Kaszotto z warzywami i borowikami w kremowym śmietankowo-koperkowym sosie

Opublikowano: 27.04.2021 r., 11:35 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kaszotto z warzywami i borowikami w kremowym śmietankowo-koperkowym sosie
Kaszotto z warzywami i borowikami w kremowym śmietankowo-koperkowym sosie
Kaszotto z borowikami to przepis na świetne danie. Wszystko znajduje się w bardzo kremowym sosie z dodatkiem koperku. Świetna propozycja na wegetariańskie danie.
Przygotowanie 30 min
833 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
36
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Kasza gryczana (100 g)
  • Suszone grzyby (40 g)
  • Serek topiony śmietankowy (100 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (250 g)
  • Cebula (100 g)
  • Czosnek (20 g)
  • Kapary (50 g)
  • Marchewka (45 g)
  • Masło klarowane (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, koper
Sprzęt kuchenny
garnek, duży garnek

Przepis na kaszotto z warzywami i borowikami w kremowym śmietankowo-koperkowym sosie krok po kroku

Zacznij od namoczenia grzybów. Zalej grzyby zimną wodą tak, by zostały całe przykryte i zostaw na całą noc w lodówce. Na następny dzień wodę odlej.

Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją, która jest podana na opakowaniu.

Rozgrzej w garnku masło. Dodaj na rozgrzany tłuszcz marchewkę pokrojoną w niewielką kostkę. Wsyp szczyptę soli. Podsmaż około 10 minut na małym ogniu pod przykryciem. Po tym czasie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną drobno cebulę. Duś wszystko około 3 minuty.

Gdy cebulka się zeszkli dodaj posiekane grzyby oraz kapary. Duś kolejne 10 minut.

Po tym czasie dodaj serek topiony oraz śmietankę. Dodaj także przyprawy i dużą ilość koperku. Gotuj wszystko aż powstanie kremowa konsystencja - zajmie to około 15 minut. Mieszaj często i na niewielkiej mocy palnika, by nie spalić potrawy.

Gdy serek cały się rozpuści a konsystencja będzie już kremowa oraz zredukowana do odpowiedniej konsystencji można dodać do sosu kaszę. Ugotowaną kaszę odcedź, dodaj do sosu i dokładnie wymieszaj. Dopraw jeśli jest taka potrzeba. Gotuj całą potrawę około 5 minut do połączenia smaków.

Gotową potrawę udekoruj świeżym koperkiem.

Jak oceniasz przepis na kaszotto z warzywami i borowikami w kremowym śmietankowo-koperkowym sosie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,8% osób

Więcej informacji na temat kaszotta z warzywami i borowikami w kremowym śmietankowo-koperkowym sosie

Kaszotto z borowikami to przepis na świetne danie. Wszystko znajduje się w bardzo kremowym sosie z dodatkiem koperku. Świetna propozycja na wegetariańskie danie.

Do sosu dodaj trochę serka topionego. Dodanie serka topionego sprawi, że sos nabierze najlepszej kremowej konsystencji jaką tylko można uzyskać. Borowiki możesz użyć mrożone, świeże albo suszone. Jeżeli borowiki są suszone warto je dzień wcześniej namoczyć w wodzie by były miękkie. Możesz zamiast borowików użyć innych grzybów, na przykład pieczarek.

Alergeny w kaszotcie z warzywami i borowikami w kremowym śmietankowo-koperkowym sosie

Lista alergenów dla kaszotta z warzywami i borowikami w kremowym śmietankowo-koperkowym sosie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek topiony śmietankowy
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło klarowane

Wartości odżywcze kaszotta z warzywami i borowikami w kremowym śmietankowo-koperkowym sosie

na 100g gotowej potrawy

Grzyby, wbrew panującym mitom, są bogate w składniki mineralne i witaminy. Dobry pomysł na pełnowartościowy posiłek.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
238.26
833.91
Białko (g)
5.55
19.43

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
18.51
64.77
Węglowodany przyswajalne (g)
14.77
51.69
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.74
13.08

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
16.37
57.30
Tłuszcze nasycone (g)
14.36
50.26
Tłuszcze nienasycone (g)
2.01
7.04

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
232.13
812.45
Szacunkowy indeks glikemiczny kaszotta z warzywami i borowikami w kremowym śmietankowo-koperkowym sosie 36
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kaszotta z warzywami i borowikami w kremowym śmietankowo-koperkowym sosie

Koszt składników
51.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza gryczana
100 g
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Suszone grzyby
40 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
14.00
Za 40 g
Serek topiony śmietankowy
100 g
3.80
Za 130,0 g
Liczba opakowań 1
2.92
Za 100 g
Śmietanka kremowa 30%
250 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
20 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Kapary
50 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 50 g
Marchewka
45 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Masło klarowane
10 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 10 g
Koszt składników
51.80