Suflet ziemniaczany
- Ziemniaki późne (200 g)
- Jajko (3 szt.)
- Ser cheddar (100 g)
- Mleko 2% - 2 łyżki (20 ml)
- Masło - 2 łyżki (20 g)
Przepis na suflet ziemniaczany krok po kroku
Ziemniaki obierz ze skóry i ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Rozgnieć ziemniaki na puree, dodaj stary ser i przyprawy.
Wymieszaj i dodaj żółtka, dodaj mleko i masło.
Białka ubij na sztywną pianę i wymieszaj z ziemniakami.
Przełóż masę ziemniaczaną do kokilek i upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.
Więcej informacji na temat sufletu ziemniaczanego
Suflet ziemniaczany to nic innego jak połączenie jajek i w moim przypadku ziemniaków, całość pod koniec jest zapiekana w piekarniku. Będzie to dobry pomysł na lunch lub przystawkę, jeśli brakuje Ci pomysłu na posiłki w ciągu dnia, koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na suflet ziemniaczany. Jest to mój prosty przepis na pyszny lunch lub przekąskę. Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki takie jak: ziemniaki, jajka, masło, mleko i ser – w moim przypadku to cheddar, ale dobrze sprawdzą się też inne rodzaje serów.
Głównym składnikiem w naszym przepisie są ziemniaki, które wbrew pozorom to nie są tylko niepotrzebne kalorie na talerzu. Jakiś czas temu zyskały złą sławę, ale nadszedł czas aby je odczarować. Są one niskokaloryczne i łatwostrawne, zawierają witaminę C, potas i wapń, dodatkowo są powszechnie dostępne i tanie. Ich kaloryczność zależy w dużej mierze od sposobu przygotowania i obróbki termicznej. Te gotowane na parze będą dietetyczne lub jak niektórzy mówią fit. Te, które pokroimy w słupki i usmażymy jako frytki na głębokim tłuszczu, będą już charakteryzowały się większą kalorycznością, aczkolwiek zostajemy przy naszych gotowanych ziemniakach.
Pomimo tego, że ziemniaki polecane są na diecie lekkostrawnej i charakteryzują się niską kalorycznością w 100 g, warto pamiętać, że nie każdy powinien po nie sięgać w dowolnych ilościach.
Mam tutaj na myśli wszystkie osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, czyli z insulinoopornością czy już rozwiniętą cukrzycą typu 2. W diecie cukrzycowej zaleca się spożywanie głównie produktów o niskim indeksie glikemicznym, a ziemniaki mają ten indeks bardzo wysoki, bo, aż 95.
Dokładnie jak zrobić suflet ziemniaczany opisuję nieco niżej, będzie to dobry pomysł na obiad czy na kolację. Mój przepis uwzględnia niewielkie ilości sufletu, dlatego świetnie sprawdzi się do kilku osób, jeśli zależy Ci na przygotowaniu większej ilości, powiększ ilość składników, a suflet upiecz w jednym większym naczyniu żaroodpornym.
Wykorzystaj mój sprawdzony przepis i przekonaj się, jak pyszny jest suflet. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w suflecie ziemniaczanym
Lista alergenów dla sufletu ziemniaczanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser cheddar
- Mleko 2%
- Masło
Wartości odżywcze sufletu ziemniaczanego
Do sufletu ziemniaczanego śmiało możesz dodać kawałki podsmażonego boczku.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.