Tarta cebulowa
- Ciasto francuskie - 1 opakowanie (170 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
- Cebula - 2 sztuki (200 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Boczek wieprzowy bez kości (150 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 1 opakowanie (180 g)
- Żółtko jajka (2 szt.)
Przepis na tartę cebulową krok po kroku
Oliwą z oliwek rozgrzej na patelni.
Zeszklij czosnek przeciśnięty przez praskę oraz drobno posiekaną cebulę następnie dodaj pokrojony boczek.
Przełóż całość na blachę z wyłożonym ciastem francuskim.
Śmietankę wymieszaj z żółtkami, dopraw solą i pieprzem zalej całą tartę.
Upiecz tartę w piekarniku przez 30/35 minut w 180 st. C.
Więcej informacji na temat tarty cebulowej
Tarta to rodzaj dania, które możesz przygotować w wersji wytrawnej i na słodko.
Wytrawna to świetny pomysł na obiad czy lunch w ciągu dnia, obojętnie co znajdzie się w jej środku, wybierz swoje ulubione warzywa i dodatki.
Natomiast tarta na słodko, może być pysznym deserem w gronie znajomych lub po prostu przekąską do kawy w Twoim domu.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na tartę cebulową.
Do ich przygotowania będziesz potrzebować, podstawowych składników takich jak: ciasto francuskie, cebula, boczek, olej rzepakowy, czosnek, żółtka jaj oraz śmietanka.
Jeśli nie masz zbyt dużo czasu na przygotowanie posiłku koniecznie postaw na gotowe ciasto francuskie.
Ja zazwyczaj korzystam z gotowego ciasta w rulonie, które jest dostępne, w każdym większym sklepie. Dzięki niemu przepyszne przekąski powstają w 15 minut. Jeśli jednak chcesz, śmiało możesz przygotować domowe ciasto od podstaw, to będzie jednak trochę bardziej czasochłonne, ciasto francuskie musi leżakować w lodówce przez godzinę.
Dlatego zawsze mam w swojej lodówce gotowe ciasto francuskie w rulonie.
Jednym z głównych składników jest tutaj cebulą, która jest warzywem bogatym w antyoksydanty i związki siarki, dzięki czemu ma działanie antybakteryjne i antywirusowe. Dlatego tak ważne jest zwiększenie spożycia cebuli w okresie, gdy nasza odporność może się obniżyć.
Cebula oprócz swoich zdolności do zwiększenia naszej odporności ma właściwości przeciwcukrzycowe, co będzie ważną informacją szczególnie dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.
Zatem, jak zrobić tartę cebulową na cieście francuskim z boczkiem?
Oliwą z oliwek rozgrzej na patelni. Zeszklij czosnek przeciśnięty przez praskę oraz drobno posiekaną cebulę następnie dodaj pokrojony boczek. Przełóż całość na blachę z wyłożonym ciastem francuskim. Śmietankę wymieszaj z żółtkami, dopraw solą i pieprzem zalej całą tartę. Upiecz tartę w piekarniku przez 30/35 minut w 180 stopniach. Tartą możesz przygotować również z serem.
Po tym czasie nasza tarta cebulowa jest dobra do spożycia i pyszna w smaku. Jeśli już wiesz, jak upiec tartę i znasz mój prosty przepis, przygotuj wszystkie składniki i upiecz tartę w piekarniku.
Alergeny w tarcie cebulowej
Lista alergenów dla tarty cebulowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze tarty cebulowej
Jeśli wykluczasz ze swojej diety mięso pomiń dodatek boczku.
Energia i białka
(70g)
Węglowodany
(70g)
Tłuszcze
(70g)
Witaminy
(70g)
Składniki mineralne
(70g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.