Przepis na zupę mleczną z kluskami krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Do miski wbij jajka i wrzuć mąkę. Całość dokładnie wymieszaj.

Masę przełóż do rękawa do pieczenia z dziurą na jednym z krańców.

Mleko wlej do rondelka i podgrzewaj.

Powoli wyciskaj z rękawa masę wprost do gotującego się mleka.

Powstałe kluski gotuj 2 min od wypłynięcia.

Często zadawane pytania

Zupa mleczna z kluskami podana w miseczce.
zupa mleczna z kluskami
Koszt przygotowania dania
4.21 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
232 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
87

Zupa mleczna z kluskami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zupie mlecznej z kluskami

Zupa mleczna z kluskami to danie, które na pewno każdy zna z dzieciństwa. To wspaniała opcja na bardzo odżywcze śniadanie dla całej rodziny. Jest proste i szybkie.

Przepis na zupę mleczną z kluskami to dokonała opcja dla wszystkich miłośników prostych, ale smacznych dań. Do jej przygotowania nie potrzeba zbyt dużo wysiłku, czy specjalnego talentu kulinarnego. Kluseczki w zupie są niezwykle delikatne. To dobry wybór zwłaszcza na śniadanie, gdyż dostarcza sporo energii. Zupa mleczna z kluskami jest niezwykle pyszna, przygotowuje się ją na słodko. W dodatku to potrawa szybka i łatwa.

Jeśli zastanawiasz się jak przygotować zupę mleczną z kluskami, by była dobra, to ten prosty przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. To najlepsza opcja dla dzieci. Same kluski są pyszne, łatwe i naprawdę smaczne. Do ich przygotowania wystarczy tylko kilka chwil. Stanowią nie tylko piękną dekorację, ale również pełnowartościowe źródło białka i węglowodanów. Idealnie sprawdzą się dla dzieci, a także osób na diecie lekkostrawnej. Do ich przygotowania wystarczą tylko trzy składniki. Głównym jest mąka pszenna. Najlepiej w tym wypadku sprawdzi się ta o najniższym typie, idealnym wyborem będzie typ 450 lub 500. Mąka pszenna ze względu na sporą zawartość glutenu idealnie wiąże pozostałe składniki, dzięki czemu kluski mają idealną konsystencję, a także są miękkie. Stanowi najlepszy wybór, choć oczywiście można ją zastąpić. Na diecie redukcyjnej sprawdzi się wymieszanie jej z wersją pełnoziarnistą, która dostarczy nieco więcej błonnika i przy okazji obniży indeks glikemiczny całości. Można też dodać nieco mąki ziemniaczanej, jednak należy uważać, by z nią nie przesadzić, gdyż ciasto będzie wtedy zbyt twarde. Kolejnym ważnym składnikiem są jajka. Dobrze zadbać o ich jakość, gdyż zależy od tego smak całego dania. Najlepiej sprawdzą się jajka od kur z wolnego wybiegu, dostarczają one nie tylko pełnowartościowego białka, ale również zdrowych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3, które wspaniale wpływają na układ krwionośny, a także immunologiczny. Nie należy zapominać również o dodatku mleka, dzięki któremu całość ma odpowiednią konsystencję.

Wartości odżywcze zupy mlecznej z kluskami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(330g)
Energia (kalorie)
70.40 kcal
232.31 kcal
Białko
4.31 g
14.23 g

Węglowodany w zupie mlecznej z kluskami

Na 100g
Na porcję
(330g)
Węglowodany
8.32 g
27.46 g
Węglowodany przyswajalne
8.32 g
27.46 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(330g)
Tłuszcz
2.20 g
7.27 g
Tłuszcze nasycone
1.55 g
5.13 g
Tłuszcze nienasycone
0.65 g
2.14 g

Witaminy w przepisie na zupę mleczną z kluskami

Na 100g
Na porcję
(330g)
Witamina B6
0.07 mg
0.22 mg
Tiamina
0.11 mg
0.35 mg
Ryboflawina
0.17 mg
0.56 mg
Niacyna
0.45 mg
1.48 mg
Foliany
11.42 µg (mcg)
37.69 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na zupę mleczną z kluskami

Na 100g
Na porcję
(330g)
Sód
41.37 mg
136.53 mg
Potas
156.44 mg
516.24 mg
Wapń
117.44 mg
387.56 mg
Fosfor
108.05 mg
356.57 mg
Magnez
13.26 mg
43.77 mg
Żelazo
0.37 mg
1.21 mg
Cynk
0.50 mg
1.65 mg
Miedź
0.01 mg
0.04 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy mlecznej z kluskami 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie mlecznej z kluskami

Lista alergenów dla zupy mlecznej z kluskami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Cena przygotowania zupy mlecznej z kluskami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka pszenna typ 500
70 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 70 g
Mleko 2%
1200 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 2
3.00
Za 1200 ml
Koszt składników
14.00
Jak oceniasz przepis na zupę mleczną z kluskami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób