Kluski lane na wodzie

Opublikowano: 26.06.2022 r., 8:59 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kluski lane na wodzie podane jako dodatek do rosołu.
Kluski lane na wodzie
Kluski lane na wodzie to doskonała propozycja na smaczny dodatek do zup. Kluski świetnie smakują także z dodatkiem mleka i owoców. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 25 min
262 kcal
Kcal w porcji
90 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Jajko (1 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Olej rzepakowy (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miska, trzepaczka do jajek

Przepis na kluski lane na wodzie krok po kroku

Do miseczki rozbij jajko, dodaj łyżkę stołową wody i składniki wymieszaj przy pomocy trzepaczki do jajek.

Następnie do miski dodaj mąkę, szczyptę soli oraz olej rzepakowy i składniki wymieszaj widelcem do utworzenia jednolitej, gęstej masy.

W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli.

Na wrzątek wlewaj ciasto przy pomocy łyżki (ciasto możesz wlewać strumieniem z łyżki).

Kluski lane gotuj przez około 2 minuty. W tym czasie wyciągnij je przy pomocy łyżki cedzakowej.

Gotowe kluski podawaj jako dodatek do zup.

Jak oceniasz przepis na kluski lane na wodzie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,9% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat klusek lanych na wodzie

Kluski lane na wodzie to doskonały pomysł na zamiennik makaronu lub ryżu do zupy. Kluski lane na wodzie możemy także podać z dodatkiem mleka i owoców jako słodkie śniadanie. Przepis na kluski lane na wodzie jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania klusek niezbędne będą następujące produkty spożywcze: jajka, mąka pszenna, olej rzepakowy oraz sól. Produkty te dostępne są w przystępnych cenach w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić kluski lane na wodzie? Do miseczki rozbij jajko, dodaj łyżkę stołową wody i składniki wymieszaj przy pomocy trzepaczki do jajek. Następnie do miski dodaj mąkę, szczyptę soli oraz olej rzepakowy i składniki wymieszaj widelcem do utworzenia jednolitej, gęstej masy. W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Na wrzątek wlewaj ciasto przy pomocy łyżki (ciasto możesz wlewać strumieniem z łyżki). Kluski lane gotuj przez około 2 minuty. W tym czasie wyciągnij je przy pomocy łyżki cedzakowej. Gotowe kluski podawaj jako dodatek do zup.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają także składniki mineralne takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Żelazo jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowego transportu tlenu przez erytrocyty do wszystkich komórek naszego ciała. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm. Białko jest składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie, bierze udział w szeregach reakcji odpowiadających za metabolizm. Jest także potrzebne do budowy komórek naszego ciała. Dlatego powinniśmy dbać o prawidłową podaż tego makroskładnika.

Podsumowując prosty przepis na szybkie i smaczne kluski lane na wodzie stanowi doskonałą propozycją na dodatek do zup. Kluski lane można wykorzystać również do przygotowania pysznego śniadania - wystarczy połączyć je z mlekiem oraz świeżymi, sezonowymi owocami.

Alergeny w kluskach lanych na wodzie

Lista alergenów dla klusek lanych na wodzie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze klusek lanych na wodzie

na 100g gotowej potrawy

Kluski lane na wodzie to doskonały zamiennik makaronu lub ryżu. Kluski lane świetnie sprawdzą się jako dodatek do zupy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(90g)
Energia (kcal)
292.16
262.94
Białko (g)
11.79
10.61

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(90g)
Węglowodany (g)
23.41
21.07
Węglowodany przyswajalne (g)
23.41
21.07

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(90g)
Tłuszcz (g)
16.55
14.90
Tłuszcze nasycone (g)
3.54
3.19
Tłuszcze nienasycone (g)
13.01
11.71

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(90g)
Sód (mg)
83.16
74.84
Potas (mg)
120.00
108.00
Wapń (mg)
38.42
34.58
Żelazo (mg)
2.77
2.49
Szacunkowy indeks glikemiczny klusek lanych na wodzie 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania klusek lanych na wodzie

Koszt składników
16.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka pszenna typ 500
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
16.00