Przepis na zapiekankę na bagietce krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, tarka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki.

Bagietkę przekrój wzdłuż na pół i każdą połowę przekrój na 3 części.

Na patelni rozgrzej masło i smaż na nim cebulę przez 5 minut.

Następnie dodaj pieczarki i smaż przez 15 minut (pieczarki powinny zarumienić się, a woda w nich zawarta odparować).

Pieczarki z cebulą dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Na grubych oczkach tarki zetrzyj ser.

Gotowy farsz z pieczarek ułóż na wcześniej przygotowanych bagietkach i posyp go serem żółtym.

Bagietki ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.

Zapiekanki piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 10 minut (aż ser się rozpuści).

Gotowe zapiekanki podawaj bezpośrednio po przygotowaniu polane ketchupem.

Zapiekanka na bagietce podana na białym talerzu.
Zapiekanka na bagietce
Koszt przygotowania dania
12.85 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
308 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
54

Zapiekanka na bagietce - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zapiekance na bagietce

Zapiekanka na bagietce z pieczarkami i z żółtym serem stanowi doskonałą propozycję na kolację na ciepło. Szybkie w przygotowaniu zapiekanki możesz przygotować również na śniadanie. Przepis na zapiekanki na bagietce jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania zapiekanek potrzebne będą następujące produkty spożywcze: bagietka francuska, cebula, pieczarki, masło, ser żółty, ketchup, sól oraz pieprz.

A jak zrobić zapiekanki na bagietce? Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Bagietkę przekrój wzdłuż na pół i każdą połowę przekrój na 3 części. Na patelni rozgrzej masło i smaż na nim cebulę przez 5 minut. Następnie dodaj pieczarki i smaż przez 15 minut (pieczarki powinny zarumienić się, a woda w nich zawarta odparować). Pieczarki z cebulą dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na grubych oczkach tarki zetrzyj ser. Gotowy farsz z pieczarek ułóż na wcześniej przygotowanych bagietkach i posyp go serem żółtym. Bagietki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekanki piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 10 minut (aż ser się rozpuści). Gotowe zapiekanki podawaj bezpośrednio po przygotowaniu polane ketchupem.

Pieczarki zawierają spore ilości witamin oraz składników mineralnych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Pieczarki to produkt niskokaloryczny. Grzyby te bogate są w niektóre witaminy z grupy B (głównie witaminy B2, B3 oraz B5), witaminę C, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk. Pieczarki zaliczane są do produktów ciężkostrawnych, dlatego nie powinny być włączane do diety osób zmagających się z problemami ze strony przewodu pokarmowego.

Podsumowując: domowe zapiekanki na bagietce stanowią doskonałą propozycją na pyszną kolację. Najlepsze zapiekanki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty spożywcze niezbędne do ich wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Zapiekanki warto podać z dodatkiem ketchupu lub innego ulubionego sosu.

Wartości odżywcze zapiekanki na bagietce

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kalorie)
137.15 kcal
308.60 kcal
Białko
7.19 g
16.17 g

Węglowodany w zapiekance na bagietce

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany
11.89 g
26.75 g
Węglowodany przyswajalne
10.86 g
24.45 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.02 g
2.30 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz
7.29 g
16.39 g
Tłuszcze nasycone
4.90 g
11.03 g
Tłuszcze nienasycone
2.38 g
5.36 g
Tłuszcze jednonasycone
1.98 g
4.45 g
Tłuszcze wielonasycone
0.41 g
0.91 g
Cholesterol
24.28 mg
54.63 mg

Witaminy w przepisie na zapiekankę na bagietce

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina A
48.01 µg (mcg)
108.02 µg (mcg)
Witamina B6
0.10 mg
0.23 mg
Witamina B12
0.26 µg (mcg)
0.59 µg (mcg)
Witamina C
2.06 mg
4.63 mg
Witamina D
0.09 µg (mcg)
0.20 µg (mcg)
Witamina E
0.15 mg
0.33 mg
Retinol
46.11 µg (mcg)
103.76 µg (mcg)
Tiamina
0.15 mg
0.35 mg
Ryboflawina
0.33 mg
0.75 mg
Niacyna
2.65 mg
5.97 mg
Foliany
32.28 µg (mcg)
72.63 µg (mcg)
Beta karoten
22.82 µg (mcg)
51.36 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na zapiekankę na bagietce

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód
263.62 mg
593.14 mg
Potas
214.49 mg
482.61 mg
Wapń
120.66 mg
271.48 mg
Fosfor
148.99 mg
335.23 mg
Magnez
15.51 mg
34.89 mg
Żelazo
0.90 mg
2.02 mg
Cynk
1.05 mg
2.36 mg
Miedź
0.20 mg
0.45 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki na bagietce 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zapiekance na bagietce

Lista alergenów dla zapiekanki na bagietce przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bagietka francuska
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser gouda

Cena przygotowania zapiekanki na bagietce

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bagietka francuska
140 g
1 sztuka
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 140 g
Cebula
100 g
2 małe sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pieczarki
500 g
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Masło
30 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Ser gouda
150 g
4.20
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 150 g
Ketchup
50 g
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Koszt składników
25.20
Jak oceniasz przepis na zapiekankę na bagietce
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93.5% osób