Przepis na zupę pomidorową z lanymi kluskami krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, szklanka

Bulion drobiowy zagotuj i wymieszaj z koncentratem pomidorowym.

W szklance wymieszaj mąkę oraz wybite jajka, do uzyskania gęstej masy.

Zupę mieszaj drewnianą łyżką, aby powstał wirek i cienką strużką wlej do niej ciasto ze szklanki.

Całość zagotuj, mieszając od czasu do czasu.

Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Śmietanę wymieszaj w szklance z dodatkiem odrobiny zupy, a następnie wlej ją do garnka z zupą i wymieszaj.

Natkę pietruszki umyj, posiekaj i dodaj do zupy.

Gotową zupę podawaj na ciepło.

Zupa pomidorowa z lanymi kluskami podana w białej miseczce.
Zupa pomidorowa z lanymi kluskami
Koszt przygotowania dania
52.75 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
218 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
57

Zupa pomidorowa z lanymi kluskami - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zupie pomidorowej z lanymi kluskami

Zupa pomidorowa z lanymi kluskami to doskonała propozycja na obiad. Smaczna zupa doskonale smakuje bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej podawać ją na ciepło. Przepis na zupę pomidorową z lanymi kluskami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania zupy potrzebne będą następujące produkty: bulion drobiowy, koncentrat pomidorowy, śmietana 30%, natka pietruszki, jajka, mąka pszenna, sól oraz pieprz. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania zupy są dostępne w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Jak zrobić zupę pomidorową z lanymi kluskami? Bulion drobiowy zagotuj i wymieszaj z koncentratem pomidorowym. W szklance wymieszaj mąkę oraz wybite jajka, do uzyskania gęstej masy. Zupę mieszaj drewnianą łyżką, aby powstał wirek i cienką strużką wlej do niej ciasto ze szklanki. Całość zagotuj, mieszając od czasu do czasu. Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Śmietanę wymieszaj w szklance z dodatkiem odrobiny zupy, a następnie wlej ją do garnka z zupą i wymieszaj. Natkę pietruszki umyj, posiekaj i dodaj do zupy. Gotową zupę podawaj na ciepło.

Koncentrat pomidorowy jest dodatkiem większości dań i zup. Wzmacnia on ich walory smakowe oraz wzbogaca je w składniki mineralne i witaminy. W koncentracie pomidorowym znajdziemy potas, sód, kwas foliowy, magnez, żelaz, mangan, cynk, witaminę C, witamin E, niektóre witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6), witaminę K oraz biotynę. Obecność tych składników pokarmowych poprawia pracę układu odpornościowego, bierze udział w budowie kości i zębów, zmniejsza ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, obniża poziom cholesterolu LDL.

Podsumowując najlepsza zupa pomidorowa sprawdzi jako ciepły obiad dla Twojej rodziny. Łatwa i szybka w przygotowaniu zupa świetnie sprawdzi się jako danie po pracy, jednak należy ją podgrzać. Prosty przepis można dowolnie modyfikować. Szybka zupa jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Zupę można podać także z dodatkiem makaronu.

Wartości odżywcze zupy pomidorowej z lanymi kluskami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kalorie)
43.66 kcal
218.28 kcal
Białko
2.11 g
10.56 g

Węglowodany w zupie pomidorowej z lanymi kluskami

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany
3.75 g
18.76 g
Węglowodany przyswajalne
3.47 g
17.36 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.28 g
1.41 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz
2.34 g
11.71 g
Tłuszcze nasycone
1.94 g
9.69 g
Tłuszcze nienasycone
0.40 g
2.02 g

Witaminy w przepisie na zupę pomidorową z lanymi kluskami

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina B6
0.03 mg
0.14 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.25 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.10 mg
0.50 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
0.56 mg
2.78 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
9.55 µg (mcg)
47.77 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę pomidorową z lanymi kluskami

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód
305.58 mg
1527.90 mg
Potas
92.83 mg
464.13 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
11.07 mg
55.33 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
25.02 mg
125.08 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
5.63 mg
28.14 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.57 mg
2.85 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.22 mg
1.09 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.25 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy pomidorowej z lanymi kluskami 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie pomidorowej z lanymi kluskami

Lista alergenów dla zupy pomidorowej z lanymi kluskami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania zupy pomidorowej z lanymi kluskami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion drobiowy
2000 g
8 szklanek
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 g
Koncentrat pomidorowy
150 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
2.81
Za 150 g
Śmietanka kremowa 30%
125 g
pół szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 125 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mąka pszenna typ 500
70 g
7 płaskich łyżek stołowych
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 70 g
Koszt składników
62.00
Jak oceniasz przepis na zupę pomidorową z lanymi kluskami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób