Walentynki: on/a oszaleje po takiej kolacji - 5 pysznych przepisów

Para siedzi obok siebie i się przytula podcas kolacji walentynkowej, w tle są rozmazane światełka, a także 5 przepisów na walentynkową kolację
Walentynkowa kolacja może wpłynąć na nastrój i skutecznie go poprawić, fot. Evgeniia
ikona podziel się
Opublikowano: 10.02.2024 r., 13:00 | Autor: Paulina Lipińska
14 lutego to szczególny dzień dla każdej pary. W Walentynki warto zaszaleć i zrobić kolację, która pobudzi zmysły. Nieważne, czy gotuje on, czy ona. Będzie pysznie i kusząco. Przedstawimy także smaczne potrawy, które cechują się dużą zawartością afrodyzjaków. Dzięki nim wieczór będzie udany.

Afrodyzjaki, które mają szczególną moc

Afrodyzjak to substancja zawarta w pożywieniu, która wpływa na zwiększenie pożądania seksualnego. Jego działanie zależy od indywidualnych cech. Efekt działania może być różny u każdego. U niektórych nic się nie stanie, a na innych dobrze zadziała.

Afrodyzjaki można znaleźć w takich produktach, jak:

  • owoce morza, zwłaszcza ostrygi oraz krewetki;
  • szparagi;
  • seler;
  • arbuz;
  • gałka muszkatołowa;
  • imbir;
  • lubczyk;
  • szafran;
  • chilli;
  • wino czerwone;
  • czekolada;
  • anyż;
  • wanilia;
  • banan;
  • lukrecja;
  • marchew;
  • awokado;
  • bazylia;
  • jajka;
  • rukola;
  • ananas;
  • miód;
  • figi;
  • migdały.

Polecamy także: Dieta na płodność - opis, przepisy, działanie, produkty, efekty

Aromatyczne ostrygi

Bardzo proste i szybkie do przygotowania są ostrygi. Należy wyjąć je z muszli i wymieszać w mieszance przypraw i sokiem z cytryny. Marynują się okolo 20 minut, a następnie umieszcza się je z powrotem w umytych muszlach.

Taka kolacja jest świetna, zwłaszcza w Walentynkowy wieczór. Wszyscy fani owoców morza będą zadowoleni z takiej opcji. To smacznego!

Zawijane w szynkę szparagi

Wykwintne danie na Walentynki, które szybko się robi? Szparagi zawijane w szynkę parmeńską. Smakują bardzo dobrze i są banalnie proste. Grillowane szparagi z szynką parmeńską to też dobra baza do na przykład sosu holenderskiego albo beszamelowego.

By dodać jeszcze więcej afrodyzjaków, posyp je odrobiną gałki muszkatołowej. Zmysły zostaną pobudzone.

Afrodyzjakalne danie z krewetkami

Tutaj jest moc afrodyzjaków. Krewetki na maśle z dodatkiem wina oraz papryczki chilli to ich doskonałe źródło. Przygotowanie krewetek na winie z maślano-czosnkowym aromatem jest bardzo szybkie i nieskomplikowane.

Do krewetek w takiej postaci najlepiej sprawdzi się przypieczona bagietka. Może być to bagietka z masłem ziołowym albo czosnkowym. Danie idealne na 14 lutego.

Jednogarnkowe danie idealne na Walentynki

Paella z owocami morza ma wszystko, czego potrzeba 14 lutego. Są tutaj owoce morza (ośmiornica, małże i krewetki), wino oraz szafran. Do tej potrawy potrzeba tylko jednego naczynia, więc dodatkowo nie ma konieczności sprzątania wielu naczyń.

Danie bardzo dobrze smakuje i jest proste do zrobienia. Ze względu na jej egzotyczność, jest to fajna odmiana od codziennych potraw. Tym bardziej jest to dobra propozycja na ten szczególny dzień.

Paella z owocami morza

Paella z owocami morza to tradycyjne danie kuchni Hiszpańskiej, jego podstawą jest ryż gotowany na bulionie z dodatkiem białego wina. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
średni
Ilość porcji
w przepisie
10
Wielkość
jednej porcji
260 g
Paella z owocami morza podana w ciemnym garnuszku. Obok niego znajdują się podłużne papryczki.

Lista składników do przygotowania paelli z owocami morza

  • Krewetki 150 g
  • małże 250 g
  • ośmiornica surowa 100 g
  • Cebula 200 g (2 duże sztuki)
  • Pomidor 150 g (1 duża sztuka)
  • Groszek zielony mrożony 150 g
  • papryka żółta 150 g (1 średnia sztuka)
  • Ryż do risotto 250 g
  • Masło klarowane 70 g
  • bulion warzywny 1000 ml (4 szklanki)
  • Wino białe wytrawne 200 ml

Przygotowanie paelli z owocami morza krok po kroku

Cebulę obierz z łupiny, pokrój w drobną kostkę i wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem podsmaż na rozgrzanym maśle.

