Zapiekanka z fasolką szparagową. 3 przepisy na błyskawiczne danie

1
4.9/5

Zapiekanka z fasolką szparagową to świetny pomysł na prosty przepis. Sprawdzi się na obiad lub na kolację. Przygotowałam trzy pyszne przepisy na zapiekankę z fasolką szparagową, które są niebanalną odmianą klasycznych zapiekanek. Zapraszam na smaczną zapiekankę makaronową z fasolką szparagową i mięsem mielonym z sosem pomidorowym. Polecam również przepis na zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem lub z kiełbasą.

Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z najpopularniejszymi przepisami.

Zapiekanka z fasolką szparagową zieloną na patelni, a także najlepsze przepisy i porady
Zapiekanka z fasolką szparagową krok po kroku, czyli najlepsze przepisy na zapiekanki makaronowe i inne

Zapiekanka z fasolką szparagową, makaronem i mięsem mielonym

Pyszna zapiekanka makaronowa z fasolki szparagowej oraz mięsa mielonego to genialny pomysł na obiad. Wszystko to z sosem pomidorowym, pokryte śmietaną i serem żółtym. Połączenie smaków jest znakomite. Ta aromatyczna i łatwa zapiekanka wpadnie w gusta każdego. Ciągnący ser, którego nie jest mało to coś, co wiele osób uwielbia. Ten przepis jest wart wypróbowania i to jak najszybciej. Najlepsza jest, gdy jest gorąca. Zielona fasolka szparagowa to dobry pomysł na urozmaicenie tradycyjnych przepisów na zapiekanki.

Zapiekanka z fasolką szparagową, makaronem i mięsem mielonym

Pyszna zapiekanka makaronowa z fasolki szparagowej oraz mięsa mielonego to genialny pomysł na obiad. Wszystko to z sosem pomidorowym, pokryte śmietaną i serem żółtym.
0 Wasza ocena:
4,7/5
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
6
Wielkość
jednej porcji
310 g
Zapiekanka z fasolką szparagową, makaronem i mięsem mielonym

Lista składników do przygotowania zapiekanki z fasolką szparagową, makaronem i mięsem mielonym

  • Makaron kokardki 200 g
  • Przecier pomidorowy bez soli 300 g
  • Cebula 100 g
  • fasolka szparagowa 200 g
  • Papryka czerwona 140 g
  • Mięso mielone wieprzowo-wołowe 300 g
  • Ser edamski 300 g
  • Śmietana 18% 300 g
  • Olej rzepakowy 10 ml

Przygotowanie zapiekanki z fasolką szparagową, makaronem i mięsem mielonym krok po kroku

Na wstępie przygotuj fasolkę i makaron do gotowania. Ugotuj al dente. Nastaw piekarnik na 200 stopni Celsjusza.

Na oleju podsmaż posiekaną cebulę i czosnek.

Dodaj mięso mielone i smaż aż nie będzie surowe.

Następnie dodaj pokrojoną paprykę i smaż parę minut aż zmięknie.

Gdy papryka będzie miękka zalej to przecierem pomidorowym, dodaj przyprawy i podgotuj parę chwil.

Odcedzony makaron i fasolkę wymieszaj razem z mięsem z warzywami i sosem pomidorowym.

Wyłóż wszystko do naczynia żaroodpornego.

Śmietanę wymieszaj ze świeżą natką pietruszki oraz przyprawami. Polej składniki po wierzchu.

Wstaw zapiekankę do piekarnika i piecz około 20 minut.

Po 20 minutach wyjmij zapiekankę i posyp na samej górze na całości starty żółty ser.

Piecz jeszcze kolejne 15 minut do rozpuszczenia sera.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Zapiekanka z fasolką szparagową, makaronem i mięsem mielonym

Zapiekanka z fasolką szparagową, boczkiem i ziemniakami

Hit – pyszna ziemniaczana zapiekanka z fasolką szparagową, boczkiem oraz z ziemniakami. Znakomita w smaku, ma śmietankowy sos i super ser, który znakomicie się ciągnie. Ziemniaczana zapiekanka wykonana z ziemniaków, fasolki szparagowej oraz boczku w sosie śmietankowym z żółtym serem to dobra inspiracja na obiad. Przepis na ziemniaczaną zapiekankę z ziemniaków zrobisz prosto i z użyciem jedynie paru składników. Kolejny pomysł jak można wzbogacić zapiekankę o fasolkę szparagową. Sprawdź koniecznie.

Zapiekanka z fasolką szparagową, boczkiem i ziemniakami

Hit – pyszna ziemniaczana zapiekanka z fasolką szparagową, boczkiem oraz z ziemniakami. Znakomita w smaku, ma śmietankowy sos i super ser, który znakomicie się ciągnie.
0 Wasza ocena:
4,6/5
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
4
Wielkość
jednej porcji
300 g
Zapiekanka z fasolką szparagową, boczkiem i ziemniakami

Lista składników do przygotowania zapiekanki z fasolką szparagową, boczkiem i ziemniakami

  • Ziemniaki późne 400 g
  • fasolka szparagowa 250 g
  • boczek wieprzowy bez kości 200 g
  • Śmietanka kremowa 30% 100 g
  • Ser ementaler 250 g

Przygotowanie zapiekanki z fasolką szparagową, boczkiem i ziemniakami krok po kroku

Najpierw ugotuj ziemniaki oraz fasolkę tak, by nie były dogotowane do końca.

Podczas gotowania pokrój boczek w kostkę, a ser zetrzyj na tarce.

Nastaw piekarnik na 200 stopni Celsjusza.

Ugotowane ziemniaki pokrój w plastry. Wyłóż na dno naczynia.

Na ziemniaki wyłóż pogotowaną fasolkę.

Posyp całość boczkiem.

Ser wymieszaj ze śmietanką oraz przyprawami.

Zalej wszystko serem ze śmietanką.

Piecz zapiekankę około 40 minut.

Po upieczeniu posyp szczypiorkiem.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Zapiekanka z fasolką szparagową, boczkiem i ziemniakami

Zapiekanka z fasolką szparagową, kiełbasą i ziemniakami

Zapiekanka z fasolką szparagową z ziemniakami oraz z kiełbasą i to otulone sosem beszamelowym to pyszny i prosty przepis na obiad. Jest znakomita pod każdym względem. Jest to zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą z niecodziennym dodatkiem zielonej lub żółtej fasolki szparagowej. Dodatkowo całość dopełnia kremowy beszamelowy sos, a także ser żółty cudownie ciągnący się na wierzchu zapiekanki. Gorąca i aromatyczna zapiekanka jest idealna – klasycznie, ale z nutą czegoś nowego i innego. To dobry moment na skorzystanie z przepisu. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na fasolkę szparagową?

Zapiekanka z fasolką szparagową, kiełbasą i ziemniakami

Zapiekanka z fasolki szparagowej z ziemniakami oraz kiełbasą i to otulone sosem beszamelowym to pyszny i prosty przepis na obiad. Jest znakomita pod każdym względem.
0 Wasza ocena:
4,5/5
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
6
Wielkość
jednej porcji
355 g
Zapiekanka z fasolką szparagową, kiełbasą i ziemniakami

Lista składników do przygotowania zapiekanki z fasolką szparagową, kiełbasą i ziemniakami

  • Ziemniaki późne 600 g
  • Cebula 100 g
  • Olej rzepakowy 10 ml
  • Kiełbasa podwawelska 300 g
  • fasolka szparagowa 300 g
  • Mąka pszenna typ 500 20 g
  • Mleko 2% 700 ml
  • Masło 20 g
  • Ser gouda 70 g

Przygotowanie zapiekanki z fasolką szparagową, kiełbasą i ziemniakami krok po kroku

Ziemniaki oraz fasolkę ugotuj.

Rozgrzej olej. Pokrój cebulę drobno, a kiełbasę w pół plastry. Usmaż na oleju.

Gdy ziemniaki i fasolka się ugotują odcedź je. Pokrój ziemniaki w pół plastry. Rozgrzej piekarnik.

Masło dodaj do niewielkiego garnka. Rozpuść i dodaj mąkę. Podsmaż chwilę i zalej częścią mleka. Cały czas mieszaj i gotuj, ma nie być grudek. Na bieżąco dodawaj mleko, by konsystencja była odpowiednia. Przypraw.

Do naczynia żaroodpornego włóż na dno połowę ziemniaków, dodaj trochę tymianku, następnie wyłóż połowę podsmażonej cebuli z kiełbasą i połowę ugotowanej fasolki. Polej połową sosu i powtórz czynności.

Na wierzch dodaj starty ser i wstaw do piekarnika.

Piecz w 200 stopniach około 50 minut.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Zapiekanka z fasolką szparagową, kiełbasą i ziemniakami

Materiały sponsorowane
Akcesoria do pieczenia, które powinny znaleźć się w każdej kuchni

Poznaj najczęściej wybierane naczynia i akcesoria do pieczenia przez nasze czytelniczki. Dzięki nim pieczenie będzie banalnie proste. Sprawdź koniecznie.

Prosty przepis na obiad na ciepło – zapiekanka z fasolką szparagową

Zapiekanka to rodzaj bardzo prostego dania. Zapiekanki są najpyszniejsze na ciepło, gdy ser żółty jest rozpuszczony i przepyszny. Możesz zrobić zapiekanki z makaronem albo z ziemniakami. Także zapiekanka bez tych dodatków będzie smaczna. Zapiekanki bez makaronów czy ziemniaków to super propozycja dla osób, które ograniczają węglowodany. Do zapiekanki konieczne jest dodanie sosu – wtedy jest kremowa i ma o wiele więcej smaku.

Zielona i żółta fasolka szparagowa nadają się do zapiekanki. Świeża to opcja najlepsza w sezonie letnim. Poza sezonem można używać także mrożonej. Pamiętaj, że czas gotowania fasolki mrożonej jest o 5 minut dłuższy niż świeżej.

Potrzebujesz więcej przepisów na smaczne potrawy takie jak smalec z fasoli, sałatka z czerwoną fasolą lub smalec z białej fasoli? Zajrzyj koniecznie i spróbuj tych znakomitych past na kanapki w formie smalcu z fasoli i smalcu z białej fasoli. Także super potrawą jest sałatka z czerwoną fasolą. Smalec z białej fasoli i smalec z fasoli to świetne i zdrowe dodatki na kanapki. Sałatkę z czerwoną fasolą można zrobić na wiele pysznych sposobów.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 98.6% czytelników artykuł okazał się być pomocny

Skomentuj
~Xyz / 29 June 2022 05:06
Żadnych przypraw?
kciuk w górę kciuk w dół ocena: 0 głosowało: 0
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto