Tarta z ciasta francuskiego z jabłkiem
- Ciasto francuskie (280 g)
- Jabłka prażone (200 g)
- Jabłko (360 g)
Przepis na tartę z ciasta francuskiego z jabłkiem krok po kroku
Ciasto rozwałkuj lekko.
Formę zabezpiecz papierem do pieczenia i wyłóż na nią ciasto.
Na ciasto wyłóż obciążniki i piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 10 minut.
Na podpieczony spód wyłóż prażone jabłka.
Jabłko przekrój na pół i wydrąż środek. Pokrój je w cienkie plasterki. Plasterki wyłóż na wierzch ciasta. Całość posyp cynamonem.
Włóż do piekarnika i piecz przez 30 minut w 180 st. C.
Więcej informacji na temat tarty z ciasta francuskiego z jabłkiem
Tarta z ciasta francuskiego z jabłkiem to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych deserów. Całość smakuje niezwykle smacznie. To dobra opcja na co dzień.
Przepis na tartę z ciasta francuskiego z jabłkiem to pomysł na łatwy deser. Przygotowanie całości zajmuje tylko kilka minut, co na pewno przypadnie do gustu osobom zapracowanym, a także tym które nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. Do jego przygotowania nie potrzeba również żadnych specjalnych sprzętów. Wystarczy zwykła forma do tarty, dzięki której ciasto będzie miało piękny kształt. Sprawdzi się również mała kwadratowa blacha. Do wypieku tarty przydadzą się obciążniki, dzięki którym ciasto nie wyrośnie za bardzo na środku. Jednak w przypadku ich braku można je zastąpić suchym ryżem lub grochem. Dzięki temu sposobowi w tarcie powstanie wgłębienie, w którym będą mogły znaleźć się owoce, a brzegi pięknie urosną. Nie proponuje się wkładania owoców na niepodpieczony spód i całościowe pieczenie, gdyż jabłka puszczają sporo soku, który wsiąka w ciasto i może sprawić, że tarta nie wyrośnie i nie upiecze się. By tego uniknąć wystarczy ją lekko podpiec przez 10 minut. Całość robi się w ekspresowym tempie, a jeszcze szybciej znika z talerzy. To wspaniały i prosty deser dla całej rodziny. Na pewno zakochają się w nim nawet najmłodsi domownicy. To pyszne ciasto, do którego potrzebne są tylko owoce i arkusz ciasta francuskiego. Oczywiście spód można również przygotować własnoręcznie, jednak w wersji ekspresowej świetnie sprawdza się to gotowe, które dostępne jest w sklepach. To naprawdę dobre i bardzo szybkie ciasto.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tartę z ciasta francuskiego z jabłkiem, by była naprawdę pyszna, a przy okazji mega szybka, to ten przepis będzie doskonałym wyborem. Ta tarta na słodko z cynamonem zachwyci każdego, kto jej spróbuje. Można prażone jabłka przygotować zupełnie samodzielnie od podstaw, dusząc z cynamonem tarte jabłka, albo posiłkować się gotowym sklepowym produktem. Zwykle mają one dobry skład, dlatego nie trzeba obawiać się tej opcji. To świetna opcja, która pozwala uprościć cały proces i skrócić czas przygotowywania deseru. Wystarczy tylko kilka chwil, by ciasto było całkiem gotowe.
Alergeny w tarta z ciasta francuskiego z jabłkiem
Lista alergenów dla tarty z ciasta francuskiego z jabłkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
Wartości odżywcze tarty z ciasta francuskiego z jabłkiem
To danie zawiera dość spory indeks glikemiczny, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(84g)
Węglowodany
(84g)
Tłuszcze
(84g)
Witaminy
(84g)
Składniki mineralne
(84g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.