Przepis na lane ciasto do zupy pomidorowej krok po kroku

Składniki dla 50 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
miska

Jajka rozbij do miski.

Wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj tak, aby składniki się połączyły.

Tak powstałe ciasto wrzucaj na gorącą wodę lub bezpośrednio do zupy.

Kluski gotuj przez około 2 minuty do momentu, aż wypłyną.

Często zadawane pytania

lane ciasto do zupy pomidorowej
Lane ciasto do zupy pomidorowej
Koszt przygotowania dania
4.38 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
111 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
80

Lane ciasto do zupy pomidorowej - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o lanym cieście do zupy pomidorowej

Tradycyjna zupa pomidorowa to jeden z najbardziej popularnych dań, które towarzyszą w polskich domach nie tylko od święta. Zupę możesz podawać z różnymi dodatkami.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na lane ciasto do zupy pomidorowej.

W pierwszej kolejności postaw na przygotowanie zupy pomidorowej.

Do przygotowania zupy będzie Ci potrzebna spora porcja świeżych warzyw takich jak: marchew, ziemniaki, cebula i czosnek. Dodatkowo pomidory w puszce i ser mozzarella.

Zatem, jak zrobić zupę pomidorową z mozzarellą?

Wystarczy, że na rozgrzanym oleju rzepakowym lub oliwie z oliwek krótko zeszklisz drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Następnie dodaj obrane i pokrojone w małą kostkę warzywa, całość wymieszaj, wrzuć liść laurowy i ziele angielskie. Zalej całość niewielką ilością bulionu. Możesz skorzystać z bulionu warzywnego dobrej jakości w szklanym słoiczku. Nie polecam przygotowywać bulionu z kostek rosołowych.

Jeśli nie masz dobrego jakościowo bulionu pod ręką, zalej warzywa szklanką wody.

Gdy te zmiękną, dodaj pomidory z puszki, a całość dopraw do smaku. Postaw na sporą ilość świeżych ziół takich jak: tymianek, oregano, bazylia oraz wyrazistych przypraw.

Gotuj zupę jeszcze przez 20 minut, tak aby pomidory rozpadły się, a wszystkie składniki ze sobą połączyły. Sam widzisz, jaki to prosty przepis na obiad, poradzi sobie. Z nim nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni. W ciągu niecałej godziny przygotujesz wegetariański posiłek.

Teraz możemy zacząć przygotowywać lane ciasto do zupy pomidorowej.

Będą Ci potrzebne tylko jajka i mąka pszenna.

Połącz ze sobą te dwa składniki i wlewaj małymi porcjami do gorącej zupy.

Czas ich gotowania jest bardzo krótki, wynosi około 2 minut.

Kluski powstały z mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa.

Będzie to idealny pomysł na dodatek do zupy pomidorowej na obiad.

Kluski są bardzo szybkie w przygotowaniu, dlatego wykorzystaj mój prosty przepis.

Wartości odżywcze lanego ciasta do zupy pomidorowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kalorie)
222.71 kcal
111.36 kcal
Białko
13.19 g
6.60 g

Węglowodany w lanym cieście do zupy pomidorowej

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany
26.84 g
13.42 g
Węglowodany przyswajalne
26.84 g
13.42 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz
6.66 g
3.33 g
Tłuszcze nasycone
3.11 g
1.56 g
Tłuszcze nienasycone
3.55 g
1.78 g

Witaminy w przepisie na lane ciasto do zupy pomidorowej

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina B6
0.14 mg
0.07 mg
Tiamina
0.37 mg
0.18 mg
Ryboflawina
0.45 mg
0.23 mg
Niacyna
2.43 mg
1.21 mg
Foliany
82.51 µg (mcg)
41.25 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na lane ciasto do zupy pomidorowej

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód
91.64 mg
45.82 mg
Potas
134.01 mg
67.01 mg
Wapń
42.59 mg
21.30 mg
Fosfor
171.19 mg
85.59 mg
Magnez
20.66 mg
10.33 mg
Żelazo
3.13 mg
1.56 mg
Cynk
1.21 mg
0.60 mg
Miedź
0.11 mg
0.06 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny lanego ciasta do zupy pomidorowej 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w lanym cieście do zupy pomidorowej

Lista alergenów dla lanego ciasta do zupy pomidorowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania lanego ciasta do zupy pomidorowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna typ 500
125 g
1/2 szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 125 g
Koszt składników
9.00
Jak oceniasz przepis na lane ciasto do zupy pomidorowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95.7% osób