Sos pomidorowy do gołąbków ze śmietaną

Opublikowano: 16.02.2022 r., 9:12 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos pomidorowy do gołąbków ze śmietaną podany w dużym garnku.
Sos pomidorowy do gołąbków ze śmietaną
Sos pomidorowy do gołąbków ze śmietaną to wspaniała opcja dla wszystkich, którzy szukają naprawdę wyjątkowego sposobu na dodatek do gołąbków, który jest również prosty.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 10 min
1008 kcal
Kcal w porcji
665 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Oliwa z oliwek (40 ml)
  • Czosnek (100 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (400 g)
  • Koncentrat pomidorowy (25 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, bazylia
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na sos pomidorowy do gołąbków ze śmietaną krok po kroku

W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej czosnek.

Do czosnku wlej przecier pomidory i dopraw całość bazylią, solą i pieprzem. Gotuj przez 5 minut.

Do sosu dodaj przecier pomidorowy i dokładnie wymieszaj.

Powoli wlej do sosu śmietankę i doprowadź do zagotowania. Wymieszaj i serwuj.

Jak oceniasz przepis na sos pomidorowy do gołąbków ze śmietaną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,3% osób

Więcej informacji na temat sosu pomidorowego do gołąbków ze śmietaną

Sos pomidorowy do gołąbków ze śmietaną to wspaniała opcja dla wszystkich, którzy szukają naprawdę wyjątkowego sposobu na dodatek do gołąbków, który jest również prosty. Gołąbki to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni polskiej. Jednak ciężko jest sobie wyobrazić ją bez dodatku przepysznego sosu pomidorowego. W tej wersji łączy się go z gęstą śmietanką, która sprawia, że ma wyjątkowy, nieco kwaśny smak. Na pewno pokochają go wszyscy miłośnicy pomidorowych dodatków.

Przepis na sos pomidorowy do gołąbków ze śmietaną będzie wspaniałą opcją na naprawdę pyszny dodatek do gołąbków. Kapusta wspaniale łączy się z pomidorami, dlatego też sos pomidorowy tak dobrze dopełnia gołąbki, które zawinięte są właśnie w to warzywo. Co najlepsze sprawdza się on niezależnie od tego, czy jest to wersja mięsna, czy jarska. Przygotowanie tego sosu jest niezwykle proste, wystarczy tylko kilka chwil. Można używać do niego zarówno koncentratu pomidorowego, jak i przecieru. Pierwsza wersja pozwala na użycie mniejszej ilości składnika głównego, przez co jest też tańsza. Druga opcja potrzebuje dość sporo pomidorów, jednak jest nieco zdrowszą opcją. Do przygotowania sosu na bazie przecieru dobrze jest używać produktów bez dodatku soli, dzięki czemu będzie on nieco zdrowszy i bezpieczniejszy dla układu krwionośnego.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sos pomidorowy do gołąbków ze śmietaną, by był naprawdę fantastyczny w smaku, a przy okazji naprawdę zdrowy i prosty, to ten przepis będzie idealnym wyborem. Pomidory, to warzywa, które charakteryzują się naprawdę ciekawym smakiem. Nieco kwaśne, ze słodką nutką, wspaniale łączą się ze śmietaną. W tym sosie najlepiej sprawdzi się gęsta i dość tłusta śmietana. Osoby na diecie redukcyjnej mogą ją też zastąpić gęstym jogurtem, choć w jego przypadku istnieje większe prawdopodobieństwo zważenia się nabiału po dodaniu do gorącego sosu, dlatego trzeba to robić z dużym wyczuciem. Z tego przepisu powstaje najprawdopodobniej najlepszy sos pomidorowy, jednak, by to sprawdzić, należy przetestować go na sobie.

Alergeny w sosie pomidorowym do gołąbków ze śmietaną

Lista alergenów dla sosu pomidorowego do gołąbków ze śmietaną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%

Wartości odżywcze sosu pomidorowego do gołąbków ze śmietaną

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która może gościć w menu na co dzień, jednak warto zamienić śmietanę na jogurt naturalny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(665g)
Energia (kcal)
151.59
1008.10
Białko (g)
2.41
16.04
Fenyloalanina (mg)
0.14
0.95
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(665g)
Węglowodany (g)
11.55
76.83
Węglowodany przyswajalne (g)
9.94
66.10
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.61
10.72

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(665g)
Tłuszcz (g)
11.65
77.46
Tłuszcze nasycone (g)
6.51
43.26
Tłuszcze nienasycone (g)
5.14
34.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.41
29.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.73
4.85
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(665g)
Witamina A (µg (mcg))
18.50
123.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.27
1.82
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
11.89
79.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
2.06
13.72
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.47
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.11
7.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
7.52
50.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
218.68
1454.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(665g)
Sód (mg)
21.74
144.55
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas (mg)
362.39
2409.90
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
39.46
262.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
50.19
333.75
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.47
9.79
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.41
2.76
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.23
1.55
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.36
2.42
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu pomidorowego do gołąbków ze śmietaną 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu pomidorowego do gołąbków ze śmietaną

Koszt składników
40.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Oliwa z oliwek
40 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Czosnek
100 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 100 g
Przecier pomidorowy bez soli
400 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Koncentrat pomidorowy
25 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.47
Za 25 g
Śmietanka kremowa 36%
100 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 100 ml
Koszt składników
40.50