Sos grzybowy do gołąbków

Opublikowano: 29.04.2022 r., 20:06 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
sos grzybowy do gołąbków
Sos grzybowy do gołąbków
Masz ochotę na gołąbki, ale znudził Ci się sos pomidorowy? Koniecznie poznaj mój nowy sposób na pyszne gołąbki w sosie grzybowym.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 20 min
507 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Suszone grzyby 1 szklanka (200 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Śmietana 18% 1 opakowanie (200 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża

Przepis na sos grzybowy do gołąbków krok po kroku

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.

Dodaj pokrojone grzyby i delikatnie podsmaż.

Po chwili dodaj śmietanę i dopraw do smaku.

Podgrzewaj do zagęszczenia się sosu.

Jak oceniasz przepis na sos grzybowy do gołąbków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,4% osób

Więcej informacji na temat sosu grzybowego do gołąbków

Brakuje Ci pomysłu na szybki obiad w towarzystwie aromatycznych grzybów? Koniecznie poznaj mój przepis na sos grzybowy do gołąbków i przekonaj się, jaki jest pyszny.

Będzie to idealna propozycja na obiad w gronie rodziny lub przyjaciół. Danie będzie niezwykle delikatne, dlatego śmiało możesz podawać je wszystkich członkom rodziny.

Gołąbki z sosem grzybowym najlepiej przygotowywać z połączenia drobiu i ryżu basmati.

Drób należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E.

Dodatkowo ryż basmati charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym niż zwykły ryż biały.

Grzyby są niskokaloryczne, w 100 g produktu mamy tylko 50 kcal.

Dodatkowo są bogate w błonnik, który działa jak szczotka w naszych jelitach, czyszcząc je i przyśpieszając perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom.

Niektóre z grzybów zawierają beta glukany, które są korzystne w walce z zaburzeniami lipidowymi. Grzyby to źródło białka, o dobrej przyswajalności.

Do gołąbków będą nam potrzebne grzyby. Możesz skorzystać z grzybów świeżych, jeśli jesteś tuż po grzybobraniu, jeśli nie wykorzystaj grzyby suszone. Nie będzie to robiło większej różnicy w smaku. Pamiętaj jednak aby wcześniej je namoczyć.

Gdy gołąbki będą już zawinięte w liście kapusty, koniecznie ułóż je w naczyniu żaroodpornym i zapiecz w piekarniku. Dodatkowo sos grzybowy do gołąbków nada niezwykłego aromatu całej potrawie. Gotowe danie możesz podawać z ziemniaczanym, delikatnym puree lub gruboziarnistą kaszą gryczaną.

Zatem, jak zrobić dobry sos grzybowy do gołąbków?

Wystarczy, że na patelni rozgrzejesz olej rzepakowy i krótko zeszklisz drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodaj pokrojone w mniejsze kawałki grzyby, duś całość przez 5-10 minut. Na samym końcu dodaj śmietanę, całość wymieszaj i dopraw według uznania do smaku. Moim zdaniem warto postawić tutaj na prostotę, czyli pieprz czarny i sól oraz świeże zioła. Idealnie sprawdzi się tutaj tymianek, bazylia czy oregano. Skoro już wiesz jak przygotować ten pyszny posiłek, wykorzystaj mój przepis.

Alergeny w sosie grzybowym do gołąbków

Lista alergenów dla sosu grzybowego do gołąbków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

W przepisie na sos grzybowy do gołąbków nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze sosu grzybowego do gołąbków

na 100g gotowej potrawy

Możesz skorzystać z grzybów suszonych, pamiętaj, aby je najpierw namoczyć do miękkości.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
253.75
507.51
Białko (g)
12.03
24.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
25.70
51.39
Węglowodany przyswajalne (g)
14.54
29.09
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
11.15
22.31

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
11.10
22.21
Tłuszcze nasycone (g)
5.55
11.10
Tłuszcze nienasycone (g)
5.55
11.11
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.22
8.45
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.33
2.66
Cholesterol (mg)
22.26
44.53

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
46.79
93.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.32
4.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
45.66
91.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
9.72
19.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
12.77
25.55
Wapń (mg)
45.87
91.74
Żelazo (mg)
3.98
7.96
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu grzybowego do gołąbków 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu grzybowego do gołąbków

Koszt składników
85.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Suszone grzyby
200 g
1 szklanka
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 10
70.00
Za 200 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Śmietana 18%
200 g
1 opakowanie
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
85.20