzenia się komórek. Jest to spowodowane tym, że chroni ona komórki przed działaniem wolnych rodników. Te zaś dostają się do naszego organizmu z promieniowaniem ultrafioletowym czy z zanieczyszczeniami ze środowiska np. z pożywieniem.

Do witamin z grupy B zaliczamy tiaminę (B1), niacynę (B3 lub PP), kwas pantotenowy (B5), pirodyksynę (B6), kwas foliowy (B9) i kobalaminę (B12). Większość z nich nie jest magazynowana w organizmie, dlatego istotne jest stałe ich dostarczanie wraz z dietą. Odpowiadają m.in. za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, tworzenie czerwonych krwinek, utrzymanie skóry w dobrej kondycji czy też wspierają układ odpornościowy.

Najwięcej witamin znajdują się w najmniej oczyszczonych ziarnach, dlatego warto wybierać produkty pełnoziarniste, które oprócz tego, że są dobre dla naszego zdrowia, to są również bardzo pyszne.

Wartości odżywcze zapiekanki z chleba

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(165g)
Energia (kalorie)
241.95 kcal
399.22 kcal
Białko
9.51 g
15.69 g

Węglowodany w zapiekance z chleba

Na 100g
Na porcję
(165g)
Węglowodany
22.18 g
36.59 g
Węglowodany przyswajalne
20.85 g
34.41 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.32 g
2.18 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(165g)
Tłuszcz
12.80 g
21.12 g
Tłuszcze nasycone
7.43 g
12.26 g
Tłuszcze nienasycone
5.37 g
8.86 g
Tłuszcze jednonasycone
3.93 g
6.48 g
Tłuszcze wielonasycone
1.44 g
2.37 g
Cholesterol
37.77 mg
62.32 mg

Witaminy w przepisie na zapiekankę z chleba

Na 100g
Na porcję
(165g)
Witamina A
79.02 µg (mcg)
130.39 µg (mcg)
Witamina B6
0.11 mg
0.17 mg
Witamina B12
0.32 µg (mcg)
0.53 µg (mcg)
Witamina C
4.10 mg
6.77 mg
Witamina D
0.23 µg (mcg)
0.38 µg (mcg)
Retinol
65.52 µg (mcg)
108.11 µg (mcg)
Tiamina
0.26 mg
0.43 mg
Ryboflawina
0.17 mg
0.28 mg
Niacyna
2.63 mg
4.33 mg
Foliany
54.34 µg (mcg)
89.66 µg (mcg)
Beta karoten
145.39 µg (mcg)
239.89 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na zapiekankę z chleba

Na 100g
Na porcję
(165g)
Sód
450.88 mg
743.95 mg
Potas
165.63 mg
273.30 mg
Wapń
199.39 mg
328.99 mg
Fosfor
151.52 mg
250.01 mg
Magnez
20.51 mg
33.84 mg
Żelazo
1.62 mg
2.68 mg
Cynk
1.20 mg
1.98 mg
Miedź
0.08 mg
0.14 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki z chleba 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zapiekance z chleba

Lista alergenów dla zapiekanki z chleba przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb pszenny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
    • Masło
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Cena przygotowania zapiekanki z chleba

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Chleb pszenny
140 g
4 kromki
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.84
Za 140 g
Salami popularne
24 g
4 plasterki
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 24 g
Ser gouda
50 g
2 duże plasterki
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 50 g
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Pomidor
100 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Koszt składników
20.20
Jak oceniasz przepis na zapiekankę z chleba
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób