Przepis na kluski lane z sosem krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, mikser, miska, szklanka

Pieczarki obierz i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Na połowie rozgrzanego oleju zeszklij cebulę, następnie dodaj do niej pokrojone pieczarki i duś do momentu, aż woda odparuje.

Pieczarki dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

W szklance rozmieszaj dwie łyżki mąki z połową szklanki wody oraz śmietaną.

Zawartość szklanki wlej do pieczarek, dokładnie wymieszaj i zagotuj.

Gotowy sos zdejmij z ognia.

Do miski wybij jajka, dodaj pół szklanki wody i zmiksuj mikserem.

Następnie do miski dodaj pozostały olej, szczyptę soli i wymieszaj.

Do miski partiami dodawaj mąkę i wyrabiaj ciasto przy pomocy łyżki.

Ciasto na kluski odstaw na 20 minut.

W garnku zagotuj wodę z solą.

Łyżkę maczaj we wrzątku, nabierz na nią porcję ciasta i włóż do garnka z wrzącą wodą. Czynność powtarzaj, aż skończy się ciasto.

Kluski gotuj przez około 2 minuty od momentu wypłynięcia ich na wierzch.

Gotowe kluski wyciągnij łyżką cedzakową i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu z sosem pieczarkowym.

Kluski lane z sosem podane na talerzu.
Kluski lane z sosem
Koszt przygotowania dania
10.29 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
506 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
73

Kluski lane z sosem - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kluskach lanych z sosem

Kluski lane z sosem pieczarkowym to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Szybkie i łatwe w przygotowaniu kluski lane możesz podać również ze sosem pieczeniowym. Przepis na kluski lane z sosem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania klusek z sosem potrzebne będą następujące produkty spożywcze: pieczarki, cebula, mąka pszenna, śmietana 30%, olej rzepakowy, jajka, sól oraz pieprz. Produkty te dostępne są w przystępnych cenach w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić kluski lane z sosem? Pieczarki obierz i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na połowie rozgrzanego oleju zeszklij cebulę, następnie dodaj do niej pokrojone pieczarki i duś do momentu, aż woda odparuje. Pieczarki dopraw do smaku solą oraz pieprzem. W szklance rozmieszaj dwie łyżki mąki z połową szklanki wody oraz śmietaną. Zawartość szklanki wlej do pieczarek, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Gotowy sos zdejmij z ognia. Do miski wybij jajka, dodaj pół szklanki wody i zmiksuj mikserem. Następnie do miski dodaj pozostały olej, szczyptę soli i wymieszaj. Do miski partiami dodawaj mąkę i wyrabiaj ciasto przy pomocy łyżki. W garnku zagotuj wodę z solą. Łyżkę maczaj we wrzątku, nabierz na nią porcję ciasta i włóż do garnka z wrzącą wodą. Czynność powtarzaj, aż skończy się ciasto. Kluski gotuj przez około 2 minuty od momentu wypłynięcia ich na wierzch. Gotowe kluski wyciągnij łyżką cedzakową i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu z sosem pieczarkowym.

Cebula jest źródłem siarki, żelaza, potasu, magnezu, manganu, fluoru, wapnia, fosforu, witaminy A, C, E, niektórych witamin z grupy B, flawonoidów oraz glukokininy. Znajdziemy w niej spore ilości witaminy C, która wspomaga działanie naszego układu odpornościowego. Witamina ta jest istotna szczególnie w okresach wzmożonej zachorowalności.

Podsumowując sprawdzony przepis na pyszne kluski lane z sosem pieczarkowym stanowi doskonałą propozycję na obiad. Jako dodatek do dania możemy przygotować surówkę ze świeżych, sezonowych warzyw.

Wartości odżywcze klusek lanych z sosem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(290g)
Energia (kalorie)
174.77 kcal
506.83 kcal
Białko
7.16 g
20.76 g

Węglowodany w kluskach lanych z sosem

Na 100g
Na porcję
(290g)
Węglowodany
22.25 g
64.53 g
Węglowodany przyswajalne
21.68 g
62.87 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.57 g
1.65 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(290g)
Tłuszcz
6.62 g
19.19 g
Tłuszcze nasycone
2.60 g
7.54 g
Tłuszcze nienasycone
4.02 g
11.65 g

Składniki mineralne w przepisie na kluski lane z sosem

Na 100g
Na porcję
(290g)
Sód
23.23 mg
67.36 mg
Potas
201.71 mg
584.96 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
15.84 mg
45.93 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.99 mg
5.76 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny klusek lanych z sosem 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kluskach lanych z sosem

Lista alergenów dla klusek lanych z sosem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania klusek lanych z sosem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pieczarki
500 g
15 średnich sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Cebula
100 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
320 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.96
Za 320 g
Śmietanka kremowa 30%
50 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Olej rzepakowy
40 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Koszt składników
27.00
Jak oceniasz przepis na kluski lane z sosem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób