Jajka po benedyktyńsku - 4 przepisy krok po kroku

0
5.0/5

Jajka po benedyktyńsku jest to słynna forma śniadaniowa podania jajek. Potrawa ta pochodzi z kuchni amerykańskiej. Jest to danie wysokokaloryczne, ale nieziemsko pyszne. Poniżej przedstawię jak się robi jajka po benedyktyńsku, nie tylko w wersji klasycznej, ale również poznasz przepisy w wersjach nieco zmienionych m.in. z: sosem chrzanowym, z guacamole i łososiem wędzonym oraz z serem burrata i pesto czerwonym. Wszystkie propozycje na przepisy na jajko benedyktyńskie warto spróbować, bo połączenia smaków idealnie do siebie pasują.

Jajka po benedyktyńsku
Jajka po benedyktyńsku

Jajka po benedyktyńsku w wersji tradycyjnej

Historię tej potrawy przedstawia się tak, że pewien gość hotelowy zażyczył sobie zestawu na śniadanie złożonego z chrupiącego tosta, jajek w koszulce oraz bekonu, całość miała być polana sosem holenderskim. Płynne żółtko rozpływające się na toście, chrupiący bekon oraz aromatyczny sos sprawiają, że nie raz powrócisz do tego dania. Ten przepis jest idealny na śniadanie lub kolację. Taka wersja jest dosyć wysokokaloryczna.

Jajka po benedyktyńsku w wersji tradycyjnej

Jajka po benedyktyńsku jest to słynna forma śniadaniowa podania jajek. Potrawa ta pochodzi z kuchni amerykańskiej. Jest to danie wysokokaloryczne, ale nieziemsko pyszne.
0 Wasza ocena:
4.6/5
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
2
Wielkość
jednej porcji
390 g
Jajka po benedyktyńsku w wersji tradycyjnej

Lista składników do przygotowania jajek po benedyktyńsku w wersji tradycyjnej

  • Jajko 7 szt.
  • Wino białe wytrawne 150 ml
  • Masło 45 g
  • Chleb tostowy 90 g
  • Boczek wędzony bez kości 80 g

Przygotowanie jajek po benedyktyńsku w wersji tradycyjnej krok po kroku

Najpierw zrób sos: do rondelka wlej wino. Tak długo gotuj aż się zagęści i uzyska konsystencję syropu klonowego. Rondelek ten włóż do drugiego garnka, w którym gotuje się woda. Dodaj 3 żółtka i ubijaj na parze wszystko aż powstanie puszysta masa. Na samym końcu dodaj masło. Trzeba je wymieszać aż całość będzie gładka. Dodaj pieprz i sól – według gustu.

Chleb podpiecz w tosterze, na suchej patelni, w piekarniku lub na patelni grillowej.

Boczek usmaż na patelni i zrób bekon.

W rondelku zagotuj wodę (600 ml) z octem (120 ml) i ½ łyżeczki soli. Ostrożnie wbij jajko do miseczki i z miseczki dodaj do gotującej się wody (uważaj, by nie zepsuć żółtka). Najlepiej robić po jednym, góra dwóch. Gotuj jajka 3 minuty – białko ma być ścięte, a żółtko płynne. Wyjmij z wody na łyżce cedzakowej.

Wyłóż na talerz tost, na to połóż bekon, ugotowane jajko i polej wszystko sosem. Dodaj ulubione przyprawy.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Jajka po benedyktyńsku w wersji tradycyjnej

Jajka po benedyktyńsku z sosem chrzanowym

Różnica między wersją tradycyjną jajka benedyktyńskiego a tą, o której tutaj mowa to kwestia dotycząca sosu do jajek po benedyktyńsku oraz dodatku mięsnego. Tosty benedyktyńskie można podać z szynką wieprzową zamiast bekonu, a zamiast sosu holenderskiego idealnie komponuje się tutaj sos chrzanowy. Sos robi się ekspresowo i zdecydowanie prościej niż sos holenderski.

Jajka po benedyktyńsku z sosem chrzanowym

Świetny przepis na jajka po benedyktyńsku. Zamiast sosu holenderskiego podane z sosem chrzanowym. Jest to inna wersja tego dania, jednak jest równie dobra jak wersja tradycyjna.
0 Wasza ocena:
4.6/5
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
2
Wielkość
jednej porcji
290 g
Jajka po benedyktyńsku z sosem chrzanowym

Lista składników do przygotowania jajek po benedyktyńsku z sosem chrzanowym

  • Jajko 4 szt.
  • Śmietanka kremowa 30% 50 g
  • Chrzan 30 g
  • Pieczarki 10 g
  • Chleb tostowy 90 g
  • Szynka wieprzowa 80 g
  • Bulion drobiowy 100 g

Przygotowanie jajek po benedyktyńsku z sosem chrzanowym krok po kroku

Najpierw zrób sos: do rondelka wlej bulion. Podgrzej i dodaj zimną śmietankę rozrobioną ze skrobią oraz chrzan. Dopraw do smaku solą i gotuj aż sos zgęstnieje.

Chleb upiecz w piekarniku.

Szynkę usmaż na maśle klarowanym.

Do rondelka wlej wodę (500 ml) i dodaj ocet (100 ml) wraz z ¼ łyżeczki soli. Zamieszaj wodę w rondelku jak zacznie wrzeć tworząc wir. Wbij bardzo ostrożnie jajko i gotuj maksymalnie 4 minuty.

Na talerzu połóż pieczywo, dodaj zarumienioną szynkę, jajko i na końcu udekoruj sososem. Posyp wszystko świeżym szczypiorkiem i przypraw pieprzem

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Jajka po benedyktyńsku z sosem chrzanowym

Jajko po benedyktyńsku z guacamole i łososiem

Lżejsza wersja tosta benedyktyńskiego. Awokado i łosoś to źródło cennych kwasów omega-3. Taka wersja świetnie sprawdzi się jako zdrowszy zamiennik dla boczku, w którym królują kwasy nasycone, zalecane w diecie w jak najmniejszej ilości. Awokado i łosoś razem w parze tworzą najpyszniejszą kompozycję smaku i aromatu, dodatkowo wywierając bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Łososia wędzonego można jak najbardziej zastąpić inną rybą wędzoną na przykład pstrągiem wędzonym.

Jajka po benedyktyńsku z guacamole i łososiem

Przepyszne połączenie z jajkiem w koszulce - jajka po benedyktyńsku z guacamole i z łososiem wędzonym. Jest to bardzo dobre i zdrowe połączenie. Danie bogate z prozdrowotne kwasy omega-3. Koniecznie spróbuj.
0 Wasza ocena:
4.7/5
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
2
Wielkość
jednej porcji
270 g
Jajka po benedyktyńsku z guacamole i łososiem

Lista składników do przygotowania jajek po benedyktyńsku z guacamole i łososiem

  • Jajko 4 szt.
  • Chleb tostowy 90 g
  • Awokado 140 g (1 sztuka)
  • Łosoś wędzony 100 g

Przygotowanie jajek po benedyktyńsku z guacamole i łososiem krok po kroku

Chleb zgrilluj na patelni grillowej.

Zagotuj wodę (450 ml) z dodatkiem szczypty soli i octu (90 ml).Gdy woda zacznie wrzeć zmniejsz moc palnika, wbij jajko i ugotuj aż białko będzie ścięte, ale żółtko płynne (około 3 minuty).

Awokado wyłóż do miski. Dodaj sok z cytryny, posiekane liście kolendry, sól, pieprz i wszystko wymieszaj widelcem na papkę.

Na chleb wyłóż guacamole. Nałóż na guacamole poszarpane kawałki łososia i na wierzch jajko. Posyp całość szczypiorkiem i pieprzem.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Jajka po benedyktyńsku z guacamole i łososiem

Jajko po benedyktyńsku z serem burrata oraz pesto czerwonym

Kolejna propozycja przepisu na tosty benedyktyńskie jest bardzo aromatyczna, co zawdzięcza się przepysznemu pesto z suszonych pomidorów. Pesto czerwone bez problemu można kupić w sklepie, ale równie dobrze można zrobić swoje pesto. Ser burrata jest przepyszny, dlatego dodając go do dania nadajemy mu cudownie kremową konsystencję. Polanie całego posiłku olejem lnianym dopełnia całość nadając niesamowity lekko orzechowy posmak. By dodać troszkę ostrości posyp wszystko chilli w proszku. Koniecznie musisz spróbować tego smaku! Jeśli zaserwujesz taki przysmak ukochanej osobie, która lubi takie połączenia to gwarantuję, że zje ze smakiem, a i być może poprosi o dokładkę.

Jajko po benedyktynsku z serem burrata oraz pesto

Kolejna propozycja przepisu na tosty benedyktyńskie jest bardzo aromatyczne, co zawdzięcza się przepysznemu pesto z suszonych pomidorów. Koniecznie musisz spróbować tego smaku!
0 Wasza ocena:
4.5/5
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
2
Wielkość
jednej porcji
280 g
Jajko po benedyktynsku z serem burrata oraz pesto

Lista składników do przygotowania jajka po benedyktynsku z serem burrata oraz pesto

  • Jajko 4 szt.
  • Bułka pszenna 120 g (4 kromki)
  • Masło 15 g
  • Olej lniany 0 ml (10)
  • Pesto czerwone 80 g
  • Ser burrata 50 g

Przygotowanie jajka po benedyktynsku z serem burrata oraz pesto krok po kroku

Bułkę przekrój na pół, posmaruj masłem i upiecz w tosterze.

Na gorącą wodę (700 ml) z octem (150 ml) i ½ łyżeczki soli wbij ostrożnie jajko (dobrze jest najpierw jajko wbić do miseczki, a później z miseczki przelać do garnka). Jajko powinno mieć płynne żółtko i ścięte białko, gotuj około 4 minuty.

Pesto czerwonym posmaruj bułki.

Ser burrata pokrój i wyłóż na pesto. Na końcu dodaj ugotowane jajko. Polej całość olejem. Posyp solą i pieprzem oraz suszonym chilli.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Jajko po benedyktynsku z serem burrata oraz pesto

Pomimo, że nazwa potrawy z pozoru nawiązuje do zakonu benedyktynów historia tego dania nijak się do niego ma, ponieważ powstanie jej zawdzięcza się jednemu z gości hotelowych. Okazuje się, że takie połączenie smaków jak: tost z masłem, bekon, jajko w koszulce z dodatkiem sosu holenderskiego zostało wymyślone przez osobę, która zażyczyła sobie taki zestaw na śniadanie w pewnym hotelu mieszczącym się w Nowym Jorku – był to rok 1984.

Jajko w koszulce ma również inne określenie jakim jest jajko poszetowe. Obecnie pomysłów na skomponowanie podobnego dania jest o wiele więcej niż ta tradycyjna wersja. Można używać z różnym serami, pastami lub dodatkami mięsnymi. Jajko w koszulce można podawać nie tylko z tostami, ale w różnych wersjach potraw, np. wraz z sałatką. Przeważnie potrawę tę serwuje się na śniadanie, jednak świetnie pasuje też na kolację.

Materiały sponsorowane
Jakie garnki wybrać?

Szukasz najlepszego kompletu garnków w przystępnej cenie? Dobrze trafiłaś! Sprawdź najczęściej wybierane komplety przez internautów.

Co ciekawe istnieją dwa rodzaje przygotowania takiego jajka w koszulce. Pierwszy sposób polega na wbiciu całego jajka wraz z białkiem płynnym, drugi zaś – bez białka płynnego. Jajko w koszulce powstaje poprzez gotowanie jajka w gorącej, ale nie wrzącej wodzie z dodatkiem octu oraz soli. By przygotować jajko w koszulce bez octu wystarczy zamienić ocet na sok z cytryny. Sok z cytryny lub ocet powoduje, że białko jest bardziej zbite. Jeśli gotowałbyś wodę bez octu lub bez soku z cytryny białko mogłoby nie ściąć się dobrze i mogłoby się „rozlać”. Przed wbiciem jajka do wody mieszaj energicznie wodę w rondelku po to by powstał wir. Warto w tym momencie obniżyć moc palnika na minimum, by woda nie wrzała. W taki wir powoli wlewa się jajko, najlepiej z miseczki, by nie uszkodzić żółtka. Można również wbić jajko bezpośrednio ze skorupki. Wir sprawia, że białko otula i otacza żółtko tworząc ładną kompozycję. Bez tworzenia wiru ugotowanie jajka w taki sposób również jest możliwe, ale jest szansa na to, ze białko nie przylegnie tak dobrze do żółtka. Taki sposób przyrządzenia jajka sprawia, że jajko szybciej jest gotowe do zjedzenia, jesteśmy w stanie lepiej kontrolować stopień zagotowania jajka.

Inną metodą na zrobienie jajka w koszulce jest odcedzenie części płynnej białka na sitku. Na sitko wbijasz jajko, czekasz aż białko rzadsze przepłynie przez oczka i zostaje białko gęste. Takie jajko wyłóż do miseczki i z miseczki wlej w wir – dalej postępuj tak jak w wersji pierwszej. Taki sposób sprawia, że efekt wizualny jest lepszy. Białko jest niemalże całkowicie okrągłe a nie rozpływa się na wszystkie strony.

To, ile gotować jajka po benedyktyńsku jest dosyć ściśle określone. Odpowiedni czas gotowania jajka idealnego czyli takiego, które ma białko ścięte, ale żółtko idealnie płynne i gęste wynosi od 3 do 4 minut.

Ugotowanie jajka w koszulce nie jest takie proste, aczkolwiek nie oznacza to, jest to zadanie nie do wykonania. Pierwszy raz może być trudniejszy, ale praktyka czyni mistrza. Warto też jajko gotować już po przygotowaniu reszty składników po to, by podczas gotowania jajko przypilnować i by nie gotowało się za długo. Istnieje wtedy szansa, że żółtko będzie ugotowane na twardo.

Przepis na sos chrzanowy do jajek po benedyktyńsku jest prosty. Oryginalnie do tostów benedyktyńskich podaje się sos holenderski, jednakże świetnie pasować będzie sos chrzanowy. Sos holenderski wymaga nieco więcej pracy, ale jest równie pyszny i warto zrobić. Sos do jajek po benedyktyńsku można zamienić na inne dodatki. Nie bój się eksperymentować.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 100.0% czytelników artykuł okazał się być pomocny
Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto