Krewetki na maśle z czosnkiem

Opublikowano: 14.05.2022 r., 7:42 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krewetki na maśle z czosnkiem podane w białym naczyniu z dodatkiem grzanek.
Krewetki na maśle z czosnkiem
Krewetki na maśle z czosnkiem to doskonały pomysł na smaczną przekąskę, którą można podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu.
Przygotowanie 20 min
247 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Krewetki - mrożone, oczyszczone (500 g)
  • Wino białe wytrawne - niepełna szklanka (200 ml)
  • Czosnek (20 g)
  • Masło - ćwierć kostki (50 g)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, płatki chilli
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na krewetki na maśle z czosnkiem krok po kroku

Krewetki rozmroź.

Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki.

Na patelni rozpuść masło i przesmaż na nim pokrojony czosnek.

Na patelnię dodaj krewetki, dopraw je szczyptą soli i płatków chilli. Całość przesmaż 2-3 minuty.

Po tym czasie na patelnie wlej wino, zwiększ ogień i duś do momentu odparowania połowy wina.

Natkę pietruszki umyj i posiekaj.

Gotowe krewetki podaj posypane natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na krewetki na maśle z czosnkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,4% osób

Więcej informacji na temat krewetek na maśle z czosnkiem

Krewetki na maśle z czosnkiem to doskonały pomysł na owoce morza, które świetnie sprawdzą się podane na imprezę ze znajomymi lub rodziną. Smaczne krewetki na maśle z dodatkiem czosnku będą stanowiły również doskonały pomysł na romantyczną kolację dla dwojga. Warto jednak wspomnieć, że nie każdy lubi smak owoców morza.

Przepis na krewetki na maśle z czosnkiem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania dania potrzebujesz następujące produkty spożywcze: krewetki mrożone, wino białe wytrawne, czosnek, masło oraz natkę pietruszki. Produkty dostępne są w większości sklepów spożywczych, jednak ich cena może być dość wysoka.

Jak zrobić krewetki na maśle z czosnkiem? Krewetki rozmroź. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki. Na patelni rozpuść masło i przesmaż na nim pokrojony czosnek. Na patelnię dodaj krewetki, dopraw je szczyptą soli i płatków chilli. Całość przesmaż 2-3 minuty. Po tym czasie na patelnie wlej wino, zwiększ ogień i duś do momentu odparowania połowy wina. Natkę pietruszki umyj i posiekaj. Gotowe krewetki podaj posypane natką pietruszki.

Natka pietruszki to produkt, który bogaty jest wiele składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w niej przede wszystkim witaminę C, które spożywane w odpowiednich ilościach wzmacnia naszą odporność. Dodatkowo witamina C w połączeniu z kwasem foliowym oraz żelazem działa krwiotwórczy, może przyczyniać się dzięki temu do zmniejszenia ryzyka rozwoju anemii. W natce pietruszki znajdziemy także magnez, który posiada działanie rozkurczające. Znajdziemy w niej także beta-karoten (prekursor witaminy A), wapń, sód, fosfor, cynk, miedź, mangan, potas oraz niektóre witaminy z grupy B.

Podsumowując pyszne krewetki na maśle z czosnkiem świetnie sprawdzą się jako danie, które można podać jako obiad lub przekąskę podczas imprez rodzinnych. Będą również doskonałym wyborem na kolację dla drugiej połówki. Dobre krewetki możesz podać z dodatkiem Bagietki lub tostów. Dodatek natki pietruszki wzbogaci je między innymi w witaminę C.

Alergeny w krewetkach na maśle z czosnkiem

Lista alergenów dla krewetek na maśle z czosnkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krewetki
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

W przepisie na krewetki na maśle z czosnkiem nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • płatki chilli
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze krewetek na maśle z czosnkiem

na 100g gotowej potrawy

Krewetki na maśle z czosnkiem to doskonała propozycja na smaczny obiad lub romantyczną kolację. Wykorzystanie natki pietruszki sprawi, że danie będzie doskonałym źródłem witaminy C. Krewetki przesmażone są na maśle i duszone w winie, dlatego nie powinny być spożywane przez kobiety w ciąży i dzieci.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
123.51
247.02
Białko (g)
12.90
25.81

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
1.72
3.44
Węglowodany przyswajalne (g)
1.54
3.08
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.18
0.35

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
5.43
10.86
Tłuszcze nasycone (g)
3.61
7.21
Tłuszcze nienasycone (g)
1.82
3.65
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.53
3.06
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.29
0.59
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
114.06
228.12

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
78.84
157.67
Potas (mg)
215.05
430.10
Wapń (mg)
53.45
106.90
Fosfor (mg)
145.75
291.50
Magnez (mg)
27.00
54.00
Żelazo (mg)
0.67
1.34
Cynk (mg)
0.94
1.88
Miedź (mg)
0.26
0.52
Mangan (mg)
0.07
0.13
Brak danych dla: wino białe wytrawne.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny krewetek na maśle z czosnkiem 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania krewetek na maśle z czosnkiem

Koszt składników
96.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Krewetki
500 g
mrożone, oczyszczone
22.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
61.11
Za 500 g
Wino białe wytrawne
200 ml
niepełna szklanka
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.71
Za 200 ml
Czosnek
20 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Masło
50 g
ćwierć kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
96.00