Paprykę umyj i wyjmij z niej gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Pomidor pokrój w dużą kostkę, groszek natomiast wyjmij z zamrażarki na chwilę przed gotowaniem. Dodaj warzywa na patelnię i podsmaż 4-5 minut, dodaj ryż i smaż 2 minuty, aż stanie się przeźroczysty.

Wlej na patelnie bulion i wino oraz sos sojowy, dodaj szafran, ostrą paprykę oraz sól, wymieszaj, zagotuj i zmniejsz ogień, aby całość lekko się gotowała, przykryj pokrywka i gotuj 10 minut, nie mieszaj.

Po 10 minutach umieść na ryżu krewetki w pancerzach, oczyszczone małże oraz pokrojoną w mniejsze kawałki ośmiornicę.

Nie mieszaj, przykryj pokrywką i duś na bardzo małym ogniu przez kolejne 10-15 minut.

Zdejmij z ognia i pozostaw na 10 minut danie, posiekaj natkę pietruszki i posyp nią danie przed podaniem.

Możesz podawać z ćwiartkami cytryny.

Wyjątkowe sushi

Lubicie sushi? Zróbcie sushi burgera. To przepyszny sposób na odmienienie tego pysznego dania. Sushi burger smakuje wspaniale, a jego przygotowanie nie jest zbyt trudne. Jak przygotujesz to dla twojej ulubionej drugiej osoby, obydwoje będziecie w pełni zadowoleni.

Połączenie w sushi burgerze jest najbardziej klasyczne czyli ryż, serek śmietankowy, łosoś, wasabi, majonez, awokado i ogórek. Każdy kto nie jadł musi spróbować.

Sushi burger

Oto nowoczesny sposób na sushi! Sushi burger to takie duże sushi w panierce. Ta wersja sushi burgera jest z łososiem i awokado. Po prostu musisz tego spróbować.
W skrócie
Czas przygotowania
45 min
Poziom
trudności
średni
Ilość porcji
w przepisie
2
Wielkość
jednej porcji
452 g
Sushi burger

Lista składników do przygotowania sushi burgera

  • Ryż do sushi 50 g
  • ocet ryżowy 20 ml (4 łyżki)
  • Cukier 20 g (2 łyżki)
  • Ogórek 25 g
  • Awokado 37 g
  • majonez light 40 g
  • arkusze nori 5 g (2 sztuki)
  • serek śmietankowy 50 g
  • Łosoś wędzony 100 g
  • Jajko 1 szt.
  • Bułka tarta 50 g
  • Olej rzepakowy 500 ml
  • Wasabi 4 g
  • Sos sojowy 5 ml

Przygotowanie sushi burgera krok po kroku

Ryż przepłucz dokładnie, aż woda po płukaniu stanie się przezroczysta (trochę to może zająć).

Ryż umieść w garnku i zalej 150 ml wody. Gotuj ryż pod przykryciem 8 minut od momentu zagotowania wody.

Po ugotowaniu odstaw ryż na 10 minut pod przykryciem, by napęczniał.

Do drugiego garnka dodaj ocet ryżowy, cukier oraz łyżeczkę soli. Podgrzej aby do rozpuszczenia - nie zagotuj!

Zalewę odstaw na 2 minuty i dodaj do ryżu. Dodaj też sos sojowy. Wymieszaj.

Majonez wymieszaj z wasabi.

Na arkusz nori, na środek, wyłóż połowę ryżu (w kształcie koła o średnicy około 10 cm).

Na ryż wyłóż połowę cienkich paseczków ogórka (nie musi być obrany), połowę plasterków awokado, posmaruj połową majonezu i wyłóż połowę serka i połowę łososia.

Zmocz dłonie i zawiń burgera. Złącz ze sobą rogi arkuszów nori i dokładnie przyklep całość, by składniki nadzienia nie wydostały się poza arkusz.

Burger odłóż na bok łączeniem do dołu i przygotuj drugiego w ten sam sposób. Odstaw burgery na 5 minut.

Roztrzep jajko ze szczyptą soli.

Obtocz burgera w jajku, a następnie w bułce tartej.

Dobrze rozgrzej olej.

Smaż burgera na gorącym tłuszczu przez 1-2 minuty na złoty kolor.

Podawaj od razu po przygotowaniu.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto