Przepis na zupę pomidorową z lanymi kluskami krok po kroku
- Bulion drobiowy 2000 g 8 szklanek
- Koncentrat pomidorowy 150 g
- Śmietanka kremowa 30% 125 g pół szklanki
- Natka pietruszki 30 g 1 pęczek
- Jajko 3 szt.
- Mąka pszenna typ 500 70 g 7 płaskich łyżek stołowych
Bulion drobiowy zagotuj i wymieszaj z koncentratem pomidorowym.
W szklance wymieszaj mąkę oraz wybite jajka, do uzyskania gęstej masy.
Zupę mieszaj drewnianą łyżką, aby powstał wirek i cienką strużką wlej do niej ciasto ze szklanki.
Całość zagotuj, mieszając od czasu do czasu.
Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Śmietanę wymieszaj w szklance z dodatkiem odrobiny zupy, a następnie wlej ją do garnka z zupą i wymieszaj.
Natkę pietruszki umyj, posiekaj i dodaj do zupy.
Gotową zupę podawaj na ciepło.
Często zadawane pytania
-
Zupa z soczewicy zielonej
-
Pomidorowa
-
Zupa krem z pomidorów
-
Zupa pomidorowa z ryżem
-
Zupa pomidorowa z makaronem
-
Zupa krem pomidorowa
-
Pomidorowa z rosołu
-
Zupa pomidorowa z passaty
-
Zupa pomidorowa z koncentratu
-
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
-
Zupa pomidorowa kremowa
-
Zupa pomidorowa na rosole
-
Zupa pomidorowa z pomidorów z puszki
-
Przecier z pomidorów
-
Karmuszka
-
Zupa pomidorowa bez mięsa
-
Krem z pomidorów Thermomix
-
Zupa pomidorowa z przecieru
-
Zupa pomidorowa

(liczba kalorii)
Zupa pomidorowa z lanymi kluskami - cechy przepisu
Więcej o zupie pomidorowej z lanymi kluskami
Zupa pomidorowa z lanymi kluskami to doskonała propozycja na obiad. Smaczna zupa doskonale smakuje bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej podawać ją na ciepło. Przepis na zupę pomidorową z lanymi kluskami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania zupy potrzebne będą następujące produkty: bulion drobiowy, koncentrat pomidorowy, śmietana 30%, natka pietruszki, jajka, mąka pszenna, sól oraz pieprz. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania zupy są dostępne w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Jak zrobić zupę pomidorową z lanymi kluskami? Bulion drobiowy zagotuj i wymieszaj z koncentratem pomidorowym. W szklance wymieszaj mąkę oraz wybite jajka, do uzyskania gęstej masy. Zupę mieszaj drewnianą łyżką, aby powstał wirek i cienką strużką wlej do niej ciasto ze szklanki. Całość zagotuj, mieszając od czasu do czasu. Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Śmietanę wymieszaj w szklance z dodatkiem odrobiny zupy, a następnie wlej ją do garnka z zupą i wymieszaj. Natkę pietruszki umyj, posiekaj i dodaj do zupy. Gotową zupę podawaj na ciepło.
Koncentrat pomidorowy jest dodatkiem większości dań i zup. Wzmacnia on ich walory smakowe oraz wzbogaca je w składniki mineralne i witaminy. W koncentracie pomidorowym znajdziemy potas, sód, kwas foliowy, magnez, żelaz, mangan, cynk, witaminę C, witamin E, niektóre witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6), witaminę K oraz biotynę. Obecność tych składników pokarmowych poprawia pracę układu odpornościowego, bierze udział w budowie kości i zębów, zmniejsza ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, obniża poziom cholesterolu LDL.
Podsumowując najlepsza zupa pomidorowa sprawdzi jako ciepły obiad dla Twojej rodziny. Łatwa i szybka w przygotowaniu zupa świetnie sprawdzi się jako danie po pracy, jednak należy ją podgrzać. Prosty przepis można dowolnie modyfikować. Szybka zupa jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Zupę można podać także z dodatkiem makaronu.
Wartości odżywcze zupy pomidorowej z lanymi kluskami
Energia i białka
(500g)
Węglowodany w zupie pomidorowej z lanymi kluskami
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy w przepisie na zupę pomidorową z lanymi kluskami
(500g)
Składniki mineralne w przepisie na zupę pomidorową z lanymi kluskami
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zupie pomidorowej z lanymi kluskami
Lista alergenów dla zupy pomidorowej z lanymi kluskami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500