Placki ziemniaczane po węgiersku - 2 zaskakujące receptury

Tradycyjne placki ziemniaczane po węgiersku
Placki ziemniaczane po węgiersku krok po kroku, czyli najlepsze i sprawdzone przepisy oraz sposób przygotowania
ikona podziel się
Opublikowano: 01.12.2023 r., 4:00 | Autor: Paulina Lipińska

Placki ziemniaczane to zawsze ciekawy pomysł na obiad. Jednak placki ziemniaczane po węgiersku to już jest coś. Obiad sycący i pełny smaku. Placek ziemniaczany z sosem węgierskim zrobić możesz w półtorej godziny – nie jest to więc danie ekspresowe. Zapewniam jednak, że naprawdę bardzo smaczne. Polecam przepis na tradycyjny placek ziemniaczany w sosie gulaszowym. Jako odmiana fajnym pomysłem jest także placek ziemniaczany po cygańsku z serem żółtym.

Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu najpopularniejsze przepisy.

Tradycyjne placki ziemniaczane po węgiersku

Tradycyjny przepis na chrupiące placki ziemniaczane z sosem węgierskim. Placki ziemniaczane węgierskie są super propozycją na pyszny, sycący obiad. Te placki ziemniaczane nazywane są inaczej plackami ziemniaczanymi po cygańsku. Smaczne, złociste placki ziemniaczane oraz gulasz to połączenie znakomite. Oryginalny przepis kulinarny na placki ziemniaczane po węgiersku jest dosyć czasochłonny, ale smakiem wynagradza wszystko. Danie podawaj tylko i wyłącznie na gorąco, można serwować z dodatkiem śmietany.

Tradycyjne placki ziemniaczane po węgiersku

Tradycyjny przepis na chrupiące placki ziemniaczane z sosem węgierskim. Placki ziemniaczane węgierskie są super propozycją na pyszny, sycący obiad.
W skrócie
Czas przygotowania
100 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
4
Wielkość
jednej porcji
455 g
Placki ziemniaczane po węgiersku danie

Lista składników do przygotowania tradycyjnych placków ziemniaczanych po węgiersku

  • Karkówka wieprzowa 500 g
  • Pieczarki 100 g
  • papryka żółta 70 g
  • Papryka zielona 70 g
  • Cebula 200 g
  • Mąka pszenna typ 500 30 g (3 łyżki)
  • Koncentrat pomidorowy 15 g (1 łyżka)
  • Olej rzepakowy 40 ml
  • Ziemniaki późne 750 g
  • Jajko 1 szt.

Przygotowanie tradycyjnych placków ziemniaczanych po węgiersku krok po kroku

Na początek należy zacząć od sosu gulaszowego.

Na patelnię dodaj 10 g oleju. Pokrój pieczarki w plasterki i podsmaż je kilka minut. Następnie zdejmij je z patelni.

Mięso pokrój w niezbyt dużą kostkę. W 20 g mąki (około) umieść karkówkę i obtocz mięso.

Na patelnię po pieczarkach dodaj kolejne 10 g oleju. Podsmaż na nim mięso przez około kilka minut. Podsmażoną karkówkę dodaj do dużego garnka.

Po raz kolejny na patelni po karkówce przysmaż 100 g cebuli pokrojonej w kostkę oraz 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Gdy cebulka będzie zeszklona dodaj ją do pieczarek.

Karkówkę zalej około 500 ml domowego bulionu bądź wody. Dodaj 2 ziela angielskie i 2 liście laurowe. Gotuj całość około 40 minut, może być pod przykryciem.

W tym czasie papryki pokrój w kostkę. Po upływie tego czasu do karkówki dodaj pokrojone papryki, podsmażoną cebulę oraz pieczarki, koncentrat pomidorowy, paprykę ostrą i słodką oraz sól i pieprz. Gotuj około 60 minut - do miękkości mięsa.

Czas na placki ziemniaczane. Obrane i umyte ziemniaki zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Odciśnij nadmiar wody. Dodaj do ziemniaków pokrojoną drobno cebulę i posiekany ząbek czosnku. Dodaj też 10 g mąki, jajko, sól i pieprz. Wymieszaj.

Na patelni rozgrzej resztę oleju i smaż na rozgrzanym tłuszczu duże, okrągłe placki.

Podawaj placki z sosem: na połowie placka wyłóż sos, przykryj go drugą połową placka. Posyp natką pietruszki. Podawać można ze śmietaną.

Placki ziemniaczane po węgiersku z serem żółtym

Placki ziemniaczane po cygańsku to nieco odmieniona wersja tradycyjnego przepisu na sos gulaszowy. Całość jest zaserwowana z serem żółtym – coś pysznego. Sos jest podobny do oryginalnego przepisu, ale zawiera dodatkowy składnik – ogórka kiszonego. Taki dodatek do sosu gulaszowego wspaniale smakuje w połączeniu z plackami ziemniaczanymi. Przepis ten robi się dosyć długo. Nie jest to jednak czas stracony. Pomysł na obiad jest smaczny, sycący i godny polecenia. Warto podawać placki ziemniaczane po węgiersku ze śmietaną.

Placki ziemniaczane po węgiersku z serem żółtym

Placki ziemniaczane po cygańsku to nieco odmieniona wersja tradycyjnego przepisu na sos gulaszowy. Całość jest zaserwowana z serem żółtym – coś pysznego.
W skrócie
Czas przygotowania
100 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
4
Wielkość
jednej porcji
415 g
Placki ziemniaczane z serem żółtym

Lista składników do przygotowania placków ziemniaczanych po węgiersku z serem żółtym

  • Ziemniaki późne 500 g
  • Cebula 150 g
  • Jajko 1 szt.
  • Mąka pszenna typ 500 20 g
  • Łopatka wieprzowa 500 g
  • papryka żółta 100 g
  • Pieczarki 100 g
  • Ogórki kiszone 100 g
  • Koncentrat pomidorowy 50 g
  • Ser gouda 50 g
  • Olej rzepakowy 40 ml

Przygotowanie placków ziemniaczanych po węgiersku z serem żółtym krok po kroku

Gulasz: mięso pokrój w niewielkie kawałki. Następnie podsmaż je kilka minut na 10 g oleju, aż będzie zarumienione. Dodaj szklankę domowego bulionu albo wody i gotuj około godzinę - mięso ma być miękkie.

Pokrój ogórki kiszone w ćwiartki, 100 g cebuli w kostkę, paprykę w kostkę a pieczarki w pasterki. Gdy mięso będzie miękkie dodaj do niego warzywa razem z przeciśniętym ząbkiem czosnku, koncentratem oraz przyprawami. Gotuj około 25 minut.

Placki ziemniaczane: obierz i umyj ziemniaki. Zetrzyj je na tarce na puree. Dodaj do ziemniaków posiekaną resztę cebuli, jajko, mąkę, sól i pieprz. Wymieszaj i ewentualnie odciśnij nadmiar wody.

Rozgrzej resztę oleju na patelni i smaż spore, okrągłe placki.

Wyłóż na talerz placek, na połowie ułóż sos, posyp serem i przykryj drugą połową placka. Można podawać ze śmietaną.

Placki ziemniaczane po węgiersku, po zbójnicku czy po cygańsku? Jak wygląda placek węgierski?

Placki ziemniaczane po węgiersku, pomimo nazwy, nie pochodzą z Węgier. Przepisy kulinarne na placki ziemniaczane węgierskie wywodzą się z polskiej kuchni. Dokładniej rzecz biorąc, chrupiące placki ziemniaczane zasłynęły w kuchni podhalańskiej. Placki ziemniaczane po węgiersku inaczej nazywane są plackami po zbójnicku lub po cygańsku.

Placek ziemniaczany z sosem węgierskim to duży, okrągły placek ziemniaczany. Na połowę nakłada się sos węgierski, a drugą połowę placka składa się na wierzch. Oryginalnie danie wyglądem przypomina omlet. Placek ziemniaczany w sosie węgierskim można także podawać w inny sposób, na przykład warstwowo: placek, sos, placek.

Przepisy kulinarne na placki ziemniaczane są różne, ale składają się z podobnych składników. Zazwyczaj wystarczy dodać do nich ziemniaki, cebulę i przyprawy. Często jednak wzbogaca się przepisy o jajko, mąkę albo śmietanę.

Przepisy na gulasz są również bardzo podobne, różni je zazwyczaj sposób wykonania. Tradycyjny gulasz składa się przede wszystkim z mięsa. Najlepsze mięsa to karkówka, łopatka, schab, mięso gulaszowe. Możesz także użyć każdego innego mięsa. Poza mięsem ogromną rolę grają warzywa. Podstawa to cebula, papryka, pieczarki. By całość miała pomidorowy smak, dodaje się koncentrat pomidorowy, przecier pomidorowy albo pomidory z puszki. Przyprawy również są ważne. Dodaje się przeważnie sól, pieprz, paprykę słodką, wędzoną albo chilli, majeranek, ziele angielskie i liść laurowy. Niektórzy do gulaszu dodają mąkę. Mąka ma nadać gęstą konsystencję. Można tego uniknąć i sos zrobić bez mąki. Wtedy warto nie dodawać zbyt dużej ilości wody albo bulionu. Można też dłużej gotować sos, a wtedy sam się zredukuje.

Jest to danie, które smakuje tylko i wyłącznie podawane na gorąco. Polecam do potrawy dodać nieco śmietany na wierzch – będzie pysznie. Sprawdź także ten artykuł z polecanymi przepisami na placki ziemniaczane.

Jak zrobić pyszne chrupiące placki ziemniaczane?

Placki ziemniaczane wymagają odpowiedniego przygotowania. Jeżeli zależy Ci na chrupkości placków ziemniaczanych, zapamiętaj parę rzeczy. Zrobienie chrupiących placków ziemniaczanych powinno zacząć się od tego, na jakiej temperaturze oleju smaży się placki. Najlepszą temperaturą oleju do smażenia placków ziemniaczanych jest temperatura od 170 do 200 stopni Celsjusza. Temperatura poniżej 170 stopni Celsjusza jest zagrożona tym, że placki będą zbyt tłuste i bardzo nasiąknięte tłuszczem. Z kolei temperatura powyżej 200 stopni Celsjusza to ryzyko surowego placka wewnątrz, a przypalonego na zewnątrz. Placki ziemniaczane po smażeniu warto wykładać na talerz, na którym znajduje się ręcznik papierowy. W ten sposób można pozbyć się nadmiernej ilości tłuszczu. Smażenie na bardzo niskiej mocy palnika nie jest dobrym pomysłem. Tak samo przykrywanie patelni podczas smażenia przykrywką. Przez to placki nie będą chrupiące, a zrobią się gumowate.

Jeżeli nie chcesz dodawać do placków ziemniaczanych mąki, nie trzeba tego robić. Jednym ze sposobów na robienie placków jest ich odcedzenie na sicie, które jest umieszczone na misce. Gdy woda z ziemniaków jest odciskana, na dnie miski osadza się skrobia, którą później miesza się z ziemniakami. Ciasto staje się bardziej zwarte i dzięki temu nie wymaga dodawania mąki.

Polecam zrobić chrupiące placki ziemniaczane, które zawsze będą dobrze smakowały – same czy też z pysznymi dodatkami. Jeżeli szukasz przepisów kulinarnych na placki ziemniaczane i nie wiesz, jak je zrobić, to zapraszam do artykułu. Poznasz dzięki niemu różne sposoby na przygotowanie chrupiących placków ziemniaczanych: tradycyjnych, odchudzonych lub bez jajka i bez mąki. Dla każdego coś się znajdzie.

ikona podziel się Przekaż dalej
Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto