Przepis na klasyczny sos do gołąbków krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, rózga

Do garnka przelej bulion i zagotuj go.

Dodaj do niego przecier pomidorowy i koncentrat. Gotuj przez 10 minut.

Jogurt naturalny zmieszaj w miseczce z odrobiną ciepłego sosu, następnie wlej go do rondla z sosem. Pozostaw do zagotowania.

Sos dopraw solą i pieprzem do smaku.

Klasyczny sos do gołąbków podany w sloiku.
klasyczny sos do gołąbków
Koszt przygotowania dania
9.41 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
175 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
15

Klasyczny sos do gołąbków - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o klasycznym sosie do gołąbków

Klasyczny sos do gołąbków jest świetną opcją dla każdego, kto kocha naprawdę pomidorowy smak. Ten sos jest słodko kwaśny, ze względu na pyszne pomidory. Całość jest tylko lekko doprawiona. Choć w tradycyjnej wersji łączy się go ze śmietaną, to w przepisie została podana wersja nieco udoskonalona. Dzięki temu sos ma mniej kalorii, a także mniej tłuszczu.

Przepis na klasyczny sos do gołąbków będzie wspaniałym dodatkiem do tej tradycyjnej potrawy. Gołąbki są daniem, bez którego ciężko wyobrazić sobie kuchnię polską. Dlatego tak ważne jest ich podanie. Choć można serwować je oczywiście bez dodatków, to jednak gdy polane są przepysznym pomidorowym sosem, ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Sos pasuje zarówno do tych mięsnych, jak i jarskich. Dlatego jest niezwykle uniwersalny i można go przygotowywać cały czas. Dodatkowo składa się tylko z kilku składników, dzięki czemu jest prosty, szybki i tani. Wszystkie składniki można znaleźć w najbliższym sklepie, a bardzo często nawet w domowej spiżarni. Do przygotowania tego sosu używa się bulionu, jednak dużo lepszą opcją jest wykorzystanie wywary z gotowania gołąbków. Dzięki czemu sos będzie nawet jeszcze bardziej kompatybilny z tą potrawą. Wywar wzbogaca sos o głębokie nuty smakowe, które zawdzięcza gotowanej kapuście.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić klasyczny sos do gołąbków, by był naprawdę smaczny, a przy okazji niezbyt skomplikowany, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Sprawdzi się idealnie dla każdego, kto po raz pierwszy chce spróbować udoskonalić domowe gołąbki. By go stworzyć wystarczy tylko kilka prostych składników. Pierwszym jest bulion warzywny. Można posłużyć się domowym albo użyć sklepowego. Drugim produktem jest koncentrat pomidorowy, który nadaje mu wspaniałego, pomidorowego smaku. Można go znaleźć w każdym sklepie. Najlepiej wykorzystać taki, który nie ma dodatku konserwantów. To dobry sposób na naprawdę pyszny smak, w prosty sposób. Tak przygotowany sos jest szybki i łatwy. Ten prosty przepis pozwoli ci przygotować najlepszy sos pomidorowy.

Wartości odżywcze klasycznego sosu do gołąbków

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(600g)
Energia (kalorie)
29.25 kcal
175.50 kcal
Białko
1.94 g
11.65 g

Węglowodany w klasycznym sosie do gołąbków

Na 100g
Na porcję
(600g)
Węglowodany
6.00 g
35.99 g
Węglowodany przyswajalne
4.85 g
29.09 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.15 g
6.90 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(600g)
Tłuszcz
0.18 g
1.05 g
Tłuszcze nasycone
0.10 g
0.59 g
Tłuszcze nienasycone
0.08 g
0.47 g
Tłuszcze jednonasycone
0.03 g
0.16 g
Tłuszcze wielonasycone
0.05 g
0.30 g
Cholesterol
0.50 mg
3.00 mg

Witaminy w przepisie na klasyczny sos do gołąbków

Na 100g
Na porcję
(600g)
Witamina A
22.17 µg (mcg)
133.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.08 mg
0.46 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina C
6.41 mg
38.45 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina E
0.82 mg
4.92 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.03 mg
0.15 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.05 mg
0.33 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Niacyna
0.92 mg
5.49 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Foliany
5.58 µg (mcg)
33.50 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Beta karoten
248.83 µg (mcg)
1493.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na klasyczny sos do gołąbków

Na 100g
Na porcję
(600g)
Sód
143.00 mg
858.00 mg
Potas
275.00 mg
1650.00 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Wapń
21.08 mg
126.50 mg
Fosfor
24.83 mg
149.00 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Żelazo
1.02 mg
6.11 mg
Cynk
0.21 mg
1.29 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Miedź
0.16 mg
0.94 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny klasycznego sosu do gołąbków 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w klasycznym sosie do gołąbków

Lista alergenów dla klasycznego sosu do gołąbków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu

Cena przygotowania klasycznego sosu do gołąbków

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Koncentrat pomidorowy
50 g
2 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 50 g
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Jogurt grecki 0% tłuszczu
50 ml
2 łyżki
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.61
Za 50 ml
Przecier pomidorowy bez soli
250 g
1 szklanka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Koszt składników
23.70
Jak oceniasz przepis na klasyczny sos do gołąbków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób