Sos pomidorowy
- Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
- Przecier pomidorowy z solą - 1 szklanka (250 g)
- Śmietana 18% - 2 łyżki (20 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 łyżki (20 g)
Przepis na sos pomidorowy krok po kroku
Bulion warzywny wlej do rondelka i delikatnie podgrzewaj.
Dodaj koncentrat pomidorowy i podgrzewaj.
Po 15 minutach dodaj mąkę i rozprowadź całość za pomocą rózgi.
Pod koniec gotowania dodaj śmietanę i przestań ogrzewać.
-
Sos pomidorowy do gołąbków
-
Sos grzybowy do gołąbków
-
Sos pieczarkowy do gołąbków
-
Klasyczny sos do gołąbków
-
Sos do gołąbków z koncentratu
-
Sos pomidorowy do gołąbków z passaty
-
Sos pomidorowy do gołąbków bez wywaru
-
Sos pomidorowy do gołąbków z cebulką
-
Sos do gołąbków z przecieru pomidorowego
-
Sos pomidorowy do gołąbków ze śmietaną
-
Sos do gołąbków
Więcej informacji na temat sosu pomidorowego
Brakuje Ci pomysłu na szybki i prosty obiad, który pokocha każdy?
Koniecznie poznaj mój przepis na sos pomidorowy do gołąbków i przekonaj się, jaki jest pyszny.
Będzie to idealna propozycja na obiad w gronie rodziny lub przyjaciół. Danie będzie niezwykle delikatne, dlatego śmiało możesz podawać je wszystkich członkom rodziny.
Gołąbki i nasz dobry sos pomidorowy najlepiej przygotowywać z połączenia drobiu i ryżu basmati.
Drób należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E.
Dodatkowo ryż basmati charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym niż zwykły ryż biały.
Pomidory są niskokaloryczne, w 100 g produktu mamy tylko 50 kcal.
Dodatkowo są bogate w błonnik, który działa jak szczotka w naszych jelitach, czyszcząc je i przyśpieszając perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom.
Do sosu będą nam potrzebne pomidory. Możesz skorzystać ze świeżych pomidorów lub pomidorów z puszki.
Zatem, jak zrobić sos pomidorowy opisuję nieco niżej.
W pierwszej kolejności zaopatrz się w bulion warzywny, mąkę, przecier pomidorowy, śmietanę. Co najważniejsze jakie przyprawy do sosu pomidorowego? Postaw na majeranek, oregano, sól i pieprz.
Szczególnie polecam bulion warzywny w szklanym słoiczku, dostępny w każdym większym sklepie. Nie polecam gotowych kostek rosołowych, charakteryzują się one wysokim przetworzeniem i dużą ilością soli w składzie.
W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.
Alergeny w sosie pomidorowym
Lista alergenów dla sosu pomidorowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze sosu pomidorowego
Sos pomidorowy idealnie sprawdzi się do gołąbków, ale też do spaghetti bolognese.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.