Przepis na sos do gołąbków z przecieru pomidorowego krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, bazylia
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej czosnek.

Do czosnku wlej przecier pomidory i dopraw całość bazylią, solą i pieprzem. Gotuj przez 5 minut.

Do sosu dodaj przecier pomidorowy i dokładnie wymieszaj.

Sos do gołąbków z przecieru pomidorowego podany w miseczce.
sos do gołąbków z przecieru pomidorowego
Koszt przygotowania dania
6.97 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
548 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
15

Sos do gołąbków z przecieru pomidorowego - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sosie do gołąbków z przecieru pomidorowego

Sos do gołąbków z przecieru pomidorowego jest doskonałym pomysłem na najprostszy dodatek do dań. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil, a smakuje wybornie. Choć najlepiej sprawdza się właśnie z gołąbkami, to może stanowić dodatek również do innych dań. Jeśli przygotujesz go w większej ilości, świetnie sprawdzi się nawet z makaronem.

Przepis na sos do gołąbków z przecieru pomidorowego jest świetną opcją dla każdego, kto szuka naprawdę łatwej opcji na pyszny pomidorowy dodatek. Gołąbki są daniem, bez którego ciężko wyobrazić sobie kuchnię polską. Dlatego tak ważne jest ich podanie. Choć można serwować je oczywiście bez dodatków, to jednak gdy polane są przepysznym pomidorowym sosem, ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Sos pasuje zarówno do tych mięsnych, jak i jarskich. Dlatego jest niezwykle uniwersalny i można go przygotowywać cały czas. Dodatkowo składa się tylko z kilku składników, dzięki czemu jest prosty, szybki i tani.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sos do gołąbków z przecieru pomidorowego, by był prosty, smaczny i naprawdę szybki, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Sprawdzi się świetnie dla każdego, kto po raz pierwszy chce spróbować udoskonalić domowe gołąbki. By go stworzyć wystarczy tylko kilka prostych składników. W tym sosie główną rolę gra koncentrat, ale również śmietanka, która sprawia, że całość jest delikatna i bardzo smaczna. Ten pyszny sos można zrobić w kilka minut, jednak przyda się do niego również bulion. Najlepszą opcją jest wykorzystanie wywaru z gotowania gołąbków. Dzięki czemu sos będzie nawet jeszcze bardziej kompatybilny z tą potrawą. Wywar wzbogaca sos o głębokie nuty smakowe, które zawdzięcza gotowanej kapuście. To naprawdę pyszny sos, który doskonale współgra z tym prostym, choć smacznym daniem. To dobry patent na najlepszy sos na bazie koncentratu pomidorowego. W dodatku można go mrozić i zamykać w słoiki, by wykorzystać go również nieco później. Sos jest wspaniałą opcją dla każdego, kto nie może sobie wyobrazić zjadania tej tradycyjnej potrawy bez dodatku kwaśnych pomidorów.

Wartości odżywcze sosu do gołąbków z przecieru pomidorowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(480g)
Energia (kalorie)
114.26 kcal
548.45 kcal
Białko
1.80 g
8.63 g
Fenyloalanina
0.06 mg
0.27 mg

Węglowodany w sosie do gołąbków z przecieru pomidorowego

Na 100g
Na porcję
(480g)
Węglowodany
9.52 g
45.69 g
Węglowodany przyswajalne
7.66 g
36.75 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.86 g
8.94 g
Sacharoza (cukier)
0.02 g
0.07 g
Brak danych dla: czosnek.
czytaj dalej
Glukoza
2.34 g
11.24 g
Brak danych dla: czosnek.
czytaj dalej
Fruktoza
2.29 g
10.98 g
Brak danych dla: czosnek.
czytaj dalej
Laktoza
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: czosnek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(480g)
Tłuszcz
8.55 g
41.03 g
Tłuszcze nasycone
1.47 g
7.06 g
Tłuszcze nienasycone
7.08 g
33.98 g
Tłuszcze jednonasycone
6.11 g
29.34 g
Tłuszcze wielonasycone
0.97 g
4.64 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na sos do gołąbków z przecieru pomidorowego

Na 100g
Na porcję
(480g)
Witamina A
25.62 µg (mcg)
123.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.16 mg
0.76 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
10.95 mg
52.55 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
2.84 mg
13.65 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.03 mg
0.17 mg
Ryboflawina
0.08 mg
0.37 mg
Niacyna
1.41 mg
6.76 mg
Foliany
9.89 µg (mcg)
47.45 µg (mcg)
Beta karoten
302.08 µg (mcg)
1450.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sos do gołąbków z przecieru pomidorowego

Na 100g
Na porcję
(480g)
Sód
27.10 mg
130.10 mg
Potas
431.05 mg
2069.05 mg
Wapń
22.61 mg
108.55 mg
Fosfor
42.44 mg
203.70 mg
Żelazo
1.74 mg
8.34 mg
Cynk
0.37 mg
1.77 mg
Miedź
0.27 mg
1.30 mg
Mangan
0.21 mg
1.01 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu do gołąbków z przecieru pomidorowego 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sosie do gołąbków z przecieru pomidorowego

Lista alergenów dla sosu do gołąbków z przecieru pomidorowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sos do gołąbków z przecieru pomidorowego

Cena przygotowania sosu do gołąbków z przecieru pomidorowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Oliwa z oliwek
40 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Przecier pomidorowy bez soli
400 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Koncentrat pomidorowy
25 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.47
Za 25 g
Koszt składników
29.50
Jak oceniasz przepis na sos do gołąbków z przecieru pomidorowego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób