Sos pomidorowy do gołąbków bez wywaru

Opublikowano: 20.02.2023 r., 21:01 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos pomidorowy do gołąbków bez wywaru podany w miseczce.
Sos pomidorowy do gołąbków bez wywaru
Sos pomidorowy do gołąbków bez wywaru jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Koniecznie odwiedź naszą stronę i poznaj sprawdzony przepis na sos pomidorowy.
Przygotowanie 15 min
114 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
37
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Passata pomidorowa 1 opakowanie (500 g)
  • Cebula 1 mała sztuka (50 g)
  • Olej rzepakowy (10 ml)
  • Śmietanka kremowa 30% (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, patelnia mała, blender

Przepis na sos pomidorowy do gołąbków bez wywaru krok po kroku

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę.

Do garnka wlej passatę pomidorową, dodaj cebulę oraz przyprawy wedle uznania.

Składniki względu przy pomocy blendera na gładki sos.

Sos podgrzej i wyłącz pod nim palnik.

Do śmietany dodaj odrobinę gorącego sosu, dokładnie wymieszaj i dodaj do pozostałego sosu.

Sos dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku, jeśli jest taka konieczność.

Gotowy sos podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na sos pomidorowy do gołąbków bez wywaru
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,6% osób

Więcej informacji na temat sosu pomidorowego do gołąbków bez wywaru

Sos pomidorowy do gołąbków bez wywaru to doskonały pomysł na smaczny dodatek nie tylko do gołąbków. Sos możesz podać także z dodatkiem pulpetów mięsnych lub warzywnych. Przepis na sos pomidorowy do gołąbków bez wywaru jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania sosu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: Passata pomidorowa, cebula, olej rzepakowy, śmietanka 30%, sól oraz pieprz.

A jak zrobić sos pomidorowy do gołąbków bez wywaru? Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Do garnka wlej passatę pomidorową, dodaj cebulę oraz przyprawy wedle uznania. Składniki względu przy pomocy blendera na gładki sos. Sos podgrzej i wyłącz pod nim palnik. Do śmietany dodaj odrobinę gorącego sosu, dokładnie wymieszaj i dodaj do pozostałego sosu. Sos dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku, jeśli jest taka konieczność. Gotowy sos podawaj na ciepło.

Pomidory to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, które korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Znajdziemy w nich przede wszystkim likopen, który zaliczany jest do silnych przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze zmniejszają produkcję wolnych rolników i wpływają na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się. Pomidory są również niskokaloryczne, dlatego świetnie sprawdza się na diecie redukcyjnej. Do witamin obecnych w pomidorach możemy zaliczyć witaminę A, E, C oraz niektóre witaminy z grupy B. Natomiast do składników mineralnych, które zawierają pomidory, zaliczymy wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk.

Podsumowując: wiesz już jak przygotować pyszny sos pomidorowy do gołąbków bez wywaru. Smaczny sos jest łatwy i szybki w przygotowaniu, dlatego warto wykorzystać go w swojej kuchni. Sos pomidorowy jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Niewykorzystany sos przechowuj w lodówce przez maksymalnie 2 dni. Sos pomidorowy bez wywaru jest niskokaloryczny, dlatego warto włączyć go do swojej diety.

Alergeny w sosie pomidorowym do gołąbków bez wywaru

Lista alergenów dla sosu pomidorowego do gołąbków bez wywaru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze sosu pomidorowego do gołąbków bez wywaru

na 100g gotowej potrawy

Sos pomidorowy do gołąbków bez wywaru to sos, który możesz podać nie tylko to gołąbków. Sos jest bardzo prosty w przygotowaniu, dlatego warto wykorzystać go w swojej kuchni.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
76.65
114.97
Białko (g)
1.63
2.45

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
8.31
12.47
Węglowodany przyswajalne (g)
6.65
9.97
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.67
2.50

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
4.69
7.04
Tłuszcze nasycone (g)
3.09
4.64
Tłuszcze nienasycone (g)
1.60
2.40
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.09
1.63
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.51
0.76
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
163.23
244.84
Potas (mg)
365.81
548.71
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
16.37
24.56
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.45
2.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu pomidorowego do gołąbków bez wywaru 37
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu pomidorowego do gołąbków bez wywaru

Koszt składników
18.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Passata pomidorowa
500 g
1 opakowanie
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Śmietanka kremowa 30%
60 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 60 g
Koszt składników
18.00