Kluski na mleku

Opublikowano: 08.07.2022 r., 23:03 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kluski na mleku w niebieskim garnuszku
Kluski na mleku
Kluski na mleku to bardzo popularne śniadanie dla dzieci. To tradycyjne, poranne danie jest niezwykle smaczne i na pewno pozytywnie nastawi Was na resztę dnia.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 10 min
317 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Jajko (2 szt.)
  • Mleko 3,2% (450 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 (30 g)
  • Sól (1 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
garnek, mikser, miseczka

Przepis na kluski na mleku krok po kroku

Jajka wbij do miseczki, dodaj szczyptę soli i zmiksuj.

Dodaj mąkę i całość zmiksuj, aż powstaną pęcherzyki.

Mleko wlej do garnuszka, dodaj pół szklanki wody i zagotuj.

Na wrzące mleko wlewaj cienkim strumieniem ciasto.

Zamieszaj i gotuj jeszcze 3 minuty.

Jak oceniasz przepis na kluski na mleku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 79,9% osób

Więcej informacji na temat klusków na mleku

Kluski na mleku to bardzo popularne śniadanie dla dzieci. To tradycyjne, łatwe danie jest niezwykle smaczne i na pewno pozytywnie nastawi Was na resztę dnia.

Kluski na mleku przygotujesz z trzech produktów. Potrzebne składniki to mleko, jajka i mąka pszenna. Aby wykonać ten prosty przepis na kluski na mleku na początku przygotuj ciasto. W misce wymieszaj jajka z mąką na lejące ciasto. Do rondelka wlej mleko i podgrzej. Gdy zacznie się gotować, wlewaj strużką przygotowane wcześniej ciasto. Od czasu do czasu mieszaj, by zrobić miejsce następnym kluskom. Całość gotuj około 2-3 minuty.

Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić kluski na mleku. Takie danie to świetny pomysł na śniadanie nie tylko dla dzieci. To szybkie, pyszne rozwiązanie na pewno pozwoli wrócić Ci pamięcią do czasów dzieciństwa. Przekonaj się sam, czy potrafisz wykonać tak dobre kluski na mleku, jak twoja babcia.

Zupa mleczna może być przygotowana na wytrawnie lub na słodko. Powstaje na bazie mleka z dodatkiem produktu zbożowego. Najczęściej był to makaron, ryż lub różne rodzaje kasz. Drobne kasze tak jak kasza manna czy kukurydziana gotuje się bezpośrednio w mleku. Pozostałe produkty najczęściej gotowało się oddzielnie. Przez dziesięciolecia zupa mleczna była podstawą diety populacji polskiej. Szczególną popularnością cieszyła się w występujących wówczas barach mlecznych, czyli tanich jadłodajniach. Z czasem danie to wyparły sklepowe, gotowe płatki podawane z mlekiem. Do tej pory jednak zupy mleczne spotkać można w szkołach, przedszkolach lub innych placówkach gdzie występuje żywienie zbiorowe.

Lane kluski to rodzaj klusek, które przygotowuje się poprzez wlewanie surowego ciasta prosto do gotującego się płynu, najczęściej mleka lub rosołu. Nie potrzebują one formowania, wystarczy tylko wymieszać jajka z mąką. Pod wpływem gorącego płynu kluski takie pęcznieją i nabierają fantazyjnego kształtu. Takie rozwiązanie sprawdzi się szczególnie dla osób, które nie przepadają za makaronem dostępnym w sklepach.

Alergeny w kluskach na mleku

Lista alergenów dla klusków na mleku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze klusków na mleku

na 100g gotowej potrawy

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
90.73
317.55
Białko (g)
5.56
19.46

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
7.39
25.85
Węglowodany przyswajalne (g)
7.39
25.85
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
4.29
15.02
Tłuszcze nasycone (g)
2.64
9.26
Tłuszcze nienasycone (g)
1.65
5.76
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.21
4.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.44
1.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
78.38
274.31
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
54.15
189.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.28
Witamina B12 (µg (mcg))
0.58
2.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.21
4.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.23
0.82
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
53.38
186.84
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.35
Ryboflawina (mg)
0.21
0.75
Niacyna (mg)
0.43
1.51
Foliany (µg (mcg))
16.11
56.38
Beta karoten (µg (mcg))
5.33
18.65
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
121.17
424.09
Potas (mg)
146.36
512.26
Wapń (mg)
105.08
367.79
Fosfor (mg)
120.05
420.18
Magnez (mg)
13.19
46.18
Żelazo (mg)
0.61
2.13
Cynk (mg)
0.61
2.12
Miedź (mg)
0.02
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny klusków na mleku 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania klusków na mleku

Koszt składników
12.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 3,2%
450 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.12
Za 450 ml
Mąka pszenna typ 500
30 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Sól
1 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 1 g
Koszt składników
12.50