Przepis na sos pomidorowy do gołąbków bez wywaru krok po kroku
- Passata pomidorowa 500 g 1 opakowanie
- Cebula 50 g 1 mała sztuka
- Olej rzepakowy 10 ml
- Śmietanka kremowa 30% 60 g
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę.
Do garnka wlej passatę pomidorową, dodaj cebulę oraz przyprawy wedle uznania.
Składniki względu przy pomocy blendera na gładki sos.
Sos podgrzej i wyłącz pod nim palnik.
Do śmietany dodaj odrobinę gorącego sosu, dokładnie wymieszaj i dodaj do pozostałego sosu.
Sos dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku, jeśli jest taka konieczność.
Gotowy sos podawaj na ciepło.
-
Sos pomidorowy
-
Sos pomidorowy do gołąbków
-
Sos grzybowy do gołąbków
-
Sos pieczarkowy do gołąbków
-
Klasyczny sos do gołąbków
-
Sos do gołąbków z koncentratu
-
Gołąbki z kapusty coolwrap
-
Sos pomidorowy do gołąbków z passaty
-
Sos pomidorowy do gołąbków z cebulką
-
Sos do gołąbków z przecieru pomidorowego
-
Sos pomidorowy do gołąbków ze śmietaną
-
Sos do gołąbków

(liczba kalorii)
Sos pomidorowy do gołąbków bez wywaru - cechy przepisu
Więcej o sosie pomidorowym do gołąbków bez wywaru
Sos pomidorowy do gołąbków bez wywaru to doskonały pomysł na smaczny dodatek nie tylko do gołąbków. Sos możesz podać także z dodatkiem pulpetów mięsnych lub warzywnych. Przepis na sos pomidorowy do gołąbków bez wywaru jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania sosu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: Passata pomidorowa, cebula, olej rzepakowy, śmietanka 30%, sól oraz pieprz.
A jak zrobić sos pomidorowy do gołąbków bez wywaru? Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Do garnka wlej passatę pomidorową, dodaj cebulę oraz przyprawy wedle uznania. Składniki względu przy pomocy blendera na gładki sos. Sos podgrzej i wyłącz pod nim palnik. Do śmietany dodaj odrobinę gorącego sosu, dokładnie wymieszaj i dodaj do pozostałego sosu. Sos dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku, jeśli jest taka konieczność. Gotowy sos podawaj na ciepło.
Pomidory to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, które korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Znajdziemy w nich przede wszystkim likopen, który zaliczany jest do silnych przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze zmniejszają produkcję wolnych rolników i wpływają na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się. Pomidory są również niskokaloryczne, dlatego świetnie sprawdza się na diecie redukcyjnej. Do witamin obecnych w pomidorach możemy zaliczyć witaminę A, E, C oraz niektóre witaminy z grupy B. Natomiast do składników mineralnych, które zawierają pomidory, zaliczymy wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk.
Podsumowując: wiesz już jak przygotować pyszny sos pomidorowy do gołąbków bez wywaru. Smaczny sos jest łatwy i szybki w przygotowaniu, dlatego warto wykorzystać go w swojej kuchni. Sos pomidorowy jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Niewykorzystany sos przechowuj w lodówce przez maksymalnie 2 dni. Sos pomidorowy bez wywaru jest niskokaloryczny, dlatego warto włączyć go do swojej diety.
Wartości odżywcze sosu pomidorowego do gołąbków bez wywaru
Energia i białka
(150g)
Węglowodany w sosie pomidorowym do gołąbków bez wywaru
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy w przepisie na sos pomidorowy do gołąbków bez wywaru
(150g)
Składniki mineralne w przepisie na sos pomidorowy do gołąbków bez wywaru
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w sosie pomidorowym do gołąbków bez wywaru
Lista alergenów dla sosu pomidorowego do gołąbków bez wywaru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%