Tarta cebulowa

Opublikowano: 26.10.2023 r., 15:56 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świeżo upieczona tarta cebulowa
Tarta cebulowa
Tarta cebulowa z serem na cieście francuskim to idealny pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis i przekonaj się jak upiec tartę.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 30 min
222 kcal
Kcal w porcji
70 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Ciasto francuskie - 1 opakowanie (170 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
  • Cebula - 2 sztuki (200 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Boczek wieprzowy bez kości (150 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - 1 opakowanie (180 g)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na tartę cebulową krok po kroku

Oliwą z oliwek rozgrzej na patelni.

Zeszklij czosnek przeciśnięty przez praskę oraz drobno posiekaną cebulę następnie dodaj pokrojony boczek.

Przełóż całość na blachę z wyłożonym ciastem francuskim.

Śmietankę wymieszaj z żółtkami, dopraw solą i pieprzem zalej całą tartę.

Upiecz tartę w piekarniku przez 30/35 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na tartę cebulową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 70,0% osób

Więcej informacji na temat tarty cebulowej

Tarta to rodzaj dania, które możesz przygotować w wersji wytrawnej i na słodko.

Wytrawna to świetny pomysł na obiad czy lunch w ciągu dnia, obojętnie co znajdzie się w jej środku, wybierz swoje ulubione warzywa i dodatki.

Natomiast tarta na słodko, może być pysznym deserem w gronie znajomych lub po prostu przekąską do kawy w Twoim domu.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na tartę cebulową.

Do ich przygotowania będziesz potrzebować, podstawowych składników takich jak: ciasto francuskie, cebula, boczek, olej rzepakowy, czosnek, żółtka jaj oraz śmietanka.

Jeśli nie masz zbyt dużo czasu na przygotowanie posiłku koniecznie postaw na gotowe ciasto francuskie.

Ja zazwyczaj korzystam z gotowego ciasta w rulonie, które jest dostępne, w każdym większym sklepie. Dzięki niemu przepyszne przekąski powstają w 15 minut. Jeśli jednak chcesz, śmiało możesz przygotować domowe ciasto od podstaw, to będzie jednak trochę bardziej czasochłonne, ciasto francuskie musi leżakować w lodówce przez godzinę.

Dlatego zawsze mam w swojej lodówce gotowe ciasto francuskie w rulonie.

Jednym z głównych składników jest tutaj cebulą, która jest warzywem bogatym w antyoksydanty i związki siarki, dzięki czemu ma działanie antybakteryjne i antywirusowe. Dlatego tak ważne jest zwiększenie spożycia cebuli w okresie, gdy nasza odporność może się obniżyć.

Cebula oprócz swoich zdolności do zwiększenia naszej odporności ma właściwości przeciwcukrzycowe, co będzie ważną informacją szczególnie dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.

Zatem, jak zrobić tartę cebulową na cieście francuskim z boczkiem?

Oliwą z oliwek rozgrzej na patelni. Zeszklij czosnek przeciśnięty przez praskę oraz drobno posiekaną cebulę następnie dodaj pokrojony boczek. Przełóż całość na blachę z wyłożonym ciastem francuskim. Śmietankę wymieszaj z żółtkami, dopraw solą i pieprzem zalej całą tartę. Upiecz tartę w piekarniku przez 30/35 minut w 180 stopniach. Tartą możesz przygotować również z serem.

Po tym czasie nasza tarta cebulowa jest dobra do spożycia i pyszna w smaku. Jeśli już wiesz, jak upiec tartę i znasz mój prosty przepis, przygotuj wszystkie składniki i upiecz tartę w piekarniku.

Alergeny w tarcie cebulowej

Lista alergenów dla tarty cebulowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze tarty cebulowej

na 100g gotowej potrawy

Jeśli wykluczasz ze swojej diety mięso pomiń dodatek boczku.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kcal)
318.48
222.94
Białko (g)
5.99
4.19

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany (g)
13.77
9.64
Węglowodany przyswajalne (g)
12.97
9.08
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.80
0.56

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz (g)
26.66
18.66
Tłuszcze nasycone (g)
13.58
9.51
Tłuszcze nienasycone (g)
13.08
9.15
Tłuszcze jednonasycone (g)
10.37
7.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.70
1.89
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
69.22
48.45
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina A (µg (mcg))
21.94
15.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.12
0.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.33
1.63
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.72
0.50
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
21.42
14.99
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.75
1.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
29.78
20.85
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
4.90
3.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód (mg)
205.08
143.56
Potas (mg)
101.44
71.01
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
18.43
12.90
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
75.36
52.75
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.25
6.47
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.87
0.61
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.52
0.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.04
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty cebulowej 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty cebulowej

Koszt składników
48.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
170 g
1 opakowanie
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 1
3.70
Za 170 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Cebula
200 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Boczek wieprzowy bez kości
150 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 150 g
Śmietanka kremowa 30%
180 g
1 opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 180 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
48.00