- Suszone grzyby 200 g 1 szklanka
- Cebula 100 g 1 sztuka
- Czosnek 10 g 2 ząbki
- Śmietana 18% 200 g 1 opakowanie
- Olej rzepakowy 20 ml 2 łyżki
Przepis na sos grzybowy do gołąbków krok po kroku
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
Dodaj pokrojone grzyby i delikatnie podsmaż.
Po chwili dodaj śmietanę i dopraw do smaku.
Podgrzewaj do zagęszczenia się sosu.

-
Gołąbki
-
Gołąbki bez zawijania
-
Sos pomidorowy do gołąbków
-
Szarma
-
Gołąbki z młodej kapusty
-
Gołąbki z kapusty włoskiej
-
Gołąbki z piekarnika
-
Gołąbki wegetariańskie
-
Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z kapusty pekińskiej
-
Gołąbki w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z ziemniakami
-
Oszukane gołąbki
-
Gołąbki z kaszą jęczmienną
-
Gołąbki z ryżem
-
Farsz do gołąbków
-
Zapiekanka gołąbkowa
-
Dolma
-
Gołąbki
-
Sos pomidorowy
-
Sos pieczarkowy do gołąbków
-
Klasyczny sos do gołąbków
-
Sos do gołąbków z koncentratu
-
Sos pomidorowy do gołąbków z passaty
-
Sos pomidorowy do gołąbków bez wywaru
-
Sos pomidorowy do gołąbków z cebulką
-
Sos do gołąbków z przecieru pomidorowego
-
Sos pomidorowy do gołąbków ze śmietaną
-
Sos do gołąbków
Informacje dietetyczne - sos grzybowy do gołąbków
Wartości odżywcze sosu grzybowego do gołąbków
Możesz skorzystać z grzybów suszonych, pamiętaj, aby je najpierw namoczyć do miękkości.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w sosie grzybowym do gołąbków
Lista alergenów dla sosu grzybowego do gołąbków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
W przepisie na sos grzybowy do gołąbków nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- liście laurowe
Więcej informacji na temat sosu grzybowego do gołąbków
Brakuje Ci pomysłu na szybki obiad w towarzystwie aromatycznych grzybów? Koniecznie poznaj mój przepis na sos grzybowy do gołąbków i przekonaj się, jaki jest pyszny.
Będzie to idealna propozycja na obiad w gronie rodziny lub przyjaciół. Danie będzie niezwykle delikatne, dlatego śmiało możesz podawać je wszystkich członkom rodziny.
Gołąbki z sosem grzybowym najlepiej przygotowywać z połączenia drobiu i ryżu basmati.
Drób należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E.
Dodatkowo ryż basmati charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym niż zwykły ryż biały.
Grzyby są niskokaloryczne, w 100 g produktu mamy tylko 50 kcal.
Dodatkowo są bogate w błonnik, który działa jak szczotka w naszych jelitach, czyszcząc je i przyśpieszając perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom.
Niektóre z grzybów zawierają beta glukany, które są korzystne w walce z zaburzeniami lipidowymi. Grzyby to źródło białka, o dobrej przyswajalności.
Do gołąbków będą nam potrzebne grzyby. Możesz skorzystać z grzybów świeżych, jeśli jesteś tuż po grzybobraniu, jeśli nie wykorzystaj grzyby suszone. Nie będzie to robiło większej różnicy w smaku. Pamiętaj jednak aby wcześniej je namoczyć.
Gdy gołąbki będą już zawinięte w liście kapusty, koniecznie ułóż je w naczyniu żaroodpornym i zapiecz w piekarniku. Dodatkowo sos grzybowy do gołąbków nada niezwykłego aromatu całej potrawie. Gotowe danie możesz podawać z ziemniaczanym, delikatnym puree lub gruboziarnistą kaszą gryczaną.
Zatem, jak zrobić dobry sos grzybowy do gołąbków?
Wystarczy, że na patelni rozgrzejesz olej rzepakowy i krótko zeszklisz drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodaj pokrojone w mniejsze kawałki grzyby, duś całość przez 5-10 minut. Na samym końcu dodaj śmietanę, całość wymieszaj i dopraw według uznania do smaku. Moim zdaniem warto postawić tutaj na prostotę, czyli pieprz czarny i sól oraz świeże zioła. Idealnie sprawdzi się tutaj tymianek, bazylia czy oregano. Skoro już wiesz jak przygotować ten pyszny posiłek, wykorzystaj mój przepis.
Szacunkowy koszt przygotowania sosu grzybowego do gołąbków
Data aktualizacji przepisu: 31.08.2023