Przepis na sos pomidorowy do gołąbków bez wywaru krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, patelnia mała, blender

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę.

Do garnka wlej passatę pomidorową, dodaj cebulę oraz przyprawy wedle uznania.

Składniki względu przy pomocy blendera na gładki sos.

Sos podgrzej i wyłącz pod nim palnik.

Do śmietany dodaj odrobinę gorącego sosu, dokładnie wymieszaj i dodaj do pozostałego sosu.

Sos dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku, jeśli jest taka konieczność.

Gotowy sos podawaj na ciepło.

Sos pomidorowy do gołąbków bez wywaru podany w miseczce.
Sos pomidorowy do gołąbków bez wywaru
Koszt przygotowania dania
6.12 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
114 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
37

Sos pomidorowy do gołąbków bez wywaru - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sosie pomidorowym do gołąbków bez wywaru

Sos pomidorowy do gołąbków bez wywaru to doskonały pomysł na smaczny dodatek nie tylko do gołąbków. Sos możesz podać także z dodatkiem pulpetów mięsnych lub warzywnych. Przepis na sos pomidorowy do gołąbków bez wywaru jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania sosu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: Passata pomidorowa, cebula, olej rzepakowy, śmietanka 30%, sól oraz pieprz.

A jak zrobić sos pomidorowy do gołąbków bez wywaru? Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Do garnka wlej passatę pomidorową, dodaj cebulę oraz przyprawy wedle uznania. Składniki względu przy pomocy blendera na gładki sos. Sos podgrzej i wyłącz pod nim palnik. Do śmietany dodaj odrobinę gorącego sosu, dokładnie wymieszaj i dodaj do pozostałego sosu. Sos dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku, jeśli jest taka konieczność. Gotowy sos podawaj na ciepło.

Pomidory to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, które korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Znajdziemy w nich przede wszystkim likopen, który zaliczany jest do silnych przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze zmniejszają produkcję wolnych rolników i wpływają na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się. Pomidory są również niskokaloryczne, dlatego świetnie sprawdza się na diecie redukcyjnej. Do witamin obecnych w pomidorach możemy zaliczyć witaminę A, E, C oraz niektóre witaminy z grupy B. Natomiast do składników mineralnych, które zawierają pomidory, zaliczymy wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk.

Podsumowując: wiesz już jak przygotować pyszny sos pomidorowy do gołąbków bez wywaru. Smaczny sos jest łatwy i szybki w przygotowaniu, dlatego warto wykorzystać go w swojej kuchni. Sos pomidorowy jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Niewykorzystany sos przechowuj w lodówce przez maksymalnie 2 dni. Sos pomidorowy bez wywaru jest niskokaloryczny, dlatego warto włączyć go do swojej diety.

Wartości odżywcze sosu pomidorowego do gołąbków bez wywaru

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
76.65 kcal
114.97 kcal
Białko
1.63 g
2.45 g

Węglowodany w sosie pomidorowym do gołąbków bez wywaru

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
8.31 g
12.47 g
Węglowodany przyswajalne
6.65 g
9.97 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.67 g
2.50 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
4.69 g
7.04 g
Tłuszcze nasycone
3.09 g
4.64 g
Tłuszcze nienasycone
1.60 g
2.40 g
Tłuszcze jednonasycone
1.09 g
1.63 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.51 g
0.76 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sos pomidorowy do gołąbków bez wywaru

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sos pomidorowy do gołąbków bez wywaru

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
163.23 mg
244.84 mg
Potas
365.81 mg
548.71 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
16.37 mg
24.56 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.45 mg
2.18 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu pomidorowego do gołąbków bez wywaru 37
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sosie pomidorowym do gołąbków bez wywaru

Lista alergenów dla sosu pomidorowego do gołąbków bez wywaru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania sosu pomidorowego do gołąbków bez wywaru

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Passata pomidorowa
500 g
1 opakowanie
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Śmietanka kremowa 30%
60 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 60 g
Koszt składników
18.00
Jak oceniasz przepis na sos pomidorowy do gołąbków bez wywaru
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83.3% osób