Opublikowano: 09.01.2024 r., 13:00
|
Autor:
Paulina Lipińska
Pytasz "starego": „Ej, stary, co na obiad?” i słyszysz wiecznie: „Nie wiem”, „Cokolwiek”, „Obojętne”? Przychodzimy z podpowiedziami na najlepsze propozycje na obiad dla "starego". Każdy mąż będzie zadowolony. Znajdziesz tu między innymi: kotleta schabowego, pieczoną karkówkę kebabową, soczystego steka z polędwicy wołowej oraz kotlety mielone a’la Mamusia.
Kotlet schabowy to polski klasyk, który zna każdy. Niedzielny obiad kojarzy się właśnie z kotletem schabowym - ogromnym i smażonym na dużej ilości tłuszczu. Właśnie taki obraz kotleta schabowego jest idealny dla "starego". Koniecznie namocz go w mleku i cebuli - nie pożałujesz.
Kotleta schabowego robi się ze schabu wieprzowego, który należy dobrze rozbić tłuczkiem do mięsa. Marynuj mięso, a następnie osusz je. Kolejnym krokiem jest panierowanie mięsa w mące (opcjonalnie), następnie jajku z solą i obtoczenie w bułce tartej. Na gorącym oleju (dla "starego" jeszcze lepiej - na smalcu) smaży się kotlety na złocisty, piękny kolor.
Kotlet schabowy z czym? Oczywiście z tłuczonymi ziemniakami z dodatkiem masła i koperku oraz ulubiona surówka bądź sałatka - na przykład mizeria czy sałata ze śmietaną.
No i taki obiad stary zje z przyjemnością ;)
Twój stary lubi karkówkę, ale tradycyjne przepisy się znudziły? Twojemu mężowi na pewno posmakuje ta wersja karkówki z piekarnika. Zacznij dzień wcześniej, by zdążyła się zamarynować. To ważne, ponieważ mięso marynuje się w marynacie, dzięki czemu będzie smaczniejsze i bardziej miękkie.
Plastry mięsa umieszcza się w mieszance z ketchupu, majonezu oraz musztardy i wykłada razem z cebulą w naczyniu żaroodpornym. Zamarynuj, a następnie upiecz.
Do takiej karkówki świetnie pasowałyby pieczone ziemniaki oraz warzywna surówka. Genialny zestaw obiadowy dla "starego" gotowy. Mniam!
Obiad bez mięsa to nie obiad? Twój stary z pewnością podziękuje Ci za ten stek z polędwicy wołowej. Stek jest to mięso (najczęściej wołowe) smażone na tłuszczu. Jest sześć stopni wysmażenia mięsa: bardzo krwisty, krwisty, średnio krwisty, średnio wysmażony, dobrze wysmażony i wysmażony. Który stopień wybiera Twój mąż?
By zrobić stek z polędwicy wołowej należy przed smażeniem mięso ocieplić. Kawałek mięsa smażyć należy na maśle (bądź innym tłuszczu) przez określony czas. Do smaku dodaje się różnego rodzaju przyprawy i dodatki. Czas smażenia zależy od tego, jaki stopień wysmażenia życzy sobie Twój stary.
Po smażeniu odstawia się mięso na 10 minut i można podawać. Z czym? Może frytki lub ziemniaki? Do tego koniecznie jakieś warzywa w formie surówki.
Każdy wie, że Mamusia robi najlepsze jedzenie. Zrób staremu kotlety mielone, takie tradycyjne, jakie pamięta ze swojego domu. To kolejny tradycyjny, polski obiad. Są bardzo pyszne, a zrobienie ich jest łatwe i szybkie. Jest bardzo dużo różnych przepisów, więc wariacji na ich temat jest dużo.
Najprostsze kotlety mielone robi się z mięsa mielonego, jajka, bułki tartej, cebuli i przypraw. Niektórzy do kotletów mielonych dodają czerstwą bułkę, którą moczy się w wodzie albo mleku. Masę dobrze się wyrabia, a następnie robi z niej okrągłe, lekko spłaszczone kotlety. Kolejnym krokiem jest obtoczenie ich w bułce tartej i smażenie na oleju.
Największy dylemat: co wybiera Twój mąż do mielonych? Buraczki czy mizerię? Trudny wybór, wiemy doskonale.