Wytrawne naleśniki jako pyszny obiad - 5 propozycji

4 wytrawne naleśniki zwinięte w rulon ułożone na sobie, a także 5 przepisów na naleśniki na słono
Naleśniki wytrawne są pyszną odmianą dla słodkiej wersji, fot. mech
ikona podziel się
Opublikowano: 12.02.2024 r., 13:00 | Autor: Paulina Lipińska
Wytrawne naleśniki są świetną opcją na obiad. Można je przygotować w wielu wersjach. Są fajnym daniem, które będzie odpowiednie dla wszystkich członków rodziny. Sprawdź, które przepisy na słone naleśniki są najlepsze. Które już jadłaś/eś, a które są dla ciebie całkowicie nieznane?

Szpinak i feta

Proste, wegetariańskie naleśniki ze szpinakiem i serem feta są pyszne. To fajna propozycja dla tych, którzy nie jedzą mięsa. Świetnie sprawdzą się na obiad w piątek albo podczas Wielkiego Postu, gdzie nie zaleca się jedzenia mięsa. Może być łatwo i smacznie.

Jeżeli jesteś na diecie bogatoresztkowej, zamiast mąki pszennej o typie 550, wykorzystaj mąkę z pełnego ziarna, na przykład orkiszową o typie 2000. Dostarczysz dużo błonnika, który jest ci potrzebny.

Patelnie i akcesoria do smażenia naleśników - sprawdź ceny

Ruskie, ale nie pierogi

Takie naleśniki z farszem ruskim to super alternatywa dla pierogów ruskich. By uniknąć przygotowywania ciasta na pierogi i lepienia, zrób farsz i nadziej nim naleśniki. To szybsze i prostsze.

To jest również pyszna propozycja na danie bez mięsa. Dla wegetarian taka opcja na pewno będzie fajnym pomysłem. Taki obiad zje każdy!

Klasycznie - szynka z serem

Pyszna szynka i ciągnący się ser - brzmi fantastycznie. Naleśniki z szynką i serem są doskonałe na obiad. Przepis łączy podstawowe i bardzo smaczne produkty, które dają pewniaka. Danie te zjedzą wszyscy z wielką chęcią.

Naleśniki z szynką i serem najlepsze są oczywiście na ciepło, więc zjedz je od razu po usmażeniu. O to nie trzeba się martwić, bo schodzą w oka mgnieniu.

Naleśniki z szynką i serem

Naleśniki z szynką i serem to idealne danie na słono. Te naleśniki mogą być podawane także na ostro. Sprawdź, jak wygląda przepis na naleśniki z szynką i serem!
W skrócie
Czas przygotowania
55 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
4
Wielkość
jednej porcji
180 g
Ilustracja do ptrzepisu: naleśniki z szynką i serem

Lista składników do przygotowania naleśników z szynką i serem

  • Olej rzepakowy 30 ml (3 łyżki)
  • Jajko 1 szt. (1 jajko rozmiar M)
  • Mleko 2% 115 ml (1/2 szklanki mleka)
  • Masło klarowane 30 g (2 łyżki)
  • Mąka pszenna typ 500 100 g (3/4 szklanki)
  • Sól 3 g (1/2 łyżeczki)
  • Szynka wieprzowa 160 g (W kostce)
  • Ser edamski 160 g (W kostce)
  • Szczypiorek 30 g (6 łyżeczek)

Przygotowanie naleśników z szynką i serem krok po kroku

Szczypiorek opłucz i dobrze poszatkuj.

W misce połącz olej, sól, jajka, mleko i 1/2 szklanki wody. Wstępnie wymieszaj składniki. Następnie dodaj przesianą przez sitko mąkę. Zmiksuj całość na jednolitą masę za pomocą miksera. Na koniec dodaj szczypiorek i wymieszaj. Odstaw masę na 10 min.

Ser żółty zetrzyj na dużych oczkach.

Szynkę pokrój w drobną kostkę.

Patelnię wysmaruj 1 łyżką masła. Naleśniki smaż z obu stron na średniej mocy kuchenki. Z podanych proporcji powinno wyjść ok. 8 naleśników.

Na naleśniku umieść starty ser żółty i dołóż szynkę, a następnie zawiń według własnego uznania.

Patelnie wysmaruj drugą łyżką masła. Gdy patelnia się rozgrzeje, przypiecz na niej naleśniki z obu stron, aby ser roztopił się i połączył z szynką.

Meksykański styl, a do tego sos czosnkowy

Treściwe i pyszne danie - naleśniki po meksykańsku z dodatkiem sosu czosnkowego. Całość świetnie się ze sobą komponuje. Obiad taki jest sycący i na pewno będzie dobrym pomysłem na odmienienie dotychczasowych propozycji.

Jeśli lubisz kuchnię meksykańską, naleśniki z takim farszem na pewno zapamiętasz na długo. Chętnie będziesz do nich wracać, bo naprawdę warto.

Naleśniki po meksykańsku z sosem czosnkowym

Przygotowanie naleśników po meksykańsku z sosem czosnkowym zajmie tylko chwilę. Następnie na Twoim stole pojawi się pyszne, aromatyczne i sycące danie.
W skrócie
Czas przygotowania
40 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
10
Wielkość
jednej porcji
190 g
Ilustracja do ptrzepisu: Naleśniki po meksykańsku z sosem czosnkowym

Lista składników do przygotowania naleśników po meksykańsku z sosem czosnkowym

  • Mąka pszenna typ 500 130 g (1 szklanka)
  • Jajko 2 szt.
  • Mleko 2% 240 ml (1 szklanka)
  • Woda gazowana 180 ml (3/4 szklanki)
  • Olej rzepakowy 30 ml (3 łyżki)
  • Mięso mielone wołowe 450 g
  • Kukurydza konserwowa 200 g
  • Fasola czerwona 200 g
  • Przecier pomidorowy z solą 240 g (1 szklanka)
  • Jogurt naturalny 70 ml (7 łyżek)
  • Majonez 10 g (1 łyżka)
  • Ketchup 10 g (1 łyżka)
  • Czosnek 21 g (3 ząbki)
  • Cebula 90 g (1 sztuka)

Przygotowanie naleśników po meksykańsku z sosem czosnkowym krok po kroku

Do zaparzacza do herbaty wsyp łyżeczkę oregano i ziół prowansalskich. Włóż do kubka i zalej wrzątkiem na około minutę.

Do miseczki wlej jogurt, dodaj majonez, ketchup i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj odsączone przyprawy i pół łyżeczki soli. Dokładnie wymieszaj i odstaw.

Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj jajka, mleko, wodę gazowaną, dwie łyżki oleju i szczyptę soli. Wymieszaj mikserem i odstaw na 20 minut, aż ciasto lekko zgęstnieje.

Cebulę pokrój w kostkę. Na sitku odsącz kukurydzę i czerwoną fasolę. Z papryczki chilli usuń nasiona i pokrój w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Podsmaż na nim cebulę, aż zmięknie. Następnie dodaj mięso mielone i smaż, aż straci różowy kolor.

Dodaj przecier pomidorowy, chilli i przyprawy: łyżeczkę słodkiej papryki, bazylii, pieprzu ziołowego i szczyptę soli.

Dokładnie wymieszaj i dodaj fasolę z kukurydzą. Przykryj pokrywką i gotuj razem na małym ogniu. Od czasu do czasu zamieszaj.

W tym czasie rozgrzej patelnie do naleśników. Wlewaj na nią po 3/4 łyżki wazowej ciasta i smaż z obu stron.

Gdy naleśniki są już gotowe, wyłóż na każdy z nich sos i złóż w trójkąty.

Ułóż naleśniki na talerz i polej je sosem czosnkowym.

Smacznego!

Coś ekstra - naleśniki z grzybami

Tych naleśników z kurkami nikt nie odmówi. Są znakomite. Świetne na obiad bez mięsa. Zrób je na przykład w piątek - będą idealne. Naleśniki z kurkami są dodatkowo zapiekane w piekarniku, a dodatek sera sprawia, że mają świetny smak.

Nie czekaj i zrób naleśniki z kurkami. Ten przepis jest prosty, ale potrzeba trochę czasu. Nie wahaj się, bo będziesz wniebowzięta/y.

Naleśniki z kurkami

Naleśniki z kurkami to pyszne danie pozwalające wykorzystać sezon na grzyby jakimi są kurki. Naleśniki świetnie sprawdzą się podane na obiad dla całej rodziny.
W skrócie
Czas przygotowania
15 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
8
Wielkość
jednej porcji
320 g
Ilustracja do ptrzepisu: naleśniki z kurkami

Lista składników do przygotowania naleśników z kurkami

  • kurki świeże 500 g
  • Koperek ogrodowy świeży 30 g
  • Natka pietruszki 30 g
  • Jajko 4 szt.
  • Mleko 3,2% 700 ml (3 niepełne szklanki)
  • Mąka pszenna typ 500 300 g (1,5 szklanki)
  • Masło 100 g (pół kostki)
  • Masło klarowane 50 g
  • Cukier 10 g (1 łyżka stołowa)
  • Ser Mozzarella 200 g
  • Ser parmezan 100 g
  • Śmietanka kremowa 30% 300 g

Przygotowanie naleśników z kurkami krok po kroku

Do miski wbij jajka, dodaj mleko i zmiksuj, dodaj mąkę i roztopione masło, dodaj łyżeczkę cukru i odrobiną soli i zmiksuj, aż uzyskasz gładką masę.

Z masy usmaż naleśniki na rozgrzanej patelni do naleśników.

Obraną i pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij na rozgrzanym maśle klarowanym.

Kurki oczyść dokładnie z piasku, jeśli są duże możesz pokroić je w mniejsze kawałki.

Oczyszczone kurki dodaj na patelnie i duś 10 minut.

Następnie całość dopraw sola, pieprzem, wlej śmietanę i gotuj, aż sos zgęstnieje.

Posiekaj koper i natkę pietruszki i dodaj do sosu.

Naleśniki faszeruj sosem i składaj na trójkąty.

Gotowe naleśniki przełóż do ceramicznego naczynia do zapiekania, na wierzch wyłóż mozzarellę i zetrzyj parmezan.

Zapiecz w piekarniku rozgrzanego do 180 stopni C z włączona funkcją grilla.

Gotowe naleśniki podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